Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Su buğusunun soğuk havalarda, yerde, bitkiler,
ağaçlar ve öteki nesneler üzerinde donmasıyla oluşan ince
tabaka
"Sedef parçasını hemen aşağıya düşecek bir kırağı damlası gibi parlatıyordu." - R. H. Karay
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(coğrafya)
Coğrafya Terimleri Sözlüğü
Havadaki su buğusunun yerde, bitkiler, ağaçlar ve öteki nesneler üzerinde donmasıyla oluşan ince buz kırılcaları.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Bıçak vb. araçların ağzındaki pürüz.
Fizik Terimleri Sözlüğü
Sıcaklık 0°C in altına düştüğünde havanın içindeki su uçuğunun, yere yakın yerlerde ve toprakta yoğunlaşmasıyla oluşan küçük buz parçacıkları.
Vikipedi
Kırağı, atmosferik sinir tabakadaki hava partiküllerinin efektif buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğuşarak katı feyze geçmesidir. Kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur. Meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez. Soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas ettiği yüzeylerde buz kristalleri şeklinde oluşan yoğuşma ürünüdür. Türkiye'de bu olay kış mevsiminin başlarında görülür.Kırağı ve çiğ, Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016
"kırağı" kelimesinin kullanım örnekleri.
Hasköy ilçesine bağlı Koğuktaş, Otaç Azıklı ve Böğürdelen köyü yakınlarındaki ormanlık alanda bulunan ağaçlar, yapraklarına düşen kırağı ile kartpostallık görüntüler oluşturdu.
Ekim ayının sonlarında kırağı yağmadan tarlarından henüz ermemiş gök domatesleri toplayan ve evlerinde yere seren üreticiler kızarıp eren domatesleri kış boyunca tüketiyorlar.