Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kentleşme
  • isim Kentleşmek işi
Toplumbilim Terimleri
kentleşme

Tarım dışı etkinliklerin, özellikle işleyimin gelişmesi sonucu nüfusun kentlerde toplanması ve kentsel alanların genişlemesi süreci.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
kentleşme

Elverişli koşulların doğmasıyla kırsal yörede bulunan küçük bir yerleşim yerinin zamanla büyüyüp kalabalıklaşması, kent niteliğini kazanması.

Kentbilim Terimleri Sözlüğü
kentleşme

İşleyimleşmeye ve ekonomik gelişmeye koşut olarak kent sayısının artması ve kentlerin büyümesi sonucunu doğuran, toplumda artan oranda örgütleşmeye, uzmanlaşmaya ve insanlararası ilişkilerde kentlere özgü değişikliklere yol açan nüfus birikimi süreci.

Vikipedi
Kentleşme

Kentleşme, kentsel yaşam biçimlerinin gelişimi olarak tarif edilmektedir. Başka bir deyişle, dar bir alana yerleşen büyük nüfus birikimi, yeni fiziksel ve sosyal oluşum, karmaşık ilişkiler ağı, iş dallarının farklılaşması ve kendine özgü bir kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Kentleşme, kente göç eden bireyin ya da kentte ikamet eden nüfusun değişim sürecini oluşturur ve sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile ele alınır. Kentlileşme sosyal bakımdan, kente özgü tavır ve davranış biçimlerinin benimsenmesi ile gerçekleşirken kırsal alanlarda yaşayanlar daha farklı ekonomik ve sosyo-kültürel yaşam biçimine sahiptir.

Kentsel yaşam biçimleri ikiye ayrılır: Fiziksel kentleşme, işlevsel kentleşme.

Fiziksel kentleşme; şehirlerin büyümesiyle ilgilidir.

İşlevsel kentleşme; insanların değişen davranışlarını kapsar..

Yüzyıllardır görülen fiziksel kentleşme süreci, (özellikle 19. yüzyılda Avrupa'da) gelişmekte ve gelişmiş olan ülkelerde son yıllarda büyük oranda hızlanmıştır. Sanayileşmiş ülkelerde, kırsal alanlardaki kentsel yaşam biçimleriyle birlikte fiziksel kentleşme de gelişmeye başlamıştır. Tarihsel inceleme sonucunda kentsel nüfus oranında artış görülmüş, 2008 yılında dünyada ilk defa şehir nüfusunun, kırsal alanlara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na göre ise 2030 yılında, 5 milyar insanın şehirde yaşayacağı tahmin edilmektedir.

Kentleşme olgusu nüfusun yer değiştirmesinin ötesinde ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal büyük çaplı dönüşümleri de gerektirir.

Ülkemizde, kentleşme hareketlerinin gelişimi 1950 öncesi ve sonrası olmak üzere iki farklı dönemden oluşmaktadır. Kent nüfusu 1950’ye kadar çok yavaş artış gösterirken bu tarihten sonra özellikle kırsal alanlarda çok hızlı bir gelişme sürecine girilmiştir. Bunun nedeni ise, yapısal dönüşümlerin çözülmesi ve günümüzde hala devam eden kentlere yönelik yoğun göçlerdir.

Kentleşme süreci 1980’lerden sonra çeşitli toplumsal sorunlara bağlı olarak büyük kentlere göçü gerektirmiştir. Bunun sebebi ise hedeflenen ekonomik büyümenin sağlanamaması, yüksek oranda seyreden enflasyon ve milli gelirin artmamasıdır. Bu göçler özellikle gecekondulaşma olmak üzere önemli maddi ve kültürel sorunlar doğurmuştur.

"kentleşme" kelimesinin kullanım örnekleri.

İzmir'de bugün altyapı, ulaşım, çarpık kentleşme ve pis koku sorunları varsa, bunların başlıca sorumlusu Sayın Kocaoğlu'dur.

İzmir 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kentleşme ve Çevre Ana Bilimdalı Öğretim Görevlisi Prof.

Hızla değişen yaşam şartları, hızlı kentleşme, nüfus artışı, doğal kaynakların giderek artan bir şekilde tahribi, endüstriyelleşme ve teknik gelişmeler, bilinçli veya bilinçsizce kültür varlıklarımızın tahribine yol açmaktadır.

Deprem Felaketi ile milletin tek yürek olduğunu ve yardım için birbiri ile yarıştığını hatırlatan Başkan Memduh Büyükkılıç, Marmara Depremi ile millet ve kamu kurum ile kuruluşlar olarak çok şey öğrendiklerini ve ders aldıklarını, yanlış kentleşme, denetimsiz yapılaşma sonucu olabileceklerin en acı tecrübesini millet olarak çok ağır ödediklerini kaydetti.

Köçer, Türkiye'deki göç hareketleri, sanayileşme, kentleşme, kitle iletişim araçları, nüfus hareketleri gibi birçok etkenin aile kurumu üzerinde derin izler bıraktığına dikkati çekerek, sempozyumda bu konunun sinema ve TV ekseninde, etraflı biçimde tartışılacağını kaydetti.

Hayriye Eşbah Tunçay, kentleşme politikalarının insanın doğayla uyumlu olacak şekilde yaşamasını kurgulayacak şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.

Diğer deniz kaplumbağaları gibi şahin gagalı kaplumbağa da yuvalanma ve beslenme yerlerinin yok olması, yasa dışı av, kirlilik ve kentleşme nedeniyle soyu tehlike altında olan hayvanlar arasında yer alıyor.

Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sorunlarıyla zaman zaman gündeme gelen İzmir'de özellikle Buca, Konak, Karabağlar, Bayraklı ve Çiğli ilçelerinden yoğun başvuru olması bekleniyor.

TÜBİTAK'ın da programlarını şekillendirirken bilim insanları, girişimciler ve akademisyenleri rekabeti artıracak iş birliklerine zorlamaya çalıştıklarına işaret eden Mandal, hızlı kentleşme, nüfus artışı, iklim değişikliği, kaynakların tükenmesi, küresel ekonomik gücün el değiştirmesi ve dijital dönüşüm gibi etkilerin geleceği şekillendireceğini bildirdi.

Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Osman Hondu ise, düzensiz kentleşme nedeniyle yatırım yaparken birtakım sıkıntılar yaşayabildiklerini belirtti.

Aslında bu ülkenin modernleşme, sanayileşme ve kentleşme yani kapitalistleşme ve sekülerleşme sürecine en çok katkı sunan liderler Menderes, Demirel, Özal ve Erdoğan gibi sağdaki liderler oldu.

Atakum ilçesinde çevre, şehircilik ve altyapı sorunları ile kentleşme, kentlileşme çalışmaları başta olmak üzere 7 farklı konuyu, 8 farklı oturumda ele aldık.

Konferansta ayrıca hızlı ve çarpık kentleşme, alt ve üstyapı sorunları, çevre sorunları, konut sorunu ve gecekondulaşma, iş gücü ve istihdam yapısındaki değişim, kentlileşme ve bütünleşme sorunu, sosyal yapıdaki değişimler, ulaşım, sağlık, eğitim alanlarında olanaksızlıklar ve enerji kullanımında karşılaşılacak sorunların aşılabilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

İl olduğu 6 Haziran 1995 tarihinden bu yana kentleşme ve kültürlenme sürecinde her yıl artan bir ivme ile bu güne ulaşan ilimizin, bundan sonraki zaman diliminde de hak ettiği konuma erişeceğine, eğitimden ticarete, kültürden sanata her alanda adından söz ettireceğine yürekten inanıyorum.

Kontrolsüzce artan nüfusun ihtiyaçlarının, plansız kentleşme ile birlikte doğal varlıkların üzerindeki baskıyı arttırdığını ifade eden Aytemiş, ayrıca, erozyon, ormansızlaşma gibi düzeltilebilir çölleşme nedenlerinin yanı sıra topraklarımızın hızla yapılaşmaya açılması ve ormanlar, sular, sulak alanlar gibi doğal varlıkların hızla tüketilerek geri dönülemeyen ve düzeltilemeyen kalıcı çölleşme sorunlarına yol açtığının altını çizdi.