Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kelebek
  • isim, hayvan bilimi Pul kanatlılardan, vücudu, kanatları ince pullarla ve türlü renklerle örtülü, dört kanatlı, çok sayıda türleri olan böceklere verilen genel ad
    "Kelebek gibi uçmada ruhumuz / Barış dolu bu yıldız bahçesinde" - A. M. Dranas
  • sıfat Biçim olarak bu böceklere benzeyen
    "Kaymakam Bey jaketataylı, kelebek kravatlıdır." - T. Buğra
  • hayvan bilimi Geviş getiren hayvanların karaciğerlerinde yerleşip en çok öd yollarını tıkayan bir cins asalak hayvan
  • Bu hayvanın neden olduğu hastalık
  • teknik Vida, somun vb. nesnelerde kolayca çevrilmeye yarayan bölüm
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
kelebek

hlk.

  1. Fasioloidiozis.

  2. Trematod.

Kişi Adları Sözlüğü
Kelebek

Cinsiyet: Kız

  1. Vücudu, kanatları ince pullarla ve türlü renklerle örtülü, dört kanatlı, çok sayıda türü olan böcek.

  2. Narin, zarif kadın.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
kelebek

(zooloji)

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
kelebek

Yere koşut bir biçimde kollarla uçarmış gibi hareketi gerektiren zor bir atlama türü

Asalakbilim Terimleri Sözlüğü
kelebek

Yaprak solucanlar sınıfına bağlı emici yassı kurtların genel adı. bk. büyük karaciğer kelebeği, küçük karaciğer kelebeği, akciğer kelebeği.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kelebek

Küçük rende.

Otomobilcilik ve Motor Bilgisi Terimleri
kelebek

Karışımlıktan motora geçen karışım niceliğini denetleyen yassı metal kapak.

Vikipedi
Kelebek

Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.

Vücutları kiremit dizilişi şeklinde renkli gözle zor görülebilen pullarla örtülüdür. Pullar, uçları yassılaşarak genişlemiş kıllardır. Ufak sarsıntılarda koparlar. İki çift olan kanatlarının büyüklüğü türlere göre değişir. Pek az türde ve bazı türlerin dişilerinde kanat bulunmaz. Emici tipteki ağız parçaları hortum şeklindedir. Kullanılmadığı zamanlar bu hortum başın alt tarafında helezon biçiminde kıvrılır. Balözü emerler. Çiçeklerin balözünün tadını ayaklarıyla alırlar. Tat alma cisimcikleri ayaklarına yerleşmiştir. Ayaklarıyla çiçeğin suyunu kontrol ederler. Beğendikleri takdirde kıvrılı duran hortumlarını uzatarak emerler.

Ağız organları, yalnız çiçek tozu ( polen) ile geçinen "Micropterygidae" kelebek familyasında çiğneyicidir. Tüylü başlarında büyükçe iki petek göz ve çoğunda iki nokta (osel) göz bulunur.

Kelebekler faaliyet durumlarına göre gece ve gündüz kelebekleri olarak iki gruba ayrılırlar.Gece kelebekleri kalın ve ağır vücutlarıyla alaca karanlıkta veya gece uçarlar. İnce kıl gibi olan antenlerinin ucu sivridir. Bazı türlerde antenlerde birer dizi tüy bulunduğundan tarak görünümündedirler. Genellikle renkleri mattır. Hızlı uçucudurlar.Bu uçucular diğer kelebeklere göre daha hızlı uçarlar fakat daha az uçarlar. Tehlike anında sürüden ayrılarak farklı yönlere kaçışırlar ve tehlike bittiğinde tekrar toplanırlar.

Gündüz kelebekleri gece istirahat edip, gündüz uçarlar. İnce ve hafif vücutludurlar. Anten uçları topuzludur. Kanatları gâyet güzel renk ve desenlerle süslüdür. Uçuşları yavaştır. Bir yere konduklarında kanatlarını yukarıya dik tutarlar. Gece kelebekleri ise dinlenme hâlinde kanatlarını çatı gibi gövdelerinin üzerine kapatırlar veya tamâmen açık bırakırlar. Bu kâideler bütün kelebekler için geçerli değildir. Meselâ; Skiperler pervâne olmadığı halde antenleri incedir. Vücutları kalın ve renkleri mattır. Gündüz uçarlar. Çoğunlukla pervanelerle karıştırılırlar.

Gece kelebeklerinin işitme ve koku alma duyuları da çok hassastır. Bazı türlerin erkekleri, 5 km uzaktaki dişinin kokusunu alabilirler. Gündüz kelebeklerinin duyargaları (anten) çıplak olduğundan bu hassaslıktan mahrumdurlar.

Kelebeklerde çoğalma yumurta ile olur. Kelebek yumurtaları yarım küre, küre, silindir ve iğ şeklindedir. Dişileri yumurtalarını tek tek veya gruplar halinde ağaç kabukları veya yapraklar üzerine yapıştırarak bırakırlar. Bazıları da üst üste yapıştırarak kuleler meydana getirir. Bazıları yumurtaların üzerini vücutlarından kopardıkları kıllarla bir kürk gibi kapatırlar. Kışı geçirmek zorunda kalan yumurtalar “Korion” denen sert bir kabukla örtülüdür. Yumurtadan çıkan larvalara “ tırtıl” adı verilir. Kışı genellikle tamamen gelişmiş olarak yumurta kabuğu içinde geçirir. İlkbaharda her yer yeşermeye başlayınca kabuğunu yırtarak besin aramaya çıkar. Dişi kelebekler yumurtlarken özellikle tırtılların beslendiği bitki türlerinin üzerine veya yakınına yumurtalarını bırakırlar.

Tırtıllarda üç çift göz ve 2-5 çift karın bacağı bulunur. Ağız parçaları ısırıcı çiğneyicidir. Alt dudağa dökülen ipek salgı bezleri vardır. Oburca beslenen tırtıllar, 4-5 defa deri değiştirirler. Normal iriliğe ulaşınca ipek salgısı ile kendilerine koza örerler.

Koza içinde erginin şekillendiği pupa durumuna geçer. Bir müddet sonra pupa kabuğunu yırtar ve kozadan genç ergin yeni kelebek ortaya çıkar. Fakat hemen uçamaz. Kanatlarındaki damarların kanla dolması ve kuruyarak güçlenmesi için birkaç saat beklemesi gerekir. Bazı erginlerin ömrü 24 saat, bir kısmının 1-2 aydır. Hayatları birkaç mevsim sürenler kış uykusuna yatar veya daha sıcak bölgelere göç ederler. Bunlar yüzlerce kilometrelik yolu uçabilecek güçtedir. Birleşik Krallık'ta yaygın bir tür, havalar soğumaya başlayınca Kuzey Afrika’ya göç eder. Kuşların aksine kelebeklerin göçü tek yönlüdür. Amerika’da yaşayan bir çeşidin dışında hiçbiri geri dönmez.

Bazı kelebekler zehirlidir. Bunlar çok yavaş uçar ve göz kamaştırıcı parlak renklere sahiptir. Bu renkler düşmalarına karşı bir ikaz işaretidir. Böcekçil hayvanlar bunları yemekten çekinirler. Bazı kelebekler de, sahte kafa işaretleri, kanatlarındaki göz işaretleriyle ve antene benzeyen kuyruk uzantılarıyla düşmanlarını şaşırtarak kendilerini korurlar. Bu işaretlere aldanan avcı hayvanlar, kelebeklerin öldürücü olmayan kısmına saldırır. Yırtık kanatlı bir kelebek hayatını sürdürebilir. Birçokları da kondukları yerlerde tamamen kamufle olabilirler. Kuru yaprak görünümündeki bazı kelebekleri kondukları yerden ayırdedebilmek çok zordur.Ayrıca çiçeklerde insanların çıplak gözle göremediği bir ışık vardır. Bu ışık sayesinde kelebekler çiçeği görürler.

Kelebek (film)

Kelebek (Papillon), 1973 yapımı bir ABD filmi. Henri Charriere'in yazdığı ve gerçek hayat hikâyesini anlattığı kitaptan sinemaya uyarlanmıştır. Filmin adında da eserin orijinal Fransızca ismine sadık kalınmıştır. (Fr.,Papillon=Kelebek)

Kelebek (roman)

Kelebek (Papillon), Henri Charriere tarafından 1968 yılında yayımlanan ve yazarının başından geçenleri anlatan otobiyografik romandır.

Hiç işlemediği bir suçtan müebbet kürek mahkûmu olan Henri Charriere isimli Kelebek lakaplı Fransız vatandaşının mahkûmluğu sırasında yaşadığı olayları anlattığı kitaptır. Henri Charriere bu kitapta kürek cehenneminde yaşadıklarını, kaçma girişimlerini ve aklınıza bile gelemeyecek değişiklikteki olayları kaleme almıştır. Gerçek bir yazar olmayan Henri Charriere'in bu kadar akıcı ve samimi bir üslupla yazması da gerçekten takdire değerdir, kitap tüm dünyada ve Fransa'da uzun süreler en çok satan kitaplardan biri olmuş ve yazarına büyük başarılar getirmiştir. Kitap çok beğenildiği için daha sonra filmi de çekilmiştir. Hiç işlemediği bir suçtan ötürü müebbet hapse çarptırılan bir kürek mahkûmunun özgürlük uğruna verdiği çabaların hikâyesidir

Kelebek (anlam ayrımı)
  • Kelebek - Böceklerin, pulkanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad.
  • Kelebek (roman) - Henri Charrière'in 1968 yılında yayımlanan romanı.
  • Kelebek (film) - Henri Charrière'in romanından uyarlanan 1973 yapımı sinema filmi.
  • Kelebek (gazete) - Hürriyet gazetesi eki.
  • Kelebek (yüzme), bir yüzme stili.
  • Kelebekler (film) - Tolga Karaçelik'in yönettiği 2018 çıkışlı sinema filmi.
Kelebek (yıldızkümesi)

Kelebek Yıldız kümesi (diğer adları Messier 6, M6 veya NGC 6405) Akrep takımyıldızı yönünde bulunan Açık yıldız kümesidir. Şekli belirsiz bir şekilde kelebeğe benzediğinden bu isim verilmiştir.

Kelebek yıldızkümesi'ni ilk kaydeden gökbilimci, 1654 yılında Giovanni Battista Hodierna olmuştur. Yine de Robert Burnham, Jr Kelebek yıldız kümesine komşu olan ve Batlamyus yıldızkümesi olarak bilinen M7'yi gözlemleyen 1. yüzyıl gökbilimcisi Batlamyus'un, Kelebek yıldızkümesini de çıplak gözle görmüş olabileceğini iddia etti. Charles Messier 1764 yılında kataloğuna dahil etmiştir.

Kelebek (gazete)

Kelebek Gazetesi, Hürriyet gazetesi eki.

1975 yılında çıkmaya başlayan gazete daha sonra Hürriyet gazetesinin eki olarak yayın hayatına devam etmeye başlamıştır.

"kelebek" kelimesinin kullanım örnekleri.

Sokak, Masal, Volkan, Kelebek, Şair, Güvercin, Yaşar Doğu Caddesi, Girne Caddesi, Budak, Avşar, Yener, Gökdelan Caddesi, Çim, Yulaf, Sütleyen, Gülen, Koza, Düzlük, İkizler, Ahsen, Sedef, Gökçe, Şafak, Samyeli, Sahra, Yiğit, Yiğit Sokak Aralığı, Ardahan, Ahenk 1, Ahenk 2, Ahenk 3, Ahenk 4, Ahenk 5, Ahenk 6, Ahenk 7, Ahenk 8, Onuralp, Mandıra, Özyurt, Nilüfer, Gamze, Yağmur, Dilek, Ülker, Şehit Polis Şaban Ceylan, Kamelya, İşbilen, Halide Edip Adıvar ve Namık Kemal Sokak’ta beton parke taş yol çalışmaları yapıldı.

Bu zarı kestiği kabağın üzerine geren ve ardıç, akçaağaç veya kelebek ağaçlarından hazırladığı sapa akort burgu yuvalarını açan usta, daha sonra kabak üzerine motifler oluşturup vernikliyor.

İŞTE İLGİNÇ LAKAPLAR Ordu’da yakın dönemin lakabıyla anılan isimleri şöyle: "Tak tak Mehmet, Fıçı Fahrettin, Kovboy Telat, Pele Erol, Kamyon Kadir, Nato Ekrem, Piliç Necmi, Yenge Yılmaz, Bızdırık Coşkun, Bay Hamdi, Nano Engin, Ayartamlı İksan, Muhtar Azmi, Toto Uğur, Tosbağa Güner, Ayı Nihat, Genç Osman, Papaz Fikret, Alabut Telat, Dansöz Aydın, Göbek Nizam, Hart Hart Harut, Alano Murat, Höllük Memet, Dilik Yener, Kemre Yüksel, Torun Memet, Yula Berat, Katır Yusuf, Takoz Üstün, Öcü Uçman, Çakal Turgay, Şarlo Talip, Kürt Galip, Dansöz Kenan, Kepçe Ayhan, Yılancı Osman, Kelebek Mustafa, Kürt İsmet, Rambo Mehmet, Sosyete Bahtiyar, Kepcekulak İbrahim, Tren Yusuf, Peruk Necat, Yalaş Zeki, İngiliz Ömer, Çil Ferit, Zula Uğur, Kabak Rıfat, Kıllı Adem, Gürcü Faruk, Macar Osman, Tostcu Gündüz, Korukgöt Yusuf, Beyo Selahattin, Altındiş Cemil, Tostos Mehmet, Boksör Kenan, Kemre Yüksel, Palaska Yüksel, Kayho İlyas, Mayer Hamdi, Çerez Ahmet, Ayhan Işık, Corci Ali, Köpekci Turgut, Kedi İsmet, Kedi Kemal, Kafkas Ziya, Bakırc

Epidermolozis bülloza (Epidermolysis bullosa) veya kelebek hastalığı olarak bilinen deride ve mukozada (ağız içi, genital bölge, anal bölge, göz, burun, nefes yolu, yemek borusu) gibi vücut bölgelerinde içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşumu ile kendini gösteren bir hastalıktır.

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı ve aynı zamanda doğasever olan Ali Atahan tarafından Asi Nehri kıyısındaki Subaşı mevkisinde tespit edilen bitkiye "Nocceae ali-atahanii" adı verildi.

Liselerarası olimpiyat oyunlarında, kelebek branşında birinci Olmak istediğini söyleyen Doğa Atıcı da, yüzmeye 10 yaşındayken başladığını söyleyerek, 4 yıl sonra milli takıma seçildiğini, bu hedefine ulaşmak için ise önünde 3 sene olduğunu mutlaka başaracağını ifade etti.

Burun ve yanak üzerinde kelebek döküntüsü, cilt döküntüleri üzerinde güneşe maruz vücudun bölümleri, ağız veya burunda yaralar, ağrılı ya da şişmiş eklemler, ateş, kilo kaybı, saç dökülmesi, yorgunluk, derin nefes çekerken göğüs ağrısı, solmuş mor parmaklar, karın ağrısı, böbrek iltihabı baş ağrısı, paranoya, şizofreni, halüsinasyonlar, depresyon, bellek sorunları, nöbetler, kan pıhtıları gibi daha birçok belirtileri vardır.

O sabahtan itibaren bilinçsizce mırıldanan iki küçük kelebek gitti, yerine bayağı etrafı anlayan, bilgiç bilgiç bakan iki balıkçık geldi.

Aralık Mahallesi merasında yapılan yarışma büyük ilgi görürken, kelebek, dalıcı ve dönek güvercin gruplarında yapılan yarışmada kuşların gökyüzündeki performansı heyecanla izlendi.

Daha çok, halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinen Epidermolysis Bullosa hastalığıyla dünyaya gelen çocuklar ve aileleri ile dayanışmak için açılan kelebeklerin Rüyası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, isim değişikliğine gitti.

İkinci döle ait kelebek çıkışlarının ışık tuzaklarında yakalandığını söyleyen Prof.

Zararlının ikinci döle ait kelebek çıkışlarını da benzer şekilde takip ettiklerini ve gerekli mücadelenin yapıldığını belirten Prof.

Sıcaklıkla etkili Zararlının, kış aylarını ağaçların toprak ile birleştiği yerlerde, ağaç kabuğunda ve çok yaşlı ağaçların kovuklarında bir koza içinde pupa halinde geçirdiğini söyleyen Öztemiz, kışlayan pupalardan çıkan birinci döle ait kelebek uçuşunun, normal şartlarda Mayısın ilk haftası ile üçüncü haftasında görüldüğünü belirterek, bu yıl iklim koşullarına bağlı olarak havaların ısınmadığı, gece sıcaklıklarının çok düşük olduğu için kelebek çıkışlarının Mayıs ayının son haftasında görülmeye başlandığı bilgisini aktardı.

Kışlayan pupalardan çıkan birinci döle ait kelebek uçuşunun, normal şartlarda Mayısın ilk haftası ile üçüncü haftasında görüldüğünü ifade eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, bu yıl iklim koşullarına bağlı olarak havaların yağışlı geçmesi sebebi ile kelebek çıkışlarının Mayıs ayının son haftasına denk geldiğini ve kelebek uçuşlarının başladığına dikkat çekti.

Yüzme Federasyonu Adana İl Temsilcisi Pervin Bulut, Rıza Salih Saray Kapalı Yüzme Havuzunda yapılan müsabakalarına Adana Gençlikspor, Adanus, Sualtı Sporları İhtisas,Çukurova Üniversitesi, Ünsal Fikirci ve Adana Yüzme Spor Kulüplerinden serbest, kelebek, karışık, kurbağa ve sırt kategorilerinde 30 bayan toplam 69 sporcunun yarışmalara katıldığını söyledi.