Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kılkuyruk
  • isim, hayvan bilimi Ördekgillerden, uzunluğu 55-65 santimetre, kuyruğu sivri, tüyleri ak yeşil karışık, gagası, ayakları mavi bir tür kuş (Anas acuta)
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
kılkuyruk

Kuşlar (Aves) sınıfının, kazlar (Anseriformes) takımın, ördekgiller (Anatidae) familyasından, 55-65 cm kadar uzunlukta, tüyleri siyah, beyaz, yeşil karışık, gagası ve ayakları mavi, Türkiye'de kış aylarında görülen, Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Asya'da tundra ve bataklıklarda yaşayan, kış aylarında ve göç zamanı deniz kenarları ve göllerde de görülen bir kuş türü.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
kılkuyruk

(zooloji)

Tarama Sözlüğü
kılkuyruk

Bağırtlak kuşu, süğlün, suna

Zooloji Terimleri Sözlüğü
kılkuyruk

(Anas acuta) Kazsılar (Anseriformes) takımının ördekgiller (Anatidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 55-65 cm. Kuyruğu sivridir. Tüyleri ak, yeşil, kara karışıktır. Gagası ve ayakları mavidir. Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Asyada yaşar.

Asalakbilim Terimleri Sözlüğü
kılkuyruk

bk. gümüşçün.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kılkuyruk
  1. Boz renkte, kuyruğu uzun ilkbaharda görülen bir çeşit yaban ördeği.

  2. Çulluk.

Vikipedi
Kılkuyruk

Kılkuyruk (Anas acuta), ördekgiller (Anatidae) familyasından bir yüzücü ördek türü. Daha önceleri Dafila acuta olarak isimlendirilmiştir. Asya ve Avrupa'nın kuzey bölgelerinden Kanada ve Alaska'nın ortalarına kadar ve Amerika'nın orta-batı bölgelerinde bulunur. Bu tür, kışları bulunduğu bölgelerden daha güneye, Ekvator'a kadar gidebilen güçlü göçmen kuşlardır. Üreme zamanları dışında toplu olarak yaşar, göç ederken diğer kuş türleriyle büyük sürüler oluşturur. Bu kadar geniş alana dağılmış olan bu kuş türünün coğrafi dağılıma bağlı alt türleri olmaması sıra dışı bir durumdur.

Oldukça iri bir ördek türü olan kılkuyruğun adı erkeklerinin ince uzun kuyruğundan gelir. Hem erkek hem de dişinin gagaları mavi-gri, bacakları ve ayakları ise gridir. Erkek, koyu kahverengi başının arkasından boynu boyunca aşağı doğru çoğunlukla beyaz olan alt tüylerine kadar uzanan ince beyaz bir çizgi ile dikkat çeker. Erkeğin sırtında ve yanlarında da göz alıcı gri, kahverengi ve siyah desenler bulunur. Dişinin tüyleri daha az dikkat çekicidir. Diğer dişi yüzücü ördekler gibi mat kahverengi tüylere sahiptir. Dişiler kaba bir vaklama sesine sahipken erkekler ince bir ıslık sesi çıkarır.

Kılkuyruk, açık sulak alanlarda, genellikle sudan uzak yere yuvalanır. Yüzerken bitki arayarak beslenir ve yumurtlama mevsiminde omurgasızlar ile de beslenir. Üreme dönemleri dışında diğer ördek türleriyle birlikte büyük sürüler hâlinde bulunur. Bu türün popülasyonu yırtıcı hayvanlardan, parazitlerden ve kuş hastalıklarından etkilenmektedir. Tarım, avcılık ve balıkçılık gibi insan aktivitelerinin de popülasyon üzerinde önemli etkisi vardır. Ancak türün çok geniş dağılımı ve çok büyük popülasyonu nedeniyle dünya çapında tehdit altında sayılmamaktadır.

"kılkuyruk" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bu yıl Göller Yöresi'nde yüzey ördekleri dediğimiz gruplardan olan yeşilbaş, kılkuyruk, kaşık gaga, fiyu ördekleri oldukça yüksek sayılarda gözlemledik.

Sayımda angut, tepeli patka, elmabaş patka, çamurcun, boz ördek, yeşilbaş, fiyu, kılkuyruk, suna, kaşıkgaga, karabatak, Van Gölü martısı, büyük karabaş martı, karabaş martı, kızkuşu, sumru, su çulluğu, dere düdükçünü, yeşil düdükçün, yeşilbacak, kızılbacak, gece balıkçılı, büyük ak balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, bahri, kara boyunlu batağan, küçük batağan, kara karınlı kumkuşu, halkalı küçük cılıbıt, sutavuğu ve sakarmeke türlerine rastlandığı aktarıldı.

Kılkuyruk ördek, flamingo, kaya kartalı, balıkçıl, leylek, kerkenez, kaşıkgaga, çamurcun, yeşilbaş ördek ve boz kaz gibi göçmen hayvanlar yaşadığı sazlığa giden doğa fotoğrafı tutkunu İbrahim Pekpostalcı, 2'si suyun içinde 4'ü kıyıda olmak üzere 6 flamingonun katledilmiş olduğunu gördü.

Grup kuşlardan sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, elmabaş patka, çıkrıkçın ve suçulluğu avı ile sona erecek.