Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kolon
  • isim, mimarlık Sütun
    "Mermer kolonları, eski heykelleri önüne gelen alıp gitmişti." - N. Cumalı
  • Katlardaki döşemeleri birbirlerine bağlayan düşey boru
İktisat Terimleri Sözlüğü
kolon
  1. (colon) Kosta Rika ve EI Salvador ulusal paralarının adı.

  2. (colonist) Ortaçağda senyörlere ait toprağı işleyen ve elde ettiği ürünü onunla paylaşan köle sınıfı ile özgür sayılan kişilerin oluşturduğu sınıf arasında yeralan çiftçi sınıfı.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
kolon

anat.

  1. Sütun.

  2. Kalın bağırsakların sekumla rektum arasında yer alan kesimi.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
kolon
  1. Omurgalılarda kalın bağırsağın rektumdan önce gelen, dışkıdan fazla suyu emen bölgesi.

  2. Böceklerde bağırsağın ikinci bölgesi.

  3. Elektron mikroskobunda elektromanyetik merceklerin yerleştirildiği, içinden elektronların geçtiği havası boşaltılmış metal boru.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
kolon

(biyoloji)

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
kolon

Takla atarak birbirinin omuzuna, çıkan ve bir «sütun» oluşturulan görünüş bk. dörtlü kolon, üçlü kolon.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kolon
  1. Anne karnındaki yavru, cenin.

  2. bk. kulun-1.

Döşem Terimleri Sözlüğü
kolon

Katlardaki döşemleri birbirlerine bağlıyan düşey boru.

Vikipedi
Kolon (anatomi)

Kolon, sindirim sistemi anatomisinde kalın bağırsak anlamında kullanılan bir terimdir. Çekumdan, rektuma kadarki bağırsak kısmıdır. Ana görevi dışkılardan suyu çıkarmaktır. Memelilerde çekum, çıkan kolon, transvers kolon, inen kolon, sigmoid kolon ve rektum. Çekumdan transvers kolonun ortasına kadarki kolon kısmına sağ kolon, kalan kısma ise sol kolon denir.

Kolon

Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar. Boyutlandırılmaları gelen kuvvetlere göre yapılan hesaplamaların dışında; yönetmeliklerde malzeme cinsine göre belirtilen minimum boyutlardan küçük olamaz. Taş veya tuğla örülerek yapılan taşıyıcı ayaklara ise paye denmektedir.

Yapı tarihinin en başından beri yapıları ayakta tutmak için kullanılagelmiştir. İlk zamanlarda taş, ağaç gibi doğal malzemeler kolon yapımında kullanılmışsa da modern teknolojinin gelişmesi ile birlikte bir tür yapay bağlayıcı olan çimento ve iskeleti oluşturan çelikten imal edilmiş betonarme veya yalnızca çelikten kolonlar kullanılmaya başlanmıştır.

Kolonlar yapı sistemlerinde, genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar. Kolonlarda oluşabilecek bir hasar, yapının göçmesine varabilecek kadar ağır hasarlara neden olabilmektedir.

Kolon tanımı genellikle yapısal elemanın, geometrik yerleşimiyle ilgili bir özelliğini çağrıştırsa da, betonarme davranışı açısından irdelendiğinde diğer tür elemanlardan (kiriş, döşeme, perde vb.) farklı bir mekanik davranışı ortaya koyar. Betonarme Yapıların Tasarım ve Kuralları (TS500-2000) isimli Türk Standardı'nda belirtildiği üzere (Bölüm 7.3) hesap eksenel basınç değeri 0.1 * fck * Ac değerini aşmayan elemanlar eğilme elemanı olarak tasarlanırlar. Kirişler ve de döşemeler çoğunlukla bu tanıma uyarlar. Bu şartın dışındaki elemanlar ise, eksenel kuvvet seviyesinde bir üst sınır olmakla birlikte, eksenel kuvvet ve eğilmenin birlikte etkimesi durumuna göre tasarlanırlar (TS500-2000 Bölüm 7.4 ve Deprem Yönetmeliği ilgili bölümü). Kolonlar ise çoğunlukla bu davranış tanımına girerler. Ancak eğer bir yatay elemanın (kiriş) eksenel yük seviyesi yanal yüklerden dolayı bu tanıma giriyorsa kolon gibi tasarlanması gerekliliği vardır.

Kolon (anlam ayrımı)

Kolon şu anlamlara da gelebilir:

  • Kolon, sindirim sistemi anatomisinde kalın bağırsak anlamında kullanılan bir terim
  • Kolon kanseri
  • Monolitik kolon

"kolon" kelimesinin kullanım örnekleri.

Çok yüksek sıcaklıklarda et pişirmenin heterosiklik aminler denilen kansere neden olan bileşikleri üretebildiğini belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Özelikle kömürleşmiş etlerin sık tüketiminin prostat , pankreas ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırdığı bilinmektedir .

Çok yüksek sıcaklıklarda et pişirmenin heterosiklik aminler denilen kansere neden olan bileşikleri üretebildiğini belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Özelikle kömürleşmiş etlerin sık tüketiminin prostat, pankreas ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırdığı biliniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bozkurt, insan kalın bağırsağındaki bakterilerin yüzde 5'inden daha azını oluşturan bifidobakteriumunun kolon kanserine karşı koruyucu ve tedavi etkisi olduğu konusunda bilim dünyasında bir görüş olduğunu anımsatarak, makalelerini bu çerçevede hazırladıklarını belirtti.

Çift kontraslı kolon grafisi ise baryum ve hava ile bağırsaklar doldurularak yapılan tetkiktir.

Bunlardan en çok bilinenleri kolon ve karaciğerin temizlenmesinde ve bu organların sağlığına yardımcı Bifidobacterium longum, iltihaplanmaların azaltılmasında yardımcı Lactobacillus planetarium, kalın barsak ve genital bölgede çoğalabilecek mayaları engelleyen ve ishal oluşumunu kontrol altına alan Bifidobacterium bifidum ve sindirime yardımcı görev yapan Lactobacillus acidophilus bakterileridir.

Probiyotik olma özelliklerinin yanında bu ürün, vücutta enerji tüketimini ve hücre içinde mitokondri hızını da artırarak kilo almayı önleyen bütirat ve bol miktarda kısa zincirli yağ asitleri üretmesi nedeniyle bağırsak sağlığı, özellikle kolon kanserinin önlenmesi açısından da yararlı olacak.

İleri düzey kulak burun boğaz ameliyatları, yüksek tansiyonu ortadan kaldıran renal denervasyon uygulamaları, mide, bağırsak, kolon, rektum, rahim, böbrek, prostat kanserlerinde robotla tedavilerin yapılması bunlardan sadece bazılarıdır.

Kolon boyunca yer yer 150 santime varan etriye aralıkları gözlemlenmiştir.

Kolon hasarlarında ve Kolon kiriş birleşim noktalarında etriye sıklaştırılması olmadığı gibi etriye açılmalarına da sıklıkla rastlanmaktadır.

Kısa kolon, yumuşak kat, farklı seviyede döşemeli çarpışma, kolon ve perde süreksizliği, yatayda döşeme süreksizliği, çıkmalar, zeminde sıvılaşma, korozyon, beton kalitesi ve etriye noksanlığı gibi hususlar bir binanın depremde iskambil kağıdı gibi yıkılmasına neden olan hususlardır.

Pırasanın, içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğunu anlatan Şeber, içerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğunun bilindiğini kaydetti.

Gastroenterolojik kanserler arasında da, kolon kanseri, mide kanseri ve pankreas kanserine sık rastlıyoruz.

Mustafa Eraslan, kolon hidroterapi ile birçok hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyerek, kabızlığın da tarihe karışacağını belirtti.

Mustafa Eraslan, kolon hidroterapi tedavisiyle birçok hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Kolon kanseri ve mide kanseri olan ve psödomiksoma peritonei tanısı alan ve karın zarı mezotelyoması ve yumurtalık seröz papiller kanseri olan hastaların birinci tümöre ikincil karın zarı kanseri geliştirirler hem de kan damarları ve lenflere ulaşarak, lenf nodlarına metastaz yaparlar.