Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kabartma
  • isim Kabartmak işi
    "Pansiyon sahipleri, kirada gösterdikleri bu ehveniyeti diğer hileli muamelelerinde kabartmanın yolunu bilirler." - H. R. Gürpınar
  • Bir biçimin veya bir süslemenin düz yüzey üzerindeki çıkıntısı
  • Kil, alçı, taş vb. işlenebilir gereçleri girintili çıkıntılı yüzeyler durumunda biçimlendirerek yapılan eser, rölyef
    "Bir sanatkâr eliyle alçıdan yapılmış, bembeyaz, tertemiz bir kabartma." - P. Safa
  • sıfat Kabartılarak yapılan
    "Kabartma harita."
Zanaat Terimleri Sözlüğü
kabartma

Kılları alınan derinin bırakıldığı çukur. (*Bor -Niğde)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kabartma

Bazlama, saçta ya da tavada kızartılan mayalı pide, çörek

Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü
kabartma

(Mimarlık) Kil, alçı, taş vb. işlenebilir gereçleri alçaklı yüksekli yüzeyler halinde biçimlendirerek yapılmış eser.

Uygulayım Terimleri Sözlüğü
kabartma
  1. mimari: Düz yüzeyler üzerinde kabartılar oluşturarak yapılan bir süsleme türü.

  2. fotoğrafçılık: Mastar sıkacağıyla kimi fotoğraflara verilen az kabarıklık.

Vikipedi
Kabartma

Kabartma veya diğer adıyla rölyef, yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmelere denir.

Alçak ve yüksek rölyef olmak üzere ikiye ayrılır. Mimarlıkta da heykel sanatında da kullanılan bir terimdir. Yüzey üzerine yükseltilerek yapılıyorsa yüksek rölyef, çökertilerek yapılıyorsa alçak rölyef adını alır. Üzeri işlenebilir malzemeleri şekillendirme olarak da tanımlanabilir. Kabartma, sanat kolları dahil endüstri, tarım ve günlük hayatta da kullanılır.


Kabartma olarak yapılmış süslemeler, mimari yapılarda taşa, mermere işlendikleri gibi madenden ve ahşaptan yapılmış eşyalar üzerinde de görülürler. Şamdan, kapı tokmağı gibi madeni eşyalarda, kapı, pencere kanadı, rahle, dolap, çekmece gibi ahşap eşyalarda kabartma şeklinde yapılmış süslemelere çok rastlanır. Mimari eserlerin dış veya iç cephelerinde yapının görülecek yerlerinde taş veya mermer üstüne kabartılarak yapılmış süslemeler vardır.

Büyük Selçuklu devri mimarları, ana malzeme olan tuğlayı süslemede kullanmalarının yanında, stüko üzerinde yaptıkları kabartmalardan da geniş ölçüde faydalanmışlardır. Arabesk süslemeler arasındaki kufi yazıyla elde edilen kabartma süslemeler Selçuklu mimarisinin karakteristik özelliği olarak kabul edilir. Merv, Nişabur ve Kazvin'de bulunan Selçuklu eserleri, bu mimarinin kabartma süslemelerinin en güzel örnekleridir.

Anadolu Selçuklu mimarisinde süs unsuru ön planda yer alır. Binalar geniş süslemeye imkân verecek tarzda inşa edilmiş gibidir. Kapı, pencere, söve ve friz gibi unsurlar şerit, örgü, kabara ve palmet gibi kabartmalarla bezenmiştir. Taş işlemeciliğinin ilerlediği Anadolu Selçuklu mimarisinde özellikle portallerde rumi denilen süsleme şekli kabartma olarak tatbik edilmiştir. Bu devre ait kabartma süslemeye en iyi örnekler, Divriği Ulu Cami, Karatay Medresesi, Niğde Alaaddin Camii portali, Konya Sırçalı Medrese, Erzurum Çifte Minareli Medresede görülür.

Osmanlı sanatında taş işçiliği üç ana grupta toplanır: 1. Kabartma, 2. Şebeke, 3. Renkli taş. İlk devir Osmanlı mimarisinin taş süslemesinin önemli bir kısmını kabartmalar teşkil eder. Yuvarlak, sivri profilli veya düz yüzeyli olmak üzere çeşitli teknikler alçak kabartma olarak tatbik edilmiştir. İznik Yeşil Camii taş süsleme sanatının en iyi örneklerine sahiptir. Sütun ve paye başlıkları ile kemer yastıklarında görülen lotus ve palmet motifleri düz satıhlı kabartma tekniğiyle yapılmıştır. Bursa Yıldırım Camiinde ise kabartma klasikleşmiş bir görüntü içindedir. Mukarnasın bol ve ince işçilikle kullanılması camiye ayrı bir özellik kazandırmaktadır. Bursa Yeşil Camii ise, klasik devirde Osmanlı taş işçiliğinin varacağı en olgun seviyede süslemelere sahiptir. Edirne Üç Şerefeli Camiinde de taşa işlenmiş kabartma yazının en girift istifli örneklerinden biri portalinde görülebilir.

Çok çeşitli zevklerin, işçiliğin ve motif bileşimlerinin ortaya konulduğu Osmanlı mimari sanatı, 17. asırdan sonra klişeleşmiş ve rumi grubu ile mukarnasın bol kullanıldığı eserler vermeye başlamıştır.

"kabartma" kelimesinin kullanım örnekleri.

Ajur ve kabartma tekniğinde bitkisel motifler bulunan camide, ahşap tavanın ortasında kare çerçeve içine alınmış sekizgen ve bunun merkezine konan dörtlü daire tavan göbek süslemesi de bulunuyor.

Almanya ile takibi yapılan diğer eserler; Konya Beyhekim Camii Pencere Kanadı (Berlin Pergamon Müzesi), Akşehir Hacı İbrahim Veli Türbesine Ait Şeyh Hasan bin İbrahim’in Ahşap Sandukası (Berlin Pergamon Müzesi), Aphrodisias İhtiyar Balıkçı Heykeli Gövdesi (Berlin Altes Müzesi), İstanbul Piyale Paşa Camii Çini Alınlığı (Berlin Pergamon Müzesi), Kocaeli Müzesi’nden Çalınan Renkli Kabartma Panolar (2014), Kocaeli Müzesi’nden çalınan iki adet Kabartma pano.

Ayrı bir kapta unun 1 bardaklık kısmı, tuz ve kabartma tozunu harmanlayın.

Fakat, biraz da dikkat olunur ise, kadının dişleri uydurma, saçları takma, o dolu dolu göğüsleri kabartma pamuk ve bir de o canfes elbiseler çıkartılırsa yaralara, uyuzlara tesadüf olunup yüz çevirmeden gayri yol kalmaz.

Unu ve kabartma tozunu elemek pankek hamurunuzun kıvamının kusursuz olmasını sağlayacaktır.

Daha önce hiç kimse tablosuna kıyıp çivi çakmamış 12 mili metre mdf üzerine yapılan yağlı boya resim üzerine 2 santimlik çivinin 1 santimi ahşaba çakılıyor, tablonun üstünde kala 1 santimlik çivilere renkli bobin teli çeşitli şekillerde gerilmek suretiyle kabartma bir desen veriliyor.

Yuvarlama ve kabartma tekniğinin birleşimi ile girinti ve çıkıntı detaylarının oldukça fazla olduğu bir heykel.

Bir kabın içerisine bulaşık deterjanı, kabartma tozunu ekleyin ve hamurumsu kıvama gelinceye kadar çırpın.

Adreste yapılan aramada özel imalat bir bavulda fildişi üzerine oyma ve kabartma yöntemlerle yakut, safir, zümrüt ve pırlanta taşlarla işlenmiş altın çerçeveli hançer, hançer kını ve aslan motifli heykelli süs eşyası ele geçirildi.

Özel çantasında fildişi üzerine oyma ve kabartma yöntemlerle yakut, safir, zümrüt ve pırlanta taşlarla işlenmiş altın çerçeveli hançer, kını ve aslan motifli heykelli süs eşyası ele geçirildi.

Yönetmelik kapsamındaki ayakkabı çiftinin birinde veya her ikisinde, ayakkabı parçalarını oluşturan ve temel unsurlarının yapımında kullanılan malzemelere ilişkin bilgi, şekil veya yazılı açıklama, baskı, yapıştırma, kabartma veya iliştirme suretiyle bulundurulacak.

Bu bilgi şekil veya yazılı açıklama, baskı, yapıştırma, kabartma veya iliştirme suretiyle bulundurulacak.

Sos için bir kabın içine yumurta, şeker, sıvıyağ, vanilya şekeri, kabartma tozu, irmik, Hindistan cevizi koyalım ve kaşıkla karıştıralım.

Isparta Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Günaydın, müzede yer alacak Türklerin Tanrı Dağı'ndan çıkışını anlatan 3 metre yüksekliğinde ve 10 metre uzunluğunda toplam 30 metrekarelik Ergenekon Destanı'nın kilden yapılmış derin kabartma tablosunu inceledi.

Operasyonda, yaklaşık 4 bin yıllık olduğu belirlenen 86 adet gözyaşı şişesi, 28 adet tarihi obje, 3 adet Gümüş işlemeli tarak, 2 adet gümüş kemer, 2 adet bilezik, 1 adet metal alaşımlı kulplu vazo ve 1 adet üzerinde kadın figürü bulunan kabartma gümüş ayna ele geçirildi.