Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Geriz, çirkef, pislik
- Kumar
- Kolayca kandırılabilen kimse, aptal
- Eğlenti
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Su yolu, ark.
Vikipedi
Keriz, yönetmenliğini Kartal Tibet'in ve yapımcılıpını da Türker İnanoğlu'nun üstlendiği, 1985 yapımı bir Türk filmidir. Güldürü türündeki filmin başrollerini Kemal Sunal ve Perihan Savaş paylaşmıştır.
Konusu[ değiştir]Şirin bir köy... Birbirlerine sevdalı iki genç... Zülfü (Kemal Sunal) ve Zülfüye (Perihan Savaş) evlenme arifesinde gün saymaktalar. Ama Zülfü’nün amcası Topal Abbas (Ali Şen), köyde hakimiyet Zülfüye’nin babası Şehmuz’a geçecek diye bu evliliğe karşı çıkar. Ve eğer evlenirse mallarını amcasına vereceği yolunda bir kâğıt imzalatır. Zülfü’nün başına bir şey gelirse tüm varlığı amcasının olacaktır. Yine de iki aşık evlenir. Amca Abbas dedikodu çıkartır, Zülfüye’ye iftira atar. Zülfü’ye de karısını öldürmesini öğütler. Ama Zülfü kıyamaz. Amcasına ve köylüye öldürdüğünü söylerse de Zülfüye ailesiyle İstanbul’un yolunu tutmuştur bile. Ardından Zülfü de tabii. Kendisine bir iş bulup çalışmaya başlar. Bu arada Şehmuz’un arazisinde değerli bir maden çıkar. Açgözlü Abbas ve köylüler Şehmuz’un peşine düşer. Akılları sıra Zülfü ile Zülfüye’yi barıştırıp arsaya sahip çıkmak isterler. Zülfü Zülfüye’yi İstanbul’da bulur, özür diler ve birlikte olurlar. Abbas ve köylüler İstanbul’a gelip konuştukları Şehmuz’dan araziyi isterler. Şehmuz araziyi çoktan biricik kızı Zülfüye’ye vermiştir. Bunun üzerine Zülfüye’ye yalvar yakar ricacı olan Abbas ve etrafındakiler, aldıkları yanıtla şoka girerler. Çünkü Zülfüye tüm araziyi kocası Zülfü’ye verdiğini söyler. Zülfü, çıkarcı ve açgözlü amcası Abbas ve yardakçısı köylülerin ona ve Zülfüye’ye yaptıkları iftira ve kötülüklerin acısını çıkaracak kozu eline geçirmiştir. Sonuç olarak genç ve sevdalı evliler arazilerini satmazlar. Çünkü köylerinde onları mutlu, yalansız dolansız, ikiyüzlülükten uzak, güzel ve sevgi dolu bir yaşam beklemektedir. ( Aksaray'ın Gücünkaya köyünde çekilmiştir.)
"keriz" kelimesinin kullanım örnekleri.
Sanık masaya yumruk vurarak borcu ödemeyeceğini ödeyenlerin keriz olduğunu söyledi.
Buna rağmen dün bize yeşil sermaye diyen, dün birilerinin devlet malı deniz çok affedersiniz ki yemeyen keriz diye tabir ettiği zamanlarda işte bu iş adamları o devlet malının deniz olduğu günlerde o denizin kenarından bile geçmediler, geçmezlerde.
Ben ekonomi, iş hukuku okudum, kalkıp devletin malı deniz, yemeyen keriz girdin içeri ohh, kal orada bunlardan tüm sektörü arındırma zamanıdır.