Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
keloğlan
  • isim Bir ailenin koruyuculuğuna veya bir yere çıraklığa alınan öksüz çocuk
    "Bizim keloğlanı incitmeyin."
Vikipedi
Keloğlan

Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır.

Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir. Başlıca özellikleri dürüstlüğü, mertliği, cesareti, yardımseverliği, cömertliği ve kurnazlığıdır. Yoksul bir karı-kocanın veya yoksul bir kadın oğlu yahut da yaşlı bir kadının torunu olarak anlatılan Keloğlan, masalların başında beceriksiz, tembel biri gibi bir izlenim sergilerken olayların gelişmesiyle kurnaz, cesur ve becerikli olduğu ortaya çıkar; yaşından ve boyundan umulmadık şekilde zorlukların üstünden gelir.

Yalnız Anadolu sahası Türk ulusların masallarında değil, Arap ülkeleri, İran, Kafkasya, Orta Asya, Rus ve Batı Avrupa masallarında da farklı ad ve görünüşlerle yer bulan bu kahraman, Türk masallarında özel ve geniş bir yer edinmiş, sevilmiş ve zengin şekillere bürünmüştür. Anadolu’da Keloğlan adıyla bilinen bu masal tipi, Kazakistan'da Taşza Bala, Azerbaycan'da Keçel, Keçel Memed ya da Keçel Yeğen, Kerkük'te Keçeloğlan, Türkmenistan'da Kelce Batır, Kırım'da Tazoğlan, Altay bölgesinde Tas, Tastarakay, İran'da Keçel, Gürcü rivayetlerinde ise Kel Kafalı Kaz Çobanı, şeklinde bilinmektedir.

Keloğlan (anlam ayrımı)

Keloğlan, Türk masal kahramanı. Aşağıdaki anlamlara da gelebilir:

  • Keloğlan (film), Türk masal kahramanı.
  • Keloğlan (dizi), TRT Çocuk'ta yayınlanan çizgi dizi.
  • Keloğlan Karaprens'e Karşı, 2006 yapımı Türk filmi.
  • Keloğlan mağarası, Denizli'de bir mağara.

"keloğlan" kelimesinin kullanım örnekleri.

Keloğlan Masalları Müzikali Bilgecan Dede, Balkız, Kara, Sivri, Sinek gibi karakterleri ile çocukları eğlendirdi.

Keloğlan Masalları Müzikali Bilgecan Dede, Balkız, Kara, Sivri, Sinek gibi karakterleri ile çocukları eğlendirecek.

Keloğlan, Bilgecan Dede, Balkız, Uzun ve Kara Vezir karakterlerini sahnede görünce şaşkınlıklarını gizlemeyen öğrencilerin eğlendikleri ve mutlu oldukları gözlendi.

Keloğlan ve arkadaşları Balkız, Bilgecan Dede, Sivri, Huysuz gibi karakterleri büyük beğeni izle izlendi.

Keloğlan, Bilgecan dede, Balkız, Uzun, Kara Vezir karakterlerini sahnede görünce şaşkınlıklarını gizlemeyen miniklerin, eğlendikleri ve mutlu oldukları görüldü.

Keloğlan masallarının vazgeçilmezi Bilgecan dede, Huysuz ve Uzun ile kötü kalpli vezirden oluşan ekip tam korda sahnedeydi.

Burada Dede Korkut, Oğuz Kağan, Keloğlan, Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Karagöz ve Hacivat gibi daha birçok Türk masal kahramanları yer alacak.

Makarna ve yumurta ev ile dinozor giriş kapısının misafirlerini karşılayacağı alanda, hikaye kitapları, destan, masal ve çizgi filmlere konu olan Bremen Mızıkacıları, Hansel ve Gretel, Taş Devri, Ayı Yogi ve Bobo, Pinokyo, Nuhun Gemisi, Nasrettin Hoca, Deli Dumrul, Rapunzel, Şirinler, Karagöz ve Hacivat, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız, Keloğlan, Kül Kedisi ve Don Kişot'un dev heykelleri çocukların hayal dünyasına hitap edecek.