Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kaynak
  • isim Bir suyun çıktığı yer, kaynarca, pınar, memba, göz
    "Sonra yavaşça kaynağa doğru eğildi." - Y. K. Karaosmanoğlu
  • Bir şeyin çıktığı yer, menşe
    "İnanılır kaynaklardan alınan haberlere göre..."
  • Gelir, kazanç, sağlık vb.ni sağlayıcı öge
    "Yabancı bir idare, iktisat, ticaret, memleketin bütün kazanç kaynaklarına musallat olur." - F. R. Atay
  • Araştırma ve incelemede yararlanılan belge, referans
    "Tapu kayıtları onun XVI. yüzyılda yaşadığını gösteren başlıca kaynaklardandır."
  • Herhangi bir bilim dalında yazılmış olan yazı veya eserlerin bütünü, literatür
  • İki metal veya yapay parçayı ısıl yolla birleştirme yöntemi, kaynaştırıp yapıştırma işi
  • Sırayı beklemeden başkalarının hakkını alarak mevcut sıranın ön taraflarına girme işi
  • fizik Herhangi bir enerjinin oluşup çevreye yayıldığı yer
    "Işık kaynağı." "Isı kaynağı."
İktisat Terimleri Sözlüğü
kaynak
  1. (resource) Üretim sürecinde kullanılan üretim faktörlerine verilen genel ad.

  2. (asset) Gerçek veya tüzel bir kişinin sahip olduğu özkaynak ve yabancı kaynaklar toplamı.

Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
kaynak

Metal parçalarını ısı etkisi ile eriterek birbirlerine yapıştırma.

Matematik Terimleri Sözlüğü
kaynak

(...)

Metalbilim İşlem Terimleri Sözlüğü
kaynak

İki metalin birbirine kaynatıldığı bölge.

Yerbilim Terimleri Sözlüğü
kaynak

Yeraltı suyunun doğal olarak yeryüzüne çıktığı yer.

Kişi Adları Sözlüğü
Kaynak

Cinsiyet: Erkek

  1. Bir suyun çıktığı yer.

  2. Neşe, sevinç.

  3. Eğlendirici, neşeli kimse.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
kaynak

(fizik, jeoloji, coğrafya)

Tarama Sözlüğü
kaynak

bk. kıynak

Halkbilim Terimleri Sözlüğü
Yöntembilim Terimleri Sözlüğü
kaynak

Yığın iletişiminde bilgi ve iletiler üreten ve bunları iletişim araçlarıyla alıcıya ileten odak.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
kaynak

Yeraltı sularının kendiliğinden yeryüzüne çıktığı yer.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kaynak
  1. Eğlence.

  2. Eğlendirici, neşeli kimse.

  3. Sevimli, çekici kimse.

Gökbilim Terimleri Sözlüğü
kaynak

Işık, elektromagnetik dalga gibi erke türlerini üretip dışarı salan cisim ya da yer.

Vikipedi
Kaynak (coğrafya)

Kaynak veya pınar, Mağaralarda veya yeraltı dehlizlerinde toplanan suların hidrostatik basınç altında ve bazen sanki büyük bir akarsu oluşturmak istercesine yüzeye çıktıkları bu kaynaklara da su çıkan adı verilir. Yeraltı sularının yüzeye çıktığı alanlara kaynak denir. Göze, bulak, pınar, eşme, menba kelimeleri kaynak yerine farklı bölgelerde kullanılmaktadır. Kaynak topoğrafya yüzeyinin yeraltı su yatağını kestiği nokta veya çizgi boyunca oluşur.

Kaynaklar yeryüzüne farklı güçlerde çıkarlar. Bazıları bir çeşme suyu kadar, bazıları tek kaynaktan bir dere oluşturacak kadar güçlü, bazıları da yamaçta bir nemlilik, ıslaklık yapacak derecede süzülerek çıkarlar.

Kaynak

Kaynak kelimesinin farklı anlamları:

  • Kaynak (imalat); metal veya plastik mühendislik malzemelerinin kalıcı olarak birleştirilmesi için uygulanan imalat yöntemi.
  • Kaynak (coğrafya); Coğrafya'da suyun yeryüzüne çıktığı yer (su kaynağı).
  • Kaynak (ekonomi); Bir mal ve hizmet üretmek amacıyla ürünün yapısında doğrudan ya da dolaylı katılan üretim faktörleri
  • Kaynak (muhasebe); İşletmenin elinde bulunan varlıkların ne kadarının öz sermaye ne kadarının borçlanma yolu ile edinildiğini gösteren kısım: Bilanço
  • Kaynak (bilgi); Ortaya koyulan bilgilerin dayandırıldığı belge, ansiklopedi vb.
  • Kaynak (film); 2006 yapımı ABD sinema filmi.
  • Kaynak (dergi)
Kaynak (imalat)

Kaynak, malzemeleri birbiri ile birleştirmek için kullanılan bir imalat yöntemidir, genellikle metal veya termoplastik malzemeler üzerinde kullanılır. Bu yöntemde genellikle çalışma parçalarının kaynak yapılacak kısmı eritilir ve bu kısma dolgu malzemesi eklenir, daha sonra ek yeri soğutularak sertleşmesi sağlanır, bazı hâllerde ısı ile birleştirme işlemi basınç altında yapılır. Bu yöntem lehim ve sert lehim ile fark gösterir, lehim ve sert lehim yöntemlerinde birleştirme düşük erime noktalarında ve çalışma parçaları erimeden oluşur.

Kaynak için gaz alevi, elektrik arkı, lazer, elektron ışını, sürtme, ultrases dalgaları gibi birçok farklı enerji kaynakları kullanılabilir. Endüstriyel işlemlerde, kaynak açık hava, su altı, uzay gibi birçok farklı ortamda gerçekleştirilebilir. Bununla beraber, yapıldığı yer neresi olursa olsun, kaynak çeşitli tehlikeler barındırır. Alev, elektrik çarpması, zehirli dumanlar ve ultraviyole ışınlara karşı önlem almak gereklidir.

19. yüzyılın sonuna dek, sadece demircilerin kullandığı ısıtma ve dövme yolu ile metallerin birleştirildiği kaynak yöntemi biliniyordu. Elektrik ark kaynağı ve oksi-gaz kaynağı yüzyılın sonunda gelişen ilk yöntemlerdir, bunları direnç kaynağı izlemiştir. Kaynak teknolojisi 20. yüzyılın erken dönemleri esnasında ( I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sonralarında) artan talebi karşılayabilmek için hızla gelişerek güvenilir ve ucuz yöntemler arasına katılmıştır. Savaşların ardından, manuel metotlar (manuel metal ark kaynağı), yarı-otomatik ve otomatik yöntemleri (gazaltı metal ark kaynağı vb.), içeren çeşitli modern kaynak teknikleri gelişmiştir. Gelişmeler, yüzyılın ikinci yarısında da lazer ışın kaynağı ve elektron ışın kaynağının bulunması ile devam etmiştir. Hâlen bilim, gelişimi devam ettirmektedir. Robot kaynağı, endüstride yaygın bir yer edinmiştir, yeni kaynak metotları ve kaynak kalite ve özelliklerinin geliştirilmesi, maliyetlerin düşürülmesi için araştırma ve geliştirme çabaları devam etmektedir.

Kaynak (film)

Kaynak (İngilizce: The Fountain) yönetmenliğini Darren Aronofsky 'nin yaptığı başrollerini Hugh Jackman ve Rachel Weisz 'in paylaştığı tarih,din,bilim-kurgu ve fantastik öğeleri harmanlayan 2006 yapımı Amerikan romantik drama filmidir.Filmde ilk etapta Brad Pitt ve Cate Blanchett oynayacaktı.Ancak Warner Bros. başlangıçta 70 milyon $ olan filmin bütçesini daralttığı için yönetmen 35 milyon $ lık yeni bütçeyle başrollerde Hugh Jackman ve Rachel Weisz 'le filmi çekmeyi başarmıştır.

Film 22 Kasım 2006 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada 'da sinema salonlarında gösterime girmiştir. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da 10.144.010 $ ve diğer bölgelerde 5.761.344 $ olmak üzere Dünya çapında toplamda 15.978.422 $ hasılat elde etmiştir.

Kaynak (dergi)

Kaynak, Türkiye'de Ocak 1948 - Haziran 1956 yılları arasında toplam 113 sayı yayınlanmış olan edebiyat dergisi.Leyla Kapan Ay, Kaynak Dergisi Üzerine Bir İnceleme, (yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van, 2007.
Sahibi Avni Dökmeci, yazı işleri müdürü Turhan Dökmeci'dir.
1952-1954 yılları arasında 15 günlük, diğer zamanlarda aylık olarak yayınlanmıştır. 15 Temmuz - 1 Ekim 1953 ve Haziran - Kasım 1955 tarihleri arasında yayınına ara vermiştir.

Özellikle şiir alanında önemli yere sahip olan dergide öykü, makale, deneme, eleştiri ve diğer türlerde de yazılar yayınlanmıştır.
Eserleri dergide yayınlanan şair ve yazarlar arasında aşağıdaki isimler de vardır:

  • Turgut Uyar
  • Edip Cansever
  • Salah Birsel
  • Cahit Sıtkı Tarancı
  • Cahit Külebi
  • Cahit Irgat
  • Bekir Sıtkı Erdoğan
  • Ümit Yaşar Oğuzcan
  • Arif Hikmet Par
  • Şükran Kurdakul
  • Nüzhet Erman
  • Ceyhun Atuf Kansu
  • Özdemir Asaf
  • Fakir Baykurt
  • Ahmet Muhip Dranas
  • Nurullah Ataç
  • Attilâ İlhan
  • Muzaffer Uyguner
  • İlhan Berk
  • Melih Cevdet Anday
  • Behçet Necatigil
  • Tarık Dursun K.
Kaynak (bilgisayar)

Kaynak ya da sistem kaynağı, bir bilgisayar sisteminin eriştiği komponentleri ifade eder. Bilgisayara bağlanan her cihaz ve bilgisayar içerisindeki her komponent bir kaynaktır. CPU, hafıza ( RAM), sabit diskler, ağ arabirimleri ve hatta elektrik girişi dahi birer kaynaktır. Sanal olan kaynaklar olarak dosya ve klasörler, ağ soketleri (ing. network sockets), lock dosyaları sayılabilir. (Dosya ve klasörler dediğimiz aslında sabit diskte kayıtlı olan veriyi bir dosya olarak ifade eden bir tanımdan ibarettir).

"kaynak" kelimesinin kullanım örnekleri.

Kentin tarihi bölgesi Kemeraltı, Agora ve Kadifekale’de, 11 bin binanın gün ışığına çıkarılması için yoğun bir çalışma sürdüdklerini, 500 milyon liranın üzeride kaynak ayırdıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “50 yıl İzmir’e geldim.

Sera yapım işinde çalışan işçiler Yunus Kurt (27), Mahmut Kurt (51), Ali Karip (43), Çelebi Akbacı (51), Murat Öz (34) ve Erdal Yalçın, kaynak yapmak için seranın üzerine çıktı.

O, dünya döndükçe bu ülkede imanlı, inançlı ve aksiyoner bir kitlenin yetişmesine her zaman kaynak olacaktır.

Böylece tüm bu kaynak ve bilgilerin kayıt altına alınmış olması bu kayıtların uzmanlar ve araştırmacıların Ar-ge faaliyetlerine altlık oluşturması gibi etkin ve önemli bir fayda sağlayacak.

Açıklamada, söz konusu operasyonun yüzde 85’inin Finansbank Ankes Merkezleri tarafından, yüzde 15’nin ise dış kaynak kullanılarak tamamlandığı bildirildi.

Yanı sıra medyanın haber dilini kurarken, güvenlik birimleri ve adli psikiyatrların önerilerini almamaları nedeniyle olayların anlatılış ve işleniş biçiminden kullanılan fotoğraflara, olayın gündemleştirilme sıklığına kadar birçok husus, suça meyilli kişiler için özendirici olabilmekte, kopya suçlar için kaynak işlevi görebilmektedir” Şirin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Canımızı ne kadar yakarsa yaksın bu olayların faillerine ’cani, hasta ruhlu’ diyerek işin içerisinden çıkma kolaycılığına düşmemeliyiz.

Başkan Çoban, ayrıca medyanın haber içeriklerinde uzman pedagogların görüşlerine daha fazla zaman ayırmasının önemine vurgu yaparken, olayların anlatılış ve işleniş biçiminden kullanılan fotoğraflara, olayın gündemleştirilme sıklığına kadar birçok hususun, suça meyilli kişiler için özendirici olabildiğini, kopya suçlar için kaynak işlevi görebildiğini gözardı etmemesi gerektiğini belirtti.

Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı Kaynak: Haftalık Antrakt Sinema GazetesiTOP 5İNGİLTEREEn çok satan albümler1.

Abdullah Soykan, Ayvalık’ta tespit edilen 81 adet anıt, anıtsal ve korunmaya değer ağacın uygun olanlarının tescil işleminden sonra hazırlanacak, bilgilendirme ve yönlendirme levhaları ile turizme kazandırılmasının hedeflendiği proje kapsamında, ülkemizin en önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Ayvalık ilçemiz sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel kaynak değerleri ile her geçen gün popüleritesini bu ve benzeri projelerin desteğiyle arttıracağını savunarak, “Ayvalık’ta turizmden çok daha eski olan zeytin ve zeytinyağı kültürüne ait bu anıt zeytin ağaçları yörenin adeta yaşayan tarihi tanıkları olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

Kalkınma Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bankanın apeks uygulamalarına sürdürülebilir kaynak sağlamak amacı ile Hazine Müsteşarlığı ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası nezdinde yapılan girişimlerin sonucu olarak, “Türkiye’de istihdam yaratılması ve KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması” amacıyla hazırlanan proje kapsamında, Hazine Müsteşarlığı garantörlüğünde Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ile bugün 50 milyon avro tutarında AKKB APEKS-KOBİ kredi anlaşması imzalandı.

Bankanın 2006 yılından itibaren yeniden yapılandırma çerçevesinde kredi pazarlamaya ağırlık verdiğini, yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda, bu yılın 9 ayında 99 şirketten 780 milyon YTL kredi başvurusu geldiğini açıklayan Çelik, geçen yıl anonim şirket dışındaki şirketlere de kredi kullandırmak için, bir banka aracılığı ile apeks yöntemi ile KOBİ’lere kredi kullandırmaya başladıklarını, Fransız Kalkınma Bankası’ndan sağlanan 20 milyon avroluk kaynak ile aynı sistemin sürdürüleceğini anlattı.

İslam Kalkınma Bankası’ndan da imalatçı KOBİ’lere kullandırmak üzere 40 milyon dolar kredi sağlandığını bildiren Çelik, yeni apeks projeleri geliştirilerek Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşlarından kaynak sağlama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Argüden ayrıca, STK’ların kurumsal sürdürülebilirlikleri, etkili kaynak yaratabilmeleri ve işbirlikleri geliştirebilmeleri, kamuda karar alma süreçlerine kaliteli katkı sağlayabilmeleri için iyi yönetişimin kültür olarak benimsenmesi gerektiğini” vurguladı.

K Emekli Öğretmen/Araştırmacı Abdurrahim Karademir, Usta Zeybek Öğreticisi Volkan Timurşah, Zeybek Kaynak Kişi İlker Arol ve Ege Üniversitesi D.

OMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin yaptığı araştırma sonucu; Of, Artlı ve Çepni koyunu olarak yöresel isimleri ile anılan yerel genetik kaynak niteliği taşıması muhtemel morfolojik özellikler bakımından farklı genotipler tespit edildi.