Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kaz
  • isim, hayvan bilimi Perde ayaklılardan, uzun, beyaz veya gri boyunlu, suda ve karada yaşayan, uçan, yabani veya evcil kuş (Anser)
    "Kazı yıkayıp temizlemişler, sonra da parçalayıp tencereye koymuşlar." - Ç. Altan
  • sıfat Budala
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
kaz

Anserinae alt familyasını oluşturan, iri beyaz veya boz, tüylü, ayakları perdeli kuş türleri.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
kaz

(zooloji)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kaz

< Fr. gaz: gazyağı; petrol lambası || kazyaği || gazaği || gazyaği

Vikipedi
Kaz

Kaz, iri ve beyaz veya boz tüylü, ayakları perdeli kuş türlerine verilen ad.

Erkek ve dişisi aynı büyüklüktedir. Genellikle kuğulardan küçük, ördekten büyüktür. Beslenme şekli kuğu ve ördeklerden farklıdır. Genellikle doğu anadolu bölgesinde bulunur.

Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır. Hızlı bir yüzücü olmamasına rağmen suda rahatça yüzer, daldığında uzun zaman su altında kalabilir. Gagaları ile kanatlarını düşmanlarına karşı silah olarak kullanır. Kanatları uzun uçlara doğru sivrilen yumuşak sık tüylerle örtülüdür.

Erkek ve dişi birbirine benzese de erkekler genellikle dişilerden iridir. Boyun bölümleri bütün türlerde gövdeden kısadır. Başlıca besinleri olan otları koparmaya uyarlanmış gagaları başa bağlandığı yerde genişler ve bazen kambur oluşturur. Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar. Kazlar yaşamları boyunca tek eşlidir.

Yuvalarını bataklığın sığ sularında veya bir tümseğin üzerinde yaparlar. Kuluçkaya yatan kazların yumurtalarından bir ay (30-34 gün) sonra sarı tüylü yavrular çıkar. Yavrular 3-4 ay içinde uçmaya başlarlar.

Dosya:Yumurtadan yeni çıkmış kaz yavruları.jpg kaz yavruları [1]

"kaz" kelimesinin kullanım örnekleri.

Kaz besicisi Nuri Cenik de canlı Kazın fiyatının 100 ila 150 lira arasında değiştiğini belirterek, besili bir Kazın kanatlarının alt kısmıyla göğüs kısmının yağlanmış olması gerektiğini anlattı.

Bir yılda besili 20 kaz sattığını ifade eden Sakallı, yoz kazlar için herhangi bir besi uygulaması yapılmadığını kaydetti.

Adını da bitişiğindeki köyden alan Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 232 farklı kuş türünü barındırıyor.

Arpaçay ilçesine bağlı Doğruyol köyünde kaz besiciliği yapan 40 yaşındaki Cantaş Uzunçayır da göl kenarındaki çayırda beslenen 800 kazını Çıldır Gölü'nde serinletiyor.

Mahalle muhtarı Hazım Cendek ise kaz tiridinin yöresel bir yemek olduğunu belirtti.

Pek çok seçkin lezzetin yer aldığı menüde kaz ciğeri, hurma ve limon kremalı kuzu kolu, poşe edilmiş kalkan ve deniztarağı gibi tatlar bulunurken, tango dans performansı geceye damgasını vuracak.

Alpler'den sonra dünyanın en fazla oksijen oranına sahip bölgesi olan Kaz Dağları, insanı dinlendiren akarsuları, şelaleleri, etrafı saran enfes çam ağaçları ve alabalık çiflikleriyle huzur, sessizlik ve gerçek anlamda bir dinlenme için tercih edilecek noktaların en başında geliyor.

Şehitleri anmak için yapılacak tırmanışlar, Süphan Dağı, Artos Dağı, Kaçkarlar, Erciyes Dağı, Hasan Dağı, Aladağlar Emler Zirvesi, Karaca Dağı, Düldül Dağı, Aydos Dağı, Bozdağ, Kızlar Sivrisi, Kaz Dağları, Uludağ, Ilgaz Dağı ve Istranca Dağları'nda gerçekleştirilecek.

Yukarıcanbazlı İsmail Ağa konağında gerçekleştirilen gecede misafirlere yöreye has evelik çorbası, bulgur pilavı ve kaz ikram edildi.

Kaz genellikle ülkemizde Kars ve Ardahan yörelerinde etinden faydalanılmak için yetiştirilir.

Sürekli olarak Fiyu ördekleri ile birlikte dolaşan ve beslenen Sibirya kazları, kırmızı göğüslü ve çarpıcı tüyleri ile dünyanın en nadide, en küçük ve en güzel kaz türleri arasında yer alıyor.

Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde önemli yere sahip Kars'ta, kış öncesi besiye alınıp şu sıralar kesilen kazların eti, kadınların hünerli ellerinden geçerek sofralara ulaşıyor.

Kent merkezine 60 kilometre mesafede, yaban hayatı bakımından oldukça fazla türe ev sahipliği yapan tabiat parkında, bozayı, kızıl keçi, tilki, gelincik, sincap, sansar, yaban domuzu, kurt gibi hayvanların yanı sıra kaz, atmaca, şahin, kartal, akbaba, kerkenez, doğan, keklik, bıldırcın, su tavuğu, çulluk, kuyruksallayan ve ispinoz gibi kuşlar da yaşıyor.

Evinin yanındaki küçük bahçede 70 damızlık kaz besleyerek başladığı yetiştiricilikte 2 yıl içerisinde 700 kaz üreten ve bunların bir kısmını satarak gelir elde eden Kayan, elinde bulunan 330 damızlık kazla bu yıl 5 bin hayvana ulaşmayı amaçlıyor.

Geçen yıl fırın işçiliğini bırakarak merkezde oturduğu evi satıp 240 kazla Derecik köyünde çiftlik kuran 29 yaşındaki Fırat Çelik, yaptığı üretimle kaz sayısını bin 500'e yükseltti.