Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kaside
  • isim, edebiyat On beş beyitten az olmayan, bütün beyitlerin ikinci dizeleri en baştaki beyit ile uyaklı olan ve çoğu kez büyükleri övmek için yazılan divan edebiyatı şiir türü
Yazın Terimleri Sözlüğü
kaside
  1. Araplardan Farslara, sonra divan yazınımıza geçmiş bir övgü koşuğu. 30-99 koşalı olur. Uyak düzeni bakımından gazele benzer. İlk koşa, doğuş uyaklı, öteki koşaların birinci dizeleri uyaksız, ikincileri doğuş ile uyaklı olur. Kasidenin bölümleri:

    1. başlangıç bölümü: : Kasidede konusu sevgi, sevgili, doğa ya da önemli olaylar olan giriş bölümü.

    2. övgü bülümü: [es. t. kasit = maksat, medih, methiye]: övülecek kişinin övüldüğü bölüm.

    3. övünüş: [es. t. fahriye]: Ozanın kendi kendini övdüğü bölüm. ç. tegazzül: Kimi keşidelere bir gazelin katılması ya da gazelin katıldığı bölümün adı.

    4. dua: Övülen kimse için dua edilen bölüm.

  2. Kasideyi oluşturan kimi koşalar özel terimlerle adlandırılır: a. doğuş: [es. t. matla]:.

    1. Gazel ve kasidelerin ilk koşası.

    2. Ozanın, koşuklarından birine katmayıp yalnız bıraktığı uyaklı çift dize. b. girişlik: [es. t. girizgâh]: Kasidelerde başlangıç bölümünden övgü bölümüne geçişi sağlayan koş

      1. c. taç beyit: Kasidelerde ozanın adını ya da takma adını taşıyan koşa. ç. beyt-üt-kasit: kasidenin en güzel koşası. d. kesmelik: [es. t. makta]: Divan koşuğunda ozanın adını ya da takma adını taşıyan son koşa, son bağlam.

  3. Konularına göre keşideler:

    1. tevhit: Tanrı'nın birliğine, ululuğuna övgü.

    2. mürsacat: Tanrı'ya yakarış.

    3. naat: Hz. Muhammet'e övgü.

    4. methiye: Bir kimseyi ya da bir şeyi övmek için yazılan kasid

    5. A. Bunlar övgü konularına göre ad alır: cülusiye: Padişahın tahta çıkışını konu edinen kaside. suriye: Düğün törenlerini konu edinen kaside. ramazaniye: Konusu ramazanın gelişini kutlama olan kaside. bayramiye: [es. t. idiyye]: Konusu bayram kutlaması olan kaside. muharremiye: Muharrem ayında Hz. Hüseyin'in şehit edilmesini konu edinen kaside. B. Konusu mevsimler olan kasideler: Bahariye, sayfiye, şitaiye. C. Başka konularda yazılan kasideler: hamamiye, at kasidesi: [es. t. kaside-i rahşiye, rahşiye], av kaîidesi: [es. t. şikâriye] vb.

  4. Kasideler uyak ve yedeklerinin son harflerine göre de adlandırılır: Uyaklarına göre: t kasidesi: [es. t. kaside-i taiye], r kasidesi: [es. t. kaside-i raiye] vb. gibi. Rediflerine göre: su kasidesi, adem kasidesi vb. II- Doğu Anadolu'da kısa öykülere verilen genel ad.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
kaside

Kısa öykü.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kaside

Boncuk, altın kolye.

Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü
kaside

(Divan edebiyatı terimi) Konusu en çok övme olan ve en az onbeş yirmi beyti bulunan uzun gazel.

Vikipedi
Kaside

Kaside, genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan divan edebiyatı şiiridir. Kaside şairlerine kaside-gü (kaside söyleyen), kaside-sera ya da kaside-perdaz (kaside yazan) denir.

"kaside" kelimesinin kullanım örnekleri.

Ödemişli Türk Halk Müziği sanatçısı Bedia Akartürk de, okuduğu kaside ile katılımcılara sürpriz yaptı.

Gazel, kaside, mesnevi ve diğer şiir türlerini ustalıkla kullandığı ve her türlü güncel konularda şiir yazdığı belirtilen Şehriyar'ın dört ciltlik divanının son cildi Türkçeden oluşuyor.

Emre Kamit Türk sanat müziği, Mustafa Demirsoy kaside, Murat Yaşa ise okuduğu şiirle programa renk kattılar.

İmamların nöbet çizelgesine göre belediyeye gelip kurdukları ses sistemi ile merkezden ilahi, kaside ve sala okuyarak vatandaşları sahura kaldırmasını sağladıklarını belirten Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, uygulamaya destek veren ilçe müftülüğüne ve imamlara teşekkür etti.

Öğrenciler öğretmenleriyle birlikte naat ve ney sunumunun akabinde de kaside okudular.

Hızırbey Camisi Müezzini Necmettin Ötün'ün kaside okumasının ardından Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Abdüsselam Arı, Dr.

Hep bir ağızdan salavatların getirildiği program, öğrencilerin okumuş olduğu kaside ve duaların ardından vefat eden öğretmenler adına okunan Fatiha Suresi ile son buldu.