Kelime tanımını bul

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
karoten

A vitamininin ön maddesi olarak bilinen ve hayvan vücudunda A vitamine dönüşen, bitkilerin yeşil yapraklarında ve diğer kısımlarında klorofille birlikte bulunan; beta karoten olarak tavuklarda 0. 6 mikrogramı, diğer çiftlik hayvanlarında 1-2 mikrogramı 1 internasyonal ünite A vitaminine eşit olan, hayvansal ürünlere renk veren bir pigment, karotin, A provitamini.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
karoten

Bitkilerde sentezlenen, sütte ve yumurta sarısında bulunan, A vitamininin öncüsü olan, sarı ve portakal renkli bir pigment, C40H56.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
karoten

Bazı bitkilerde sentezlenen, özellikle koyu yeşil, lifsi ve sarı sebzelerde, meyvelerde bulunan ve yağda çözünen, A vitamininin öncüsü olan, renkleri menekşeden turuncuya veya sarıya kadar değişen bir pigment.

Zooloji Terimleri Sözlüğü
karoten

Bitkilerin meydana getirdiği sarı-kırmızı renk maddesi. Sütte ve yumurta sarısında bulunur.

Vikipedi
Karoten

Karoten, CH formüllü birbiriyle ilişkili birkaç bileşik için kullanılan bir terimdir. Karoten, fotosentez için önemli bir fotosentetik pigmenttir. Soğurduğu ışığı klorofile aktararak fotosenteze katkıda bulunur. Havuç ve çoğu başka sebze ve meyvelerin turuncu renginden sorumludur.

Kimyasal olarak karoten bir terpendir, sekiz izopren birimden biyokimyasal olarak sentezlenir. Başlıca iki türü vardır, bunlar Yunan harfleri ile belirtilir: alfa-karoten (α-karoten) ve beta-karoten (β-karoten). Gama, delta ve epsilon- (γ, δ ve ε-) karotenler de vardır. beta-karoten iki retinil gruptan oluşur ve ince bağırsak mukozasında beta-karoten dioksijenaz tarafından yıkıma uğrayıp bir tür A vitamini olan retinole dönüşür.

Karoten karaciğerde depolanıp gerekli olduğu zaman A vitaminine dönüşebildiğinden bir provitamin sayılır.