Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kabuklular
  • isim, hayvan bilimi Kabukları yapılarındaki kireçli tuzlar dolayısıyla sertleşmiş olan, solunum aygıtları balıklara benzeyen, çok hücreli hayvanlardan eklem bacaklılar sınıfı
    "Yengeç ve ıstakoz kabuklulardandır."
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
kabuklular

Eklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, geçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalında, başları birkaç gövde bölütleriyle birleşerek başlıgöğsü (sefalotoraks) meydana getiren, ekstremiteleri yarık ayak tipinde, çoğunlukla ayrı eşeyli ve erkekleri daha ufak yapılı, gelişmelerinde başkalaşım görülen (Nauplius ve zoea larvaları), çoğu denizlerde, kimi türleri tatlı su ve karada yaşayan, kimi türleri helmintlere ara konaklık yapan bir sınıf, krustaseler. Su piresi (Daphnia), deniz istakozu (Homarus vulgaris), yengeç (Cancer pagurus), çingene yengeci (Carcinus maenas), çalpara (Portunus puber), çalı karidesi (Crangon crangon), siklops (Cyclops), su tespih böceği (Gammarus), langust (Palinurus vulgaris), asellus (Acellus) cins ve türleri iyi bilinir.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
kabuklular

Eklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalına giren, başları birkaç gövde bölütleriyle birleşerek başlıgöğsü (sefalotoraks) meydana getiren, ekstremiteleri yarık ayak tipinde, çoğunluk ayrı eşeyli ve erkekleri daha ufak yapılı, gelişmelerinde başkalaşım görülen (Nauplius ve zoea larvaları), çoğu denizlerde, bazı türleri tatlı sularda ve karada yaşayan bir sınıf. Su piresi (Daphnia), deniz İstakozu (Homarus vulgaris), yengeç (Cancer pagurus), çingene yengeci (Carcinus maenas), çalpara (Portunus puber), çalı karidesi (Crangon crangon), su tespih böceği (Gammarus), siklops (Cyclops), langust (Palinurus vulgaris), asellus (Acellus) cins ve türleri iyi bilinir. Krustaseler.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
kabuklular

Eklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalına giren, başları birkaç gövde bölütüyle birleşerek başlıgöğsü (sefalotoraks) meydana getiren, ekstremiteleri yarık ayak tipinde, çoğunluk ayrı eşeyli ve erkekleri daha ufak yapılı, gelişmelerinde başkalaşım görülen, çoğu denizlerde, bazı türleri tatlı sularda ve karada yaşayan bir sınıf, krustaseler.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
kabuklular

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
kabuklular

(Crustacea), (Lat. crusta = kabuk),Çokgözeli hayvanlardan eklembacaklılar (Arthropoda) dalının gerçek-eklembacaklılar (Euarthropoda) alt-dalına giren bir sınıfı. Baş bir kaç gövde bölütleriyle birleşerek başlı-göğüsü (sefalotoraks) meydana getirir. Ekstremiteleri yarık ayak tipidir. Çoğunluk ayrı eşeyli ve erkekleri daha ufak yapılı olur. Gelişmede başkalaşma vardır (Nauplius ve Zoea larvaları). Çoğu denizlerde, azı tatlı su ve karada yaşar. Su piresi (Daphnia), deniz İstakozu (Homarus vulgaris), yengeç (Cancer pagurus), çingene yangeci (Cracinusmaenas), çalpara(Portunus puber), çalı karidesi (Crangon crangon), tespih böceği (Armadillidium), su tespih böceği (Gammarus), siklops (Cydops), langust (Palinurus vulgaris), asellus (Acellus) tür ve cinsleri iyi bilinirler.(bk.).

Asalakbilim Terimleri Sözlüğü
kabuklular

Çoğu sularda ya da sulak yerlerde yaşayan, iki çift duyargalı, solungaçlı eklembacaklılar sınıfı. (Arakonakçı türleri dolayısıyle konumuzu ilgilendiriyorlar.)

Vikipedi
Kabuklular

Kabuklular (Crustacea), Eklembacaklılar şubesinin ait bir altşubedir.

Yaklaşık 25.000 kadar türü bilinmektedir. Çoğu deniz ve tatlı sularda, az bir miktarı ise karaların nemli bölgelerinde yaşar. Hepsi kanatsızdır. Kabuklu dış iskeletleri, yarık ayak şekilli bacakları, iki çift antenleri ve solungaç solunumları karakteristiktir. Böceklerde bir çift anten bulunur. Akrep ve örümcekler ise antensizdir.

Vücutları baş, göğüs ve karın bölmelerinden meydana gelir. Bazılarında baş ve göğüs kaynaşmıştır. Bunlara, başlıgöğüs (sefalotoraks) denir. Vücut, kitinden bir kabukla örtülüdür. Deri hücrelerinin salgısı olan bu kutikula, dış iskelet vazifesini görür. Bu kabuklar, vücudu dış etkilerden korur, kaslara tutunma yeri sağlar ve su kaybını önler. Büyümeye mani olduğundan zaman zaman atılarak değiştirilir. Bazılarında CaCO ve SiO'in birikmesiyle direncini arttırır. Kabuk, vücudun her tarafında aynı kalınlıkta değildir. Oynak yerlerde incelerek hareketi kolaylaştırır.

Çoğu ayrı eşeyli, iri yapılıdır. Türlere göre bacak sayıları farklılık gösterir. Bazı kabuklularda, göğüs bacaklarının dibine bağlı olan ve dışarı doğru sarkan solungaçları, kabuğun yanlarında bulunan birer odacık içinde yer alır. Bazı türlerde ise, düzleşmiş karın bacakları solungaç görevini ifa eder. Küçük türlerde ise hiç solungaç bulunmaz, bunlar vücutlarının bütün yüzeyiyle solunum yaparlar. Tespih böcekleri, kütükler veya taşlar altında ve çürümüş bitkisel yiyecekler üstünde bulunur. Havanın oksijenini alabilen hassas solungaçlarının nemli kalması için rutubetli yerlerde yaşamak zorundadırlar. Yengeç, karides, ıstakoz, su piresi (Daphnia), siklops ( Cyclops), langust, balina biti ve tesbih böcekleri en iyi bilinen kabuklulardır.