Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Uzak yerlere yolcu ve ticaret eşyası taşıyan yük
hayvanı katarı
"Her giden sanki içimden yeni bir parça alır / Kervanın safları dolgunsa da gönlüm boşalır" - İ. A. Gövsa
- Toplu olarak birbiri ardınca gelen şeyler
"Kervana karışmalı, ne gerisinde kalmalı ne başında durmalı." - F. R. Atay
Kişi Adları Sözlüğü
Cinsiyet: Erkek Uzak yerlere yolcu ve ticaret eşyası taşıyan yük. hayvanı katar.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
(< Far. kar+bân) kervan
Vikipedi
Kervan, eskiden, kara nakliyatını yapan kafile. Nakliyat at, katır, eşek ve daha ziyade develerle yapılırdı. Kervanlarda bulunan develerin taşıdıkları yüklere göre ağır veya hafif kervan adları verilirdi. Ağır kervandaki develer 300-350, hafif kervandakiler ise 170 kg yük taşırlardı. Günümüzde birçok motorlu kara, deniz veya hava vasıtasından meydana gelen nakliyat gruplarına konvoy, filo gibi isimler verilmektedir
Ağır kervanlardan en büyükleri senede bir defa Şam ve Mısır'dan Hicaz'a giden hac kervanlarıydı. Ayrı ayrı giden bu kervanlardan Şam'dan hareket edenler mal ve eşya haricinde 60-70.000, Mısır'dan gidenler ise 40-50.000 kişiyi bulurdu. Kervanların yürüyüşleri kış ve yaza göre değişik olurdu. Kışın gündüz giderle gece istirahat ederlerdi. Yazın sıcağın tesirinden güneş doğduktan iki saat sonra yürüyüşü keser dinlenmeye çekilirler, gece yürürlerdi. Şam'dan çıkan kervan normal olarak altmış bir günde Mekke'ye varır, hac mevsimi geçince mal alarak yolcularla beraber dönerlerdi. Gidiş ve dönüşlerde kervanlar temiz, düzlük yerlerde, su kenarlarında, kervansarayların bulunduğu mevkilerde konaklarlardı.
Bu büyük kervandan başka yalnız mal taşıyan Hint ve İran kervanları da vardı. Hindistan'dan çıkan kervanlar, Afganistan- İsfahan yolunu takib ederek, Bağdad, oradan Halep'e gelirlerdi. İran kervanları ise İsfahan- Tahran, Tiflis- Erzurum yoluyla Trabzon'a gider, oradan da gemilerle aldıkları mallarla İstanbul'a getirirlerdi. Ayrıca Anadolu'nun büyük vilayetleri arasında küçük kervanlar çalışır, mal taşıyarak hizmette bulunurlardı. Balkanlarda ise ekseri katırların çektiği kervanlar, sancaklar arasında her mevsimde mal taşırlardı. Küçük kervanlar, Temmuz ve Ağustos aylarının dışında muayyen vakit ve zamanlarda mal götürüp getirirlerdi. Senede bütün kervanlar için 100-150.000 kadar deve kullanılırdı. Normal olarak, bir kervan günde 50 ila 55 kilometre yol alabilirdi. Nakliye ücreti olarak mevsime, eşyanın miktarına göre bir günde sekiz kilo için doksan para ile üç kuruş arasında değişen bir ücret alınırdı.
Bir kervanın birleşerek hareket ettiği zamanlarda içlerinden biri kervancıbaşı seçilirdi. Emniyetsiz bulunan yerler düşünülerek kervanların hareket ve konaklamalarında silahlı nöbetçiler çıkarılır, bunlar gerekli tedbirleri alırlardı. Kervancıbaşının vereceği karara göre hareket edilir, konaklama ve hareket bunun emri ile olurdu. Hareket emri verdiği zaman derhal hazırlanılır, yarım saat sonra harekete geçilirdi. Kimse beklenilmez, büyük bir sükûnet ve intizam içinde zamanı gelince hareket edilirdi.
"kervan" kelimesinin kullanım örnekleri.
Kampanyaya katılan Eren Simitçi işletmesinin sahibi Turgut Barım ile Kervan Döner işletmecisi Bayram Kolcu bir günlük gelirlerini Arakanlılara bağışladı.
Dağcılar adına açıklamada bulunan Geylani Metin, sabah erken saatlerde başlattıkları etkinlikte Beldibi, Okluk Belli, Eşek Çukuru, Madenli Yaylası, Şehit Mezarı Sakaltutan Geçidi, Bulamaç Kazanı Kervan Yolunu takip ederek Değirmenliğe vardıklarını söyledi.
Her yıl değişik bir festival düzenlediklerini ve bu yıl Akseki'nin farkındalığını arttırmak için Akseki Günleri Kültür ve Turizm Festivali adı altında, Akseki'nin düğmeli evleri, kervan göç yolları, müzeleri, örf ve ananelerini göstermek açısından, 3 gün süren hem kültür, hem de turizm festivali adı altında etkinlik düzenledik.
Tabiat parkı sınırları içerisinde herhangi bir tarihi yapı olmamasına rağmen çevresinde mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler olduğuna işaret eden Kuduban, bunlardan birinin Cenevizliler tarafından kervan yolunu gözetlemek ve kervanları korumak amacıyla kurulan Kuşluhan Kalesi olduğunu kaydetti.
Bayramın dördüncü gününde ise Kervan Taş Ekmek Fırını, Özberk Ekmek Fabrikası, Uyaş Ekmek Fırını, Göloğlu Ekmek Fabrikası, Harman Ekmek Fabrikası, Kardeşler Unlu Mamuller, Kılıçoğlu Taş Ekmek Fırını, Trabzon Ekmek Fırını 4, Huzur Taş Ekmek Fırını, Sarmansuyu Taş Ekmek Fırını, Hacıbekir Taş Ekmek Fırını, Edremit Çiçekli Taş Ekmek, Güneli Taş Ekmek Fırını, Edremit Mevlana Ekmek Fırını, Beyaz İnci Toki Ekmek Fırını, Ekmek Dünyası Fırını, Van Gros Market Ekmek Fırını ve Trabzon Ekmek Fırını 5, ekmek çıkartacaklar.
Gölbaşı ilçesinde Kervan restoranda düzenlenen toplantıda Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, Erkenek içme suyu isale hattının proje ihalesinin tamamlandığını belirterek, projenin devletin tasarruf tedbirleri nedeniyle hayata geçemediğini söyledi.
Belgesel çalışmalarının, 2004 yılında başladığını söyleyen Dıvarcı, kendi medeniyetimize kendi coğrafyamıza sahip çıktığımızı gösteren bir proje yapma fikrinin, kendilerini Kervan Belgeseline yönelttiğini kaydederek, Kervanın kadim medeniyetin yol hikayesi olduğunu, yolun aynı zamanda hem Türk hem de İslam dünyasında bir metafor olduğunu da söyledi.
Kahramanmaraş Kervan Pastaneleri tarafından hazırlanan ravanda şerbeti, büyük kazana bırakılarak soğuk kış günü vatandaşlara ikram edildi.