Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kayaç
  • isim, mineraloji Yer kabuğunun yapı gereci olan bir veya birkaç mineralden oluşan kütle, külte, porfir
Yerbilim Terimleri Sözlüğü
kayaç

Bir ya da birkaç mineralin topluluğu olup, doğada büyük yerler tutan, yerkabuğunun yapı gereci.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
kayaç

Yerkabuğunu, katmanlar ya da yığınlar durumunda oluşturan, ayrımlı bileşim ve oluşumdaki katı özdeklerin tümüne verilen genel ad.

Vikipedi
Kayaç

Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. Kayaç terimi eski Türkçede sahre, yeni Türkçede külte ve yabancı dillerdeki Rock, roche, gestein sözcükleri karşılığı kullanılmaktadır.

Kayaçlar oluşumları sırasındaki doğal ortamı yansıtan bir çeşit belgelerdir. Yer kabuğunun jeolojik gelişmesinin izleri bu çeşit kayaçlar üzerinde işlenmiştir. Bu nedenle yer tarihinin doğal belgeleri sayılırlar.

Kayaçlar, mineral yapılarına, kimyasal bileşenlerine, barındırdığı bileşenlerin dokularına ve oluşumuna neden olan etmenlere göre sınıflandırılmaktadır. Bu belirleyiciler yardımıyla yapılan sınıflandırma, üç ana kayaç türünü içerir; bunlar Magmatik kayaçlar, Tortul ve Başkalaşım kayaçlarıdır. Bu sınıflandırmada daha çok parçacıkların büyüklükleri temel alınmıştır. Bir kayacın başka bir kayaca dönüşümü, kayaç döngüsü adı verilen bir jeolojik modelle gösterilmektedir. Kayaçlarla ilgilenen bilim dalına petrografi adı verilir. Petrografi, Jeoloji'nin temel dallarından biridir.

"kayaç" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bakan Pakdemirli, beraberindeki Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Nabi Avcı, Harun Karacan ve Emine Nur Günay, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel ve diğer ilgililerle, Eskişehir Orman Fidanlığı ve yerleşkesindeki Biyoyakıt Tesisi, Toprak ve Ekoloji Enstitüsü ile Kayaç Parkı'nda incelemede bulundu.

Teknik gezide Kavak Mahallesine gelme sebeplerinin jeolojik, jeomorfolojik bitki örtüsünü yakından tanımak olduğunu belirten teknik gezi rehberi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Recep Bozyiğit, sahada jeolojik açıdan kayaç topluluklarını gördüklerini söyledi.

Dolayısıyla orada ki litolojik birimler, kayaç birimlerinin rengi kızıl.

Mesela kırmızı topraklar, kızıl topraklar kayaç litolojik birimi olarak bilinir.

Fosil üzerinde laboratuvarda inceleme yapan Sipahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kömür arama çalışmaları sırasında sedimanter bir kayaç içinde Miyosen Dönemi'ne ait olduğunu tahmin ettikleri göl balığının iz fosiline rastlandığını belirtti.

Volkanik tüf yapısına benzer kayaç yapısından dolayı, kayalar çok kolay şekil almış.