Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kızılcık
  • isim, bitki bilimi Kızılcıkgillerden, yaprak açmadan çiçeklenen iri gövdeli bir ağaç (Cornus mas)
  • Bu ağacın güzün olgunlaşan, kırmızı, tek çekirdekli, reçeli ve şerbeti yapılan, buruk bir tadı olan yemişi
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kızılcık
  1. Kızamık hastalığı.

  2. Bir çeşit çiçek hastalığı.

Vikipedi
Kızılcık

Kızılcık ya da ergen, (Cornus mas), kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türü.

En fazla 5–8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat- Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.

Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır.

Odunu lifli olup çok esnek ve dayanıklıdır, yoğunluğu fazla olduğundan suda batar. Baston ve sopa yapımında kullanılır. Kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

Kızılcık meyvesi şeker ilave edilmiş suda kaynatılıp, kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir ve yemek arasında içecek olarak tüketilebilir.

Kızılcık yükseklik çok artmadıkça meyve verir. Ayrıca çok fazla su isteyen bir yapısı vardır. Kızılcığa Anadolu'nun bazı bölümlerinde Ergen , Eğren , Kiren veya Kiran ismi de verilir.

Galeri[ değiştir]
Kızılcık (anlam ayrımı)

Kızılcık şu anlamı gelebilir:

  • Kızılcık, kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türü

"kızılcık" kelimesinin kullanım örnekleri.

Programda, ’Balıkesir Kuzu Eti’, ’Orhangazi Gedelek Turşusu’, ’Ağın Leblebisi’, ’Edremit Zeytinyağı’, ’Çubuk Agat Taşı’, ’Antalya Piyazı’, ’Çınarcık İşi’, ’Kırklareli Hardaliyesi’, ’Karacabey Soğanı’, ’Vezirköprü Semaveri’, ’Tarsus Humusu’, ’Bolu Kızılcık Tarhanası’, ’Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri’, ’Sinop Nokulu’, ’Tosya Pirinci’ gibi ürünlere tescil belgeleri takdim edildi.

İşletmesinde elma, kızılcık, çilek ve aluç gibi meyvelerden yılda ortalama 60 ton sirke üreten Bayrak, ürünlerini Türkiye geneline pazarlıyor.

Proje kapsamında 2 bin 400 dekar alana ağaç dikimi yapılırken, 3 yıllık süreçte ıhlamur, sedir, hünnap, kızılcık, ağlat ve iğde türü ağaçlardan toplam 272 bin 500 adet fidan dikildi.

Devrekani Hindi Banduması, Devrekani Cırık Tatlısı, Doğanyurt Kestane Balı, Siyez Bulguru, Tirit, Kastamonu Simidi, Kastamonu Pastırması, İnebolu Ekmeği, Fındık Şekeri, İnebolu Kızılcık Tarhanası, Siyez Unu, Taş Baskı ve Göce Çorbası olmak üzere 13 ürün için de Coğrafi İşaret çalışmaları halen devam ediyor.

Kızılcık suyu Helikobakter Pilori bakterisinin mide duvarına yapışmasını da önleyerek mide ülserlerine karşı koruma sağlar.

Çam pekmezi, dağ çileği reçeli, kiren marmelatı, üryani eriği, üryani pelverdesi, çördük pekmezi, sarı kantaron, kızılcık tarhanası, kiren, papatya kurusu gibi yaklaşık 40 farklı ürün üretiyoruz.

Konuşmasının ardından Vali Çeber, protokol üyeleri, öğrenciler ve şehit aileleri tarafından 850 leylandi, limoni servi, üvez, kızılcık ve ahlat fidanı ile Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan askerler için zeytin fidanları toprakla buluşturuldu.

Marmelatlarda ise Ekşi Erik, Kayısı, Şeftali, Ayva, Armut ve Elma ana seçenekleri oluştururken Kuşburnu, Kızılcık ve Murabba özel lezzetler olarak dikkat çekiyor.

Etkinlik sonunda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürü Musa Zor, Müdür Yardımcısı Ahmet Hamarat, Araştırmacı Hilmi Kızılcık ve Huzurevi Müdürü Nurdan Avcı, Sapanca MYO Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Öğr.

Çalışmalar kapsamında Yiğitler Mahallesi Kızılcık Sokak, Ankara Sokak, Çavuş Sokak, Cumhuriyet Mahallesi Erdoğmuş Sokak, Yedieylül Mahallesi Hun Sokak, Fatih Sokak, Şehitler Mahallesi Gaffar Okkan Sokak ve Bozkurt Mahallesi Üzüm Sokağın parke taşları sil baştan yenilerek kullanıma açıldı.

Diğer yandan son yıllarda yörede tabii olarak bulunan ve yaban hayatı için çok büyük önem arz eden alıç, yabani armut, yabani erik, üvez, geyik elması, kızılcık gibi yabanıl türlerde yoğun şekilde üretim yapılıyor ve yaban hayatının sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla Mersin ve çevresinde toprakla buluşturuluyor.

Fidanlığımızda hünnap, ahlat, alıç, iğde, yemişen, üvez, kuşburnu, kızılcık gibi yöresel yabanıl meyveli türlerin de fidanı üretilmektedir.

Fidanlık Müdürlüğü olarak ibreli ve yapraklı fidan üretiminin yanında tıbbi ve aromatik bitki üretimi, yani kekik, nane, lavanta, lavantin, peyzaj çalışmalarına yönelik süs bitkisi, yabanıl meyve yani kuşburnu, badem, iğde, kızılcık gibi üretimi yapılmaktadır.