Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kavram
  • isim Bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımı, mefhum, fehva, konsept, nosyon
    "Girift bir konudur bu, en başta yeni şiir kavramı ile karıştırılır." - M. C. Anday
  • felsefe Nesnelerin veya olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarım, mefhum, konsept, nosyon
  • Karın zarı, periton
  • Tutam, avuç dolusu
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
kavram

hlk. Sığır gövde etinde, kavram bölgesi kaslarından yapılan, dikdörtgen biçiminde, 1.0-1.5 kg ağırlığında pastırmalık et parçası veya bu parçadan yapılan pastırma.

Felsefe Terimleri Sözlüğü
kavram
  1. Nesnelerin ya da olayların ortak özelliklerini kaplayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarım; tek bir nesnenin (bireysel kavram) ya da bir nesneler sınıfının (genel kavram) özünü belirleyen, birbirleriyle bağlantılı niteliklerin ya da özel belirtilerin (özelliklerin) bir sözcükte düşünülmüş olan birleşimi.

  2. (Klasik mantıkta) Yargı ile çıkarımın sonradan üzerinde kurulacağı en yalın, en temel öğe. (Gerçekte ise kavram düşüncenin bir başlangıç noktası olmayıp, düşüncenin kendisini topladığı, yoğunlaştığı bir noktadır; düşüncenin bir bütüne, bir bireşime, bir birliğe dönüşmüş biçimidir.) // Klasik mantık için kavramlar çoğunlukla nesne kavramlarıdır ama bunun yanında ilişki ve görev kavramlarından da söz edilebilir (de, üzerine, eğer, ancak vb.). Nesne kavramları: Bir nesnenin özünü, kurucu özelliklerini düşünce ile belirtip kavramaya çalışan kavramlar. Nesne kavramları bireysel olup tek bir nesneyi (Kızılırmak) göz önünde bulundurabilirler, o zaman bireysel kavramlar adını alırlar. Bir nesne öbeğinin ortak özellikleriyle ilintili olduklarında, bunlara tür kavramları denir (dere, çay, ırmak). Ortak özellikleri olan tür kavramlarından cins kavramı kurulur; her cins kavramı yeniden daha yukarı bir cins kavramının tür kavramı olabilir ve bu, böylece oluşan kavram piramidinin en yukarıdaki en son cins kavramına kadar gider. Bu piramit bir kavramlar dizgesidir. Bu dizgede boyuna daha yukarı, daha genel cins kavramına doğru yükselinir. En son cins kavramında kavramlar dizgesi doruğuna ulaşır ve bundan kavram çözümlenmesiyle (Lat. divisio) tersine olarak daha aşağı cinslere, türlere inilir ve sonunda artık bölünemeyen bireylere ulaşılır.

Mantık Terimleri Sözlüğü
kavram
  1. içlemsel nesne,

  2. Bir ad, yüklem ya da işlevin içlemi.

Yazın Terimleri Sözlüğü
kavram

Bir nesne, özellikle o nesnenin nitelikleri konusunda edindiğimiz genel düşünce.

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü
kavram

Bir olay, nesne, durum ya da koşula, ayrıtsal özelliklerini bireştirerek kavranabilirlik kazandıran düşünsel bütünlük.

Gramer Terimleri Sözlüğü
kavram

Dünyadaki nesnelerin, durumların, hareketlerin ve tasavvurların dildeki ifadesidir. Kavramın değeri, niteliği aynı dili konuşan kimselerce aşağı yukarı aynıdır: ekmek, su, susuzluk, tembellik, delikanlı, dörtnala, tutumlu vb.

Türk Dünyası Gramer Terimleri Kılavuzu
kavram

Azerbaycan Türkçesi: anlayış, mäfhum; Türkmen Türkçesi: düşünce; Gagauz Türkçesi: öz maana; Özbek Türkçesi: tuşunça; Uygur Türkçesi: uqum; Tatar Türkçesi: töşençä; Başkurt Türkçesi: töşönsä; Kmk: aňlaw; Krç.-Malk.: anılam ~ oyum; Nogay Türkçesi: anlam; Kazak Türkçesi: ugım; Kırgız Türkçesi: tüşünük; Alt::ondomol; Hakas Türkçesi: onnag ~ pîldîrîg; Tuva Türkçesi: pilig; Şor Türkçesi: piliş; Rusça: ponyatiye

Toplumbilim Terimleri
kavram

Sözcüklere gerçek anlamlarını vermek ve bunlar aracılığıyla düşünmek, olayların ve süreçlerin özünü kavrayıp temel yanlarına ve özelliklerine ilişkin genellemeler elde etmek olanağını sağlayan, nesnel çevrenin insan düşüncesindeki yansıma biçimi.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
kavram
  1. Bir şey üzerinde birçok ayrı algıları kapsayan genel düşünce.

  2. Bir olay, bir nitelik ya da nicelik üzerinde oluşan zihinsel imge.

  3. Kaplamı ve içeriği bir im ya da sözle anlatılarak anlam kazandırılan soyut düşünce.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kavram
  1. Tutam, avuç dolusu.

  2. Bağlam, deste.

Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
kavram

Herhangi bir nesne ya da olayın temel öğe ve özelliklerini kapsayan soyut bir düşünü.

Vikipedi
Kavram

Kavram, nesnelerin ya da olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarımdır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü Kavramlar, soyuttur ve gerçek dünyada yoktur. Benzer olan fikirleri, insanları, olayları vs gruplandırmak için kullanılan bir sınıflamadır. Kavram yanılgıları ise daha çok kişisel deneyimler sonucu oluşmuş, bilimsel gerçeklere ve düşüncelere aykırı, anlamlı öğrenmeyi engelleyici bilgilerdir.

Kavram klasik mantıkta oldukça önemlidir. Kavramlar dille ifade edilirse buna terim adı verilir. Başka bir deyişle kavramlar nesnelerin soyut tasavvurları iken, bu tasavvurların dildeki karşılıkları ise terim olarak adlandırılır. Kavramlar işaretlerle ifade edilir. Bu işaretler sözlü veya sözsüz olabilirler. Bu işaretleri islam mantıkçıları "delalet" adıyla nitelemişler ve delaletleri tabii, akli ve vaazi delaletler olarak üç gruba ayırmışlardır. Her bir grup da sözlü veya sözsüz işaretler taşıyabilir ve böylece delaletler 6 gruba ayrılmış olur. İşte mantığı ilgilendiren sadece sözlü olan delaletlerdir.

"kavram" kelimesinin kullanım örnekleri.

Koruyucu aileliği lütfen fark edin, koruyucu ailelik diye bir kavram olduğunu lütfen öğrenin” diye konuştu.

Fakat son zamanlarda bazı aklıevvel meslektaşlar yeni bir kavram yarattı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karakaya, matematik kitabı yazma sürecinde karşılaşılan temel sorunlardan ikisinin kavram algılatma ve uygun model seçimi olduğunu vurgulayarak, bu problemlerin çözümünde öğrencilerin öğrenme düzeyine göre reel hayat verilerinden azami faydalanması gerektiğini belirtti.

Kendilik yani self algısının bireyin kendini algılayış biçimi ve kendisiyle ilgili imgeler bütünü şeklinde tanımlanabileceğini ifade eden Böcü, “Bu kavram kişinin hayatında oldukça önemli bir yer oluşturur.

Unvan olarak yönetici, isim olarak eğitimli, mecazi olarak da ağırbaşlı anlamında kullanılan bu kavram, her haliyle de çok güzel göndermelere sahiptir.

İhtilam kelimesi sözlük anlamı başka olmasına karşın dini kavram olarak bakıldığı takdirde buluğ yani ergenlik çağına ulaşmış yetişkin erkek veya kadının uykusu sırasında cinsel tatmin yasamasına yani orgazm olmasına verilen isimdir.

Oysaki bir anlamı oluşturan iki farklı kavram daha basit ifadeyle bir elmayı oluşturan iki yarım parça gibi olmak varken edilgenlik bir kimlik olarak yüklenmiştir.

Bilgi, insanlık tarihi sürecinde kümülatif olarak ama eksponansiyel hızda artan bir kavram.

SAR NEDİR, DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR Kısaca, ortama yayılan elektromanyetik dalgaların vücutça emilme hızı olarak tanımlanabilecek olan SAR, cep telefonları ile beraber hayatımızın içine girmiş olan bir kavram.

Şimdi bununla ilgili olarak globalleşme gibi bir kavram ortaya çıkmaya başladı.

Sosyal hayatın değişmesi ve gurbetçilik denilen kavram halıcılık ve dokuma sanatını da etki altına almıştır.

Lakin özellikle batı toplumları üniversitelerinde okuyan çocuklarımızı onların değer, kavram, kültür ve inançlarına göre dizayn ettikleri yüksek öğretim sisteminde ihtisas sahibi olmalarını sağlarken ihlassız eğitime de tabii tutmakta.

Mutlaka çözüm üretmemiz gereken hayati sorun bizim inanç, değer, kavram ve kültürlerimizle yüksek öğretim müfredatımızı yeniden düzenleyerek, ihlassız eğitim ve öğretime son vermeliyiz.

Çünkü uygulamayla kavram arasındaki köprü bu basamakları içermek durumunda.

Etkinlikte konuşan Çocuk Hakları Komitesi görevlilerinden Suriyeli Şahin Abdurrahman, çocuk haklarının, kanunen veya ahlaki olarak dünyadaki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık, barınma, fiziksel psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma kullanılan evrensel kavram olduğunu belirtti.