Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
ksenon
  • isim, kimya Atom numarası 54, atom ağırlığı 131,30 olan, havada on milyonda bir oranında bulunan, renksiz, kokusuz asal gaz (simgesi Xe)
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
ksenon

Sembolü Xe, atom numarası 54, atomik kütlesi 131,30, değerlikleri 2, 4, 6, 8, standart şartlarda yağunluğu 5,8971 g/L, 25 °C ve 1 atm basınçtaki dielektrik sabiti -106,9 olan, yanıcı ve sağlığa zararlı olmayan, periyodik cetvelin soygazlar grubunda verilen, sıvı havanın ayrımsal damıtılmasıyla elde edilen, ışıldama tüpleri, flaş lambaları ve lazerlerde kullanılan, dokuz kararlı izotopu bulunan, renksiz, kokusuz gaz veya sıvı bir madde.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
ksenon

(kimya)

Nükleer Enerji Terimleri Sözlüğü
ksenon

Atom numarası 54, atom ağırlığı 131,30 olan zehirli ağır gaz (Xe).

Vikipedi
Ksenon

Ksenon, Xe sembolü ile gösterilen 54 atom numaralı kimyasal elementtir. Renksiz, ağır, kokusuz bir soy gaz olan ksenon Dünya atmosferinde eser miktarda bulunur. Genellikle reaktif olmayan element, sentezlenen ilk soy gaz bileşiği olan ksenon heksafloroplatinatın oluşumu gibi birkaç kimyasal reaksiyona maruz kalabilir.—National Standard Reference Data Service of the USSR. Volume 10.

Ksenonun tabiattaki varoluşu dokuz kararlı izotoptan ibarettir. Ayrıca kırkın üzerinde radyoaktif bozunuma uğrayan kararsız izotop bulunur. Ksenonun izotop oranları Güneş Sistemi'nin ilk tarihinin araştırılmasında önemli bir araçtır. Ksenon-135 nükleer fisyonun sonucu olarak açığa çıkar ve nükleer reaktörlerde nötron soğurucu görevini yapar.

Ksenon flaş lambalarında ve ark lambalarında kullanılır, ve tıpta genel anestezik olarak kullanılır. İlk excimer lazer modelin lazer aktif ortamında ksenon dimer molekülü (Xe) , ve ilk lazer modellerinde de pompa olarak ksenon flaş lamba kullanıldı. Ksenon ayrıca kuramsal zayıf etkileşimli ağır parçacıkların (WIMP) araştırılmasında ve uzay gemilerindeki iyon iticilerde kullanılır.

"ksenon" kelimesinin kullanım örnekleri.

Hızlandırılmış elektronlar, ksenon gazının atomlarına çarparak atomların elektron kaybetmesine neden olur.

Artı yüklü ksenon iyonları, roketin çıkış ağzından uzaya itilirken roket de ileri gider.

Izgaralı plazma roketlerinde de manyetik ve elektriki alan oluşturularak elektronların ksenon gazını iyonlaştırması sağlanır.

Elde edilen plazmadaki artı yüklü ksenon atomları, roketin gaz çıkış ağzında bulunan ızgara şeklindeki delikli elektrotlar tarafından önce çekilip sonra dışarıya itilerek hızlandırılır.

Bu rokette özel bir antenle elde edilen radyo dalgalarıyla, ksenon gazı iyonlaştırılarak soğuk plazma elde edilir.