Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, tıp (***) Köpek, kedi, tilki vb. memeli
hayvanlardan ısırma, tırmalama veya salya yolu ile insana geçen,
genellikle çırpınma, sudan korkma şeklinde beliren, zamanında aşı
yapılmazsa ölümle sonuçlanan hastalık
-
sıfat Bu hastalığa yakalanmış
"Ama dokunsalar ağlayacağı veya kuduz köpek gibi sağa sola saldıracağı belliydi." - T. Buğra
-
sıfat Azmış
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Kuduz hastalığı.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Şişman.
Kısa boylu, bodur.
Vikipedi
Kuduz, Rabies ya da Lyssa. Merkezi sinir sistemini ağır şekilde tutan viral bir zoonoz (insanlara hayvanlardan geçen hastalık).
Bugün bile insanlarda ölüme sebep olmaktadır. Etkeni, Rhabdoviruslar grubundan RNA'lı Lyssavirus genusundan bir rhabdovirus'tur. Kuduz hayvanlarının salyasında bulunur ve genellikle ısırma suretiyle bulaşır. Tabii konakçısı olan yarasanın, yağ dokusu ve tükürük bezinde bulunur. Bütün memelilerde koruyucu tedbirler alınmazsa hemen daima öldürücüdür. Bugüne kadar belirtiler ortaya çıktıktan sonra kurtulan sadece altı vaka bildirilmiştir. Kurtulan hastanın bilinci kapatılmış ve 6 gün komada tutulmuştur. Tedavinin 10. gününde hasta gözlerini açmış, annesini tanımış, fakat konuşma ve yürüme gibi faaliyetleri bile yeniden öğrenmek zorunda kalmıştır.Jeanna Giese First Person to Survive Rabies Daha sonraki hastalara da aynı tedavi yöntemi uygulanmış, fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Kuduz hastalığında ölüm özellikle solunum felci ile olur. Kuşlar veya böceklerde kuduz virüsüne rastlanmaz.
Kuduz, şarbon ve tavuk kolerası gibi hastalıklar için aşıyı bulup tatbik eden kişi Pasteur'dür. 1882 senesinde ise mikroskopla dahi görülemeyen kuduz virüsünü keşfetti. Daha sonra kuduz virüsü verilen tavşanın omuriliğinin kurutulmasından elde edilen maddeyi, kuduz aşısı olarak kullandı. Birçok aşı çeşidi vardır. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği bulaşma sonrası aşılama şemasına göre aşı 0., 3., 7., 14., ve 28. günlerde 5 doz olmak üzere uygulanmaktadır. Bulaşma öncesi aşılama uygulaması için ise D.S.Ö'nün tavsiye ettiği aşılama şemasına göre 0, 7, 28. günlerde toplam üç doz aşı uygulanması yeterlidir.
Hastalığın kuluçka süresi sekiz günden iki yıla kadar değişebilir. Ortalama kırk gündür. Bu devrede kuduz aşısı veya anti serumu yapılırsa hastalık belirti vermeden önlenebilir. Aşının gayesi vücutta çabuk ve yüksek seviyede antikor hasıl edip virüsün nötralize edilmesidir. Klinik belirtiler çıktıktan sonra aşıdan fayda beklenemez.
İnsanlara hastalığın bulaşmasında başlıca aracı olan köpekte ilk belirtiler, hayvan evcilse fark edilen huy değişmeleridir. Hayvan alışılmış hareketlerini yapmaz, garip davranışlar içine girer. Ot, tahta, kumaş vb. şeyleri yemeye çalışır, huysuz ve huzursuzdur, ışıktan uzak ve sessiz yerlere gider, çeşitli hayallere dalar ve çevresine saldırır, devamlı koşar, ağzından salyası akar ve dört-beş gün içinde felçler geçirerek ölür.
"kuduz" kelimesinin kullanım örnekleri.
Gazel’in Kudüs Ahdi şöyle: "Tarihin, yasaların ve uluslararası hukukun desteklediği Filistin halkanın haklarını geri almak için, Filistin halkının yanında durarak Kuduz’ün ve Filistinlilerin başkenti olduğunu kabul eder, insan hak ve özgünlüklerinin güvence altına alınması ve uluslaraıs adaletin yerine getirilmesi için Kudüs ve Filistin’in siyonist işgalini reddeder, Filistin halkının meşru haklarını savunan tüm meşru çalışma ve girişimleri desteklediğimi ve Kudüs’ün ebedi Filistin’in başkenti olarak kalabilmesi için elimden geleni yapacağımı kabul ve ahd ederim.
Veteriner Akife Kaya ve ekibi ilçede bulunan 40 köpeği kırmızı boya ile işaretledikten sonra kuduz, iç-dış parazit ve karma aşılarını yaptı.
Aynı zamanda her sokak hayvanına kuduz aşıları, antiparaziter ilaçlamaları yapıldı ve gerekli olanlar için rehabilitasyonu sağlanarak, kısırlaştırıldığını gösterir kulak küpesi takılmıştır.
Merkezde kontrolleri yapılan sahipsiz sokak hayvanları, uzman veteriner hekimler tarafından muayene edildikten sonra iç, dış ve antiparaziter tedavi ile kuduz aşıları yapılarak kısırlaştırma işlemleri de uygulanıyor.
Merkezde kontrolleri yapılan sahipsiz sokak hayvanları, uzman veterinerler tarafından muayene edildikten sonra iç, dış ve antiparaziter tedavi ile kuduz aşıları yapılarak bin 504 kısırlaştırma işlemleri uygulandı.
Merkezde kontrolleri yapılan sahipsiz sokak hayvanları veterinerler tarafından muayene edildikten sonra iç, dış ve antiparaziter tedavi ile kuduz aşıları yapılarak kısırlaştırılıyor.
Milas Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ayrıca bünyesinde bulunan geçici hayvan barınağında da hizmetlerini sürdürmeye devam ederken, 2016 yılı itibariyle 290 sokak köpeğine kuduz aşısı, 450 adet antiparaziter uygulaması,275 adet kısırlaştırma işlemi, 95 köpeğin ise çeşitli tedavilerini gerçekleştirerek 36 köpeğinde sahiplendirilmelerini sağladılar.
Merkeze alınan sahipsiz sokak hayvanları, uzman veterinerler tarafından muayene edilirken, iç, dış ve antiparaziter tedavi ile kuduz aşıları yapılan hayvanlara ayrıca kısırlaştırma işlemleri de uygulanıyor.
Buna göre, ruam, sığır tüberkülozu, sığır brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, sığır vebası, Afrika at vebası, kuş gribi, kuduz, sığırların nodüler ekzantemi, şap, scrapie ve BSE hastalıklarına yakalanan hayvanları için yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen miktarlar üzerinden sahiplerine tazminat ödenecek.
Bunlardan şarbon, salmonelloz, kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, kuduz, brusellozis ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısından çok önemlidir.
Sokak hayvanlarının popülasyonunu dengelemek için kısırlaştırma programına ağırlık veren veterinerler, sokak hayvanlarının sağlıklı bir yaşam sürmesi için karma, bronchin, kuduz, mantar aşılarını da yaptı.
Normal süreçte çeşitli nedenlerle bakım merkezinde toplanan hayvanlar, ilk aşamada kısırlaştırma işlemlerinden sonra tedavi altına alınarak, kuduz aşısı yapılıyor, kulak küpesi ve derialtı mikroçip takılıyor.
Doğum locaları, kuduz müşahede, karantina, kedi ve yavru bölümleri, kedi yeni doğan üniteleri, kaloriferli kafes bölümleri ve sahiplendirme bölümleriyle can dostlara nitelikli hizmet veren Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi, 2018 yılında da çok sayıda sokak hayvanına kucak açtı.
İl Sağlık Müdürlüğü'nün ihbarı aldıktan sonra Kolluca Köyü'nde yaptığı incelemede, ölen çocuğun 12 yakınına kuduz aşısı yapıldı.
Kısırlaştırma ve kuduz aşısı yapılan hayvanlar, numaralandırılan ve kayıt altına alınan işlemler sonucu küpelenerek doğal yaşam alanlarına tekrar kavuşturuluyor.