Vikipedi
Kudüs ( Arapça: , al-Kuds) veya Yeruşalim ( İbranice: , Yeruşalayim), Orta Doğu’da bulunan, dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Filistin ve İsrail Kudüs’ün kendi başkenti olduğunu iddia etmektedirCapital:
- "...Filistin Devleti'nin başkenti Doğu Kudüs olacaktır." ("[1]" Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı"
- "Ülkeler kataloğunda İsrail'in başkentini Kudüs olarak gösteren AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) bazı üyelerinin uyarısıyla internet sitesine İsrail'in uluslararası hukuka aykırı başkent ilanının "uluslararası toplum tarafından tanınmadığı" notunu ekledi. "([2]" t24 haber" 13 March 2009).
- "... modern Jerusalem, Israel's largest city ..." (Erlanger, Steven. Jerusalem, Now, The New York Times, 16 April 2006.)
- "Jerusalem is Israel's largest city." ("Israel (country) ", Microsoft Encarta, 2006, p. 3. Retrieved 18 October 2006. Archived 31 October 2009.)
- "Since 1975 unified Jerusalem has been the largest city in Israel." ("Jerusalem" , Encyclopædia Britannica Online, 2006. Retrieved 18 October 2006. Archived 21 June 2008)
- "Jerusalem is the largest city in the State of Israel. It has the largest population, the most Jews and the most non-Jews of all Israeli cities." (Klein, Menachem. Jerusalem: The Future of a Contested City, New York University Press, 1 March 2001, p. 18. ISBN 0-8147-4754-X)
- "In 1967, Tel Aviv was the largest city in Israel. By 1987, more Jews lived in Jerusalem than the total population of Tel Aviv. Jerusalem had become Israel's premier city." (Friedland, Roger and Hecht, Richard. To Rule Jerusalem, University of California Press, 19 September 2000, p. 192. ISBN 0-520-22092-7).. 800.000 üzerinde nüfusa ve 125.1 km² alana sahiptir. Kudüs, üç semavi din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsaldır.
Uzun tarihi boyunca, Kudüs, iki defa yok edildi, 23 defa işgal edildi, 52 defa saldırıya uğradı ve 44 defa ele geçirilip tekrar kurtarıldı. According to Eric H. Cline’s tally in Jerusalem Besieged.. Şehrin en eski bölümüne, İsa’dan önce 4. milenyumda ilk yerleşim gerçekleşti. 1538’de I. Süleyman hükümranlığı altında, şehri çevreleyen duvarlar inşa edildi. Bugün bu duvarlar, Ermeni, Hristiyan, Yahudi ve Müslüman olmak üzere dört çeyreğe bölünmüş olan Eski Şehri (Eski Kudüs) çevrelemektedir. Eski Kudüs, 1981 yılında Dünya Mirasları arasına girdi ve ayrıca şehir, Tehlike Altında Olan Dünya Mirasları arasındadır. Modern Kudüs, Eski Kudüs’ün sınırlarını aşarak çok büyümüştür. Sünni Müslümanlar için Kudüs üçüncü en kutsal şehirdirThird-holiest city in Islam:
- "Middle East peace plans" by Willard A. Beling": The Aqsa Mosque on the Temple Mount is the third holiest site in Sunni Islam after Mecca and Medina. İslamiyet’te Kudüs, Milattan Sonra 610 yılında ilk Kıble olmuştur ve Kur’an’a göre Muhammed, 10 yıl sonra Miraç’a bu şehirden çıkmıştır. Kudüs, Yahudiler için en kutsal şehirdir çünkü kutsal kitaplarına göre, İsrail Kralı Davud, Milattan Önce Kudüs’ü Birleşik İsrail Krallığı’nın başkenti olarak inşa etti ve oğlu Kral Süleyman, İlk Tapınağı şehrin içinde kurduSince the 10th century BCE:
- "Israel was first forged into a unified nation from Jerusalem some 3,000 years ago, when King David seized the crown and united the twelve tribes from this city... For a thousand years Jerusalem was the seat of Jewish sovereignty, the household site of kings, the location of its legislative councils and courts. In exile, the Jewish nation came to be identified with the city that had been the site of its ancient capital. Jews, wherever they were, prayed for its restoration." Roger Friedland, Richard D. Hecht. To Rule Jerusalem, University of California Press, 2000, p. 8. ISBN 0-520-22092-7
- "The Jewish bond to Jerusalem was never broken. For three millennia, Jerusalem has been the center of the Jewish faith, retaining its symbolic value throughout the generations." Jerusalem- the Holy City, Israeli Ministry of Foreign Affairs, 23 February 2003. Retrieved 24 March 2007.
- "The centrality of Jerusalem to Judaism is so strong that even secular Jews express their devotion and attachment to the city, and cannot conceive of a modern State of Israel without it.... For Jews Jerusalem is sacred simply because it exists... Though Jerusalem's sacred character goes back three millennia...". Leslie J. Hoppe. The Holy City: Jerusalem in the theology of the Old Testament, Liturgical Press, 2000, p. 6. ISBN 0-8146-5081-3
- "Ever since King David made Jerusalem the capital of Israel 3,000 years ago, the city has played a central role in Jewish existence." Mitchell Geoffrey Bard, The Complete Idiot's Guide to the Middle East Conflict, Alpha Books, 2002, p. 330. ISBN 0-02-864410-7
- "For Jews the city has been the pre-eminent focus of their spiritual, cultural, and national life throughout three millennia." Yossi Feintuch, U.S. Policy on Jerusalem, Greenwood Publishing Group, 1987, p. 1. ISBN 0-313-25700-0
- "Jerusalem became the center of the Jewish people some 3,000 years ago" Moshe Maoz, Sari Nusseibeh, Jerusalem: Points of Friction – And Beyond, Brill Academic Publishers, 2000, p. 1. ISBN 90-411-8843-6
- "The Jewish people are inextricably bound to the city of Jerusalem. No other city has played such a dominant role in the history, politics, culture, religion, national life and consciousness of a people as has Jerusalem in the life of Jewry and Judaism. Since King David established the city as the capital of the Jewish state circa 1000 BCE, it has served as the symbol and most profound expression of the Jewish people's identity as a nation." Basic Facts you should know: Jerusalem, Anti-Defamation League, 2007. Retrieved 28 March 2007.. Hristiyanlar için Kudüs’ün kutsallığı, Yeni Ahit’e göre İsa’nın bu şehirde çarmıha gerilmesindenThe Mystery of the Last Supper, by Colin J. Humphreys (2011), Cambridge University Press, Cambridge ISBN 9780-521-732000 page 193 ve 300 yıl sonra Azize Helena'nın İsa’nın hayatındaki hac noktalarını belirlemesinden gelmektedir. Sonuç olarak, küçük bir alan olmasına rağmen, Eski Kudüs, birçok dini önem taşıyan noktalara sahiptir. Bunların arasında, Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Kutsal Kabir Kilisesi, Kubbet-us-Sahra ve Mescid-i Aksa vardır.
Günümüzde Kudüs’ün statüsü, İsrail-Filistin çatışmasının en önemli sorunlarından biri olarak kendisini göstermektedir. 1948 Arap-İsrail Savaşı’nda, Batı Kudüs, İsrail tarafından ele geçirilen yerler arasındadır ve Eski Kudüs de içinde olmak üzere Doğu Kudüs, Ürdün tarafından ele geçirilmiştir. İsrail 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı esnasında Doğu Kudüs’ü ele geçirip, sonrasında işgal etti. Günümüzde, İsrail’in temel kanunları, Kudüs’ü İsrail’in “bölünmez başkenti” olarak kabul eder. Uluslararası toplum, son işgali kabul etmeyip, Doğu Kudüs’ü, İsrail işgali altında olan Filistin sınırı olarak tanımlarIsraeli authorities back 600 new East Jerusalem homesResolution 298 September 25, 1971: "Recalling its resolutions... concerning measures and actions by Israel designed to change the status of the Israeli-occupied section of Jerusalem,...". Uluslararası toplum Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımlamaz ve Kudüs’te hiçbir elçilik bulunmaz. Filistin Merkezi İstatistik Kurumu’na göre, 208.000 Filistinli, Doğu Kudüs’te yaşamakta ve Filistin Milli Otoritesine göre, bu şehir gelecekte kurulacak olan Filistin Devleti’nin başkenti olacaktır. İsrail Devleti’nin bütün dalları Kudüs’te yer almaktadır. Bunların arasında Knesset (İsrail parlamentosu), Başbakan ve Başkan köşkleri ve Yargıtay vardır. İbrani Üniversitesi ve İsrail Müzesi Kudüs’tedir. Birçok turistik ve tarihi yerlere sahiptir.
"kudüs" kelimesinin kullanım örnekleri.
İkisi İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü'yle bağlantılı bu kişiler arasında iki Pakistanlı ve beş de Afganlı bulunuyor.
Erdoğan, 2017 ve 2018'in Kudüs'e yönelik saldırıların yoğunlaştığı bir dönem olduğunu dile getirerek, Amerikan yönetiminin uluslararası hukuku ve teamülleri hiçe sayarak Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı almasının, Müslümanların haklarını gasbetmeye yönelik son derece provokatif bir adım olduğunu söyledi.
Gazel’in Kudüs Ahdi şöyle: "Tarihin, yasaların ve uluslararası hukukun desteklediği Filistin halkanın haklarını geri almak için, Filistin halkının yanında durarak Kuduz’ün ve Filistinlilerin başkenti olduğunu kabul eder, insan hak ve özgünlüklerinin güvence altına alınması ve uluslaraıs adaletin yerine getirilmesi için Kudüs ve Filistin’in siyonist işgalini reddeder, Filistin halkının meşru haklarını savunan tüm meşru çalışma ve girişimleri desteklediğimi ve Kudüs’ün ebedi Filistin’in başkenti olarak kalabilmesi için elimden geleni yapacağımı kabul ve ahd ederim.
Bu görüşün ifadesi şuydu; Kudüs’ün Yahudi şehri olduğu, Yahudilerin başkenti olduğu şeklinde ahmakça bir görüş öne sürmüş olmasıydı.
Özellikle belirtmek isterim ki, Türkiye ahuvah içinde Kudüs için ağlamakla yetinen bir ülke olmamıştır.
Ramazan ayında da Kudüs’e Mescid-i Aksaya yapılan zulümler hepimizin yüreğini acıtmıştır.
Sivil Toplum Platformu Başkanı ve İlçe Müftüsü Bilik yaptığı açıklamada “Mescid-i Aksaya uzanan elleri, Kudüs’e uzanan elleri bertaraf etmek için toplanmış olduk.
Kudüs’e ve Mescid i Aksaya yönelik güven ortamını yok edip barışı dinamitleyecek tüm İnsancıl Hukuk İhlallerini kınıyor, uluslararası kuruluşları hakları ihlal edilen müslümanların haklarını korumaya davet ediyoruz.
Kudüs’e ve Mescid-i Aksaya yönelik güven ortamını yok edip barışı dinamitleyecek tüm İnsancıl Hukuk İhlallerini kınıyor, uluslararası kuruluşları hakları ihlal edilen Müslümanların haklarını korumaya davet ediyoruz.
Kudüs’e ve Mescid i Aksaya yönelik güven ortamını yok edip barışı dinamitleyecek tüm İnsancıl Hukuk İhlallerini kınıyor, uluslararası kuruluşları hakları ihlal edilen Müslümanların haklarını korumaya davet ediyoruz.
Kudüs’ün mukaddes bir şehir olduğunu hatırlatan Öztürk açıklamasını şöyle tamamladı: “Müslümanların ilk kıblesi, manen kutsal bildiğimiz güzel şehir Kudüs, akılsızca davranan siyasetçilerin, çılgınca ihtiraslarına sahne olamayacak kadar manevi hatıralarla dolu mukaddes bir beldedir.
Kudüs’ün mukaddes bir şehir olduğunu hatırlatan Öztürk açıklamasını şöyle tamamladı: “Müslümanların ilk kıblesi, manen kutsal bildiğimiz güzel şehir Kudüs, akılsızca davranan siyasetçilerin, çılgınca ihtiraslarına sahne olamayacak kadar manevi hatıralarla dolu mukaddes bir beldedir.
Bu bağlamda “Yeni sokak muhalefeti, muhtemelen Ankara’nın Suriye politikasını büyüteç altına alacak” sözlerini kullanan JPost, Kudüs’teki Van Leer Enstitüsü’nün kıdemli araştırmacısı Anat Lapidot-Firilla’nın değerlendirmelerine de yer verdi.
O nedenle her kim kendisini antiemperyalist olarak, sömürge karşıtı olarak tanımlıyorsa onları ve tüm Müslüman dünyayı Kudüs direnişi etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz.
O nedenle her kim kendisini antiemperyalist olarak, sömürge karşıtı olarak tanımlıyorsa, onları ve tüm Müslüman dünyayı Kudüs direnişi etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz” dedi.