Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kavurga
  • isim Buğday, mısır vb. tahılların kuru yemiş gibi yenilmek için ateşte kavrulmuşu
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kavurga
  1. Ateşte kavrulmuş tahıl.

  2. Kabuğu alınmış ve dövülmüş buğdaydan yapılan yiyecek.

  3. Kurutulmuş ekmek.

  4. Meyve kurusundan yapılan un.

Vikipedi
Kavurga

Kavurga, Türklere özgü, tahıldan yapılan geleneksel ve yöresel bir kuru yemiş türüdür. Türkiye'de farklı yörelerde çeşitli tohumların da buğday tanelerine karıştırılarak kavrulması ile yapılmaktadır. Daha çok Nevşehir, Malatya, Çankırı, Afyonkarahisar, Emirdağ, Sivas, Yozgat, Kayseri, Erzurum, Kars gibi Anadolu'da kışın uzun ve sert geçtiği bölgelere özgü bir yemiş türüdür. Yıkanmış tahılın yanmaz bir tava ya da sac üzerinde kavrulması ile yapılır. Özellikle tok tutması, protein yönünden yüksek olması nedeniyle kışın sert geçtiği iç bölgelerde çok tercih edilir. Türkler'in Anadolu'ya göç ederken getirdikleri bir yiyecek kültürüdür.

Hazmı kolay olmasının yanında vücut üzerinde anlık yorgunlukları engellediği ve vücudu soğuktan koruduğu için günümüzde de hâlâ popülaritesini korumaktadır.

"kavurga" kelimesinin kullanım örnekleri.

Aslan, belediye aşevinde kavurga yaptırarak unutulmuş olan bu güzel yiyeceğin tekrar Yozgat'ın ve Türkiye'nin gündeminde yer almasını ve gelecek kuşaklara taşınmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Çimşit, beraberindeki heyetle asfatlama çalışmalarının devam ettiği Kavurga Mahallesi'ne geldi.

Yaklaşık senede 100 ton civarı kavurga üretiyoruz ve bunu küçük paketler halinde satışa sunuyoruz.

Dört yıldır kavurga pişirdiğini söyleyen Güldane Çapraz ise eskiden kuruyemiş olarak kavurgayı tükettiklerini şimdilerde ise atalarından kalan bu değeri gençlere tattırmanın mutluluğunu yaşadıklarının altını çizdi.

Buğdayın tarlada hasat edilmesinden una, ekmeğe dönüştürülmesine, şerbet hazırlamadan yayık dövmeye, kavurga ve tarhana yapımından yorgan dikimine, geleneksel el sanatlarından çocuk oyunlarına kadar köy geleneklerini yansıtan şenlikte yerli ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından yurt dışından gelen misafir öğrenciler de yer aldı.

Etkinliklerden önce öğrencilere Hitit kuruyemişi olarak da kabul edilen kavurga ve gözleme ikram edildi.

Açıklamaların ardından konuklara omaç, madımak, arabaşı, mercimekli bulgur pilavı, hedik, kavurga ve diğer yöresel yemek ve ürünlerden ikram edildi.

Altınköy'de hasatta kullanılan malzemelerin tanıtımı devam ederken bir yandan da ziyaretçiler lokma, peynir, yoğurt, tereyağı, kavurga yapımını öğrenecek.