Vikipedi
Karoo, Afrika kıtasının güney ucunda Namibya ile Güney Afrika Cumhuriyeti topraklarının belli bölümünde yer alan bölgeye verilen ad.
Yarı çöl bir arazi yapısına sahip olan Karoo bölgesi, Namibya'nın güney bölümleri ile Güney Afrika Cumhuriyeti'nin batı ile orta kısımlarını kaplamaktadır. Bu geniş arazide Büyük Karoo, Yukarı Karoo, Succulent Karoo ve Nama Karoo olmak üzere dört farklı bölgeye ayrılmaktadır. Toplamda sahip olduğu 550.000 km²'lik alan ile Karoo, Güney Afrika Cumhuriyeti topraklarının neredeyse üçte birini kaplamaktadır.
Bölgeye ismini veren Karoo, bir dönem bu bölgelerde yaşayan ve avlanan Buşmanların dilinden gelmekte olup, kurú (Türkçe:kurak) kelimesinden türemiştir. Bu geniş arazi genel olarak büyük ve küçük karoo olarak ikiye ayrılmaktadır:
- Büyük Karoo: Batı-doğu yönünde 750 km, kuzey-güney yönünde de 110 km'lik bir araziye sahip olan bölge, batıda Zeder Dağı ile doğu da ise Kış Dağı bölümüne kadar uzanmaktadır. Kuzeyde Roggeveld Sıradağları ile birlikte Koms Dağı, Nieuweveld Dağı, Kar Dağı doğal sınırları oluştururken, güneyde Wittel Dağı, Swart Dağı ve Grootwinterhoek Dağı bu alanın doğal sınırlarnı belirlemektedir.
- Küçük Karoo: Büyük Karoo bölgesinin güneyinde yer alan bu bölgenin doğal sınırları Langeberg Dağı ve Outeniqua Dağı olarak belirlenmektedir.
- Nama Karoo: Günümüzde Büyük Karoo'nun yer aldığı bölgenin kuzeyinde kalan kısımları bu şekilde adlandırılmaktadır.Klimm, Schneider, Weise: Das südliche Afrika. Sayfa 37, 94-98
- Succulent Karoo: Nama Karoo'nun batısında kalan ve kıyı şeriti boyunca ilerleyen ve 110.000 km²'lik bir alanı kaplayan Succulent Karoo bölgesinde 1700'den fazla succulent çeşidi gözlemlenebilmektedir.