Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Koşmak işi
"Hamal benim dalgınlığımdan istifade ederek birdenbire bir kedi gibi fırladı ve koşmaya başladı." - K. Bilbaşar
-
denizcilik Bir halatı, ağacı pekiştirmek için yanına
konulan halat veya ağaç
-
edebiyat Sazla okunmak için hece ölçüsü ile yazılmış,
ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki
kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi
aralarında uyaklı, konuları sevgi ve doğa olayları olan bir halk
şiiri
Yazın Terimleri Sözlüğü
Saz ozanlarının, on birli (6+5 ya da 4+4+3)hece ölçüsüyle sevgi ve doğa üzerine, sazla birlikte söyledikleri içsel koşuk. (Halk koşukları içinde en çok kullanılanıdır. En az üç en çok sekiz dörtlük olur.) Klasik bir koşmanın ilk dörtlüğünde birinci ile üçüncü dizeler ya bağımsızdır ya da uyaklıdır. İkinci ile dördüncü dizeler ise her zaman uyaklıdır. Öteki dörtlüklerin üçer dizesi kendi aralarında uyaklıdır, dördüncü dizeler ise uyakça ilk dörtlüğün ikinci ve dördüncü dizelerine bağlıdır. (Birinci dörtlüğü, çapraz uyaklı koşmalar da vardır.) abcb-çççb-dddb .... abab-cccb-çççb / Kimi zaman, ilk dörtlükte uyak düzeninin değiştiği olur: aaab. Bu durumda, birinci dörtlük, sonraki dörtlükler gibidir, koşma'ya düz koşma da denir. Koşmalar biçimleri bakımından halk yazınında temel örnektir.
Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
Âşık gösterisinin başında bulunan 6-5 ölçülü, çok anlamlı türkü.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Yapılarda duvar ve tavanların altına konulan direklerin araları, gözler.
Yapılarda döşemenin altına konulan ağaç, ardıç merteği.
Avcıların tüfeklerini dayamak için yaptıkları çatal ağaç.
Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü
(Halk edebiyatı terimi) Özel bir ezgi ile okunan ve dizeleri, çoğu on bir heceli olan bir dörtleme türü.
Vikipedi
Koşma, coşturucu duyguların dile getirildiği, İslamiyet öncesinde yazılan koşuk türünün bir devamı olan ladinî (dinî olmayan) Türk halk edebiyatı nazım biçimi. Koşmalar genellikle 11'li hece ölçüsü ile söylenir, en az 3 en çok 12 dörtlükten oluşur. Türk halk edebiyatının en çok kullanılan nazım şekli olan koşma, halk ozanları tarafından geliştirilmiş bir nazım şeklidir. Bu nazım biçimi Türk Dil Kurumu tarafından: olarak tanımlanmaktadır. Bu biçimin ilk örneklerine; İslamiyet öncesi Türk edebiyatı'nda koşuk adı verilen ve genellikle şölen adı verilen bayramlarda söylenen şiirlerde rastlanmaktadır. Ayrıca, 11. yüzyılda kaleme alınan Divân-ı Lügati't-Türk'te de koşuk ifadesinin manzum eserlerin geneli için kullanıldığı görülmektedir.
Halk edebiyatında nazım şekilleri ve türler daha çok ezgilerine göre ayrılır. Bunun için koşma dahil birçok nazım (dizem) biçiminde belli bir hece sayısından bahsetmek imkânsızdır. Türk halk edebiyatının en çok kullanılan biçimi olan koşmalar; daha çok 11'li hece ölçüsüyle yazılmıştır. Kafiye düzeni: axax, bbbx, cccx... biçiminde olan koşmaların, ilk dörtlükleri xaxa veya aaax biçiminde de uyaklandırılabilir. Ayrıca koşmalarda en çok yarım uyak tercih edilmiştir.
Koşmalar: aşk, sevgi ve doğa gibi lirik söyleyişleri konu alan şiirler olup, konularına göre dörde ayrılırlar. Bunlar: Güzellemeler (lirizm içerikli şiirler), koçaklamalar (yiğitlik içerikli şiirler), taşlamalar (yergi içerikli şiirler) ve ölüm gibi trajik bir olayı anlatan ağıtlardır. Yapı özelliklerine göreyse koşmalar: düz ve birleşik gibi çeşitli adlarla incelenir.
Güzellemeleriyle Karacaoğlan; taşlamalarıyla Dertli, Ruhsati, Seyrani; koçaklamalarıyla Kayıkçı Kul Mustafa, Köroğlu, Dadaloğlu ve ağıtlarıyla Kağızmanlı Hıfzı koşma biçiminin önemli ozanlarından kabul edilmektedir.
Koşma sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:
- Koşu
- Koşma (edebiyat)
- Koşma (denizcilik)
"koşma" kelimesinin kullanım örnekleri.
Diz itibariyle bacak uzvu olmayan kişilerin yürüme, koşma, bisiklete binebilme gibi hareketleri mikro işlemli kontrol sayesinde ayırt edilmeyecek biçimde gerçekleşiyor.
Başkan Ekinci, Eyyübiye ilçesine bağlı Koşma Mahallesinde vatandaş Müslüm Günbay tarafından düzenlenen toplantıda 16 Nisanda yapılacak olan halk oylamasının önemini anlatı.
Anavatanda da uzun yıllardır kaygı ve kızgınlıkla izlediğimiz Çerkes kimliğini örseleme, uygulamaları zora koşma, Anadilin eğitimdeki ağırlığını hafifletme yönünde attığı kimi adımlar mevcut idi.
Osteitis pubis durumunda bir aydan uzun süreli koşma, dönme, topa vurma, ağrılı yan tarafa yatma, öksürme ve hapşırma ile artan kasık ağrısı görülüyor.
Günümüz gençliğinin temel sorunları, tüketim alışkanlıkları ve tüketilen nesnelerin kişinin yaşamında oynadığı temel rol, israftan kaçınma, emek verme, okuma, düşünme, özgürlük peşinde koşma, eleştirme ve sabretme noktasında şekillenmektedir.
Toplumcu gerçekçi şiir, halk edebiyatı, koşma, güzelleme hepsi yaşamımda yer etti.
Emmanuel Stamatakis, çalışmanın kas geliştirici egzersizlerin insan sağlığı üzerinde koşma, bisiklete binme ya da aerobik kadar etkili olduğunu gösterdiğini kaydetti.