Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kripton
  • isim, kimya Atom numarası 36, atom ağırlığı 83,8 olan, atmosferde yarım milyonda bir oranında bulunan, renksiz, kokusuz bir soy gaz (simgesi Kr)
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
kripton

Simgesi Kr, atom kütlesi 83,80 g, atom numarası 36 , yoğunluğu 3,708 g/mL, e.n. 157 °C, k.n. -153 °C olan ve atmosferde 1/1000000 oranında bulunan sadece flor ile olan bileşikleri bilinen renksiz, bir asal gaz element.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
kripton

(kimya)

Vikipedi
Kripton

Kripton, periyodik cetvelin 8-A grubunda yer alan soygaz,atom numarası 36 olan, simgesi Kr olan kimyasal element.

Tek atomlu, renksiz özgü ve kokusuz bir gazdır. Hacim olarak, havada milyonda bir oranında bulunur. Soygazlar arasında, ksenondan sonra en kolay sıvılaşandır. (-152,9 °C). Kimyasal etkinliği yoktur. Isı iletkenliği kötüdür. Bu yüzden ksenonla birlikte kimi akkor lambaların içine, filamanın yüksek ısıya gelip daha bol ışık vermesi amacıyla kullanılır. Kriptondan, deşarj tüplerinde, ışık kaynağı olarak yararlanılır. Turuncu ışınım veren izotoplarından biri (Kr 86), Ekim 1983'e dek temel uzunluk birimi olan metrenin tanımlanmasında kullanıldı.

Krypton, diğer asal gazlar gibi aydınlatma ve fotoğrafçılıkta da kullanılır. Kripton ışığının birçok spektral çizgisi vardır ve kripton plazma, her biri tek bir spektral çizgiyi çınlayan ve amplifiye eden parlak, yüksek güçlü gaz lazerlerinde (kripton iyonu ve excimer lazerler) kullanışlıdır. Kripton florür de yararlı bir lazer yapar. 1960'tan 1983'e kadar, bir metrenin resmi uzunluğu, kripton boşaltma tüplerinin yüksek güç ve göreceli kullanım kolaylığı nedeniyle, kripton-86'nın turuncu spektral hattının 605 nm dalga boyu ile tanımlandı.