Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kumpanya
  • isim, ticaret Genellikle yabancı sınai, ticari ortaklık
    "Geminin batırılması emrini ben vermiş ve sigorta kumpanyasından ihtiyacım olan parayı sessizce koparıvermiştim." - S. F. Abasıyanık
  • Tiyatro topluluğu
    "O küçük kasabada, arada bir uğrayan tiyatro kumpanyaları da olmasa biz neyle avunurduk?" - N. Cumalı
  • Aynı görüşü paylaşan, aynı eylemi yapan kimseler topluluğu
    "Hırsız kumpanyası."
İktisat Terimleri Sözlüğü
kumpanya

bk. şirket

Vikipedi
Kumpanya (kitap)

Kumpanya, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1951'de yayınlanan hikâye kitabı. Bu kitapta üç uzun öykü yer alır. Kitaba adını veren uzun hikâye Kumpanya, 8 Mayıs 1948 ile 31 Temmuz 1948 tarihleri arasında Yedigün Dergisi'nde Tiyatro Kumpanyası ismiyle yayınlandı.

Kitaba ismini veren öykü olan Kumpanya, tuluat tiyatrolarını ve bu tiyatrolarda çalışan insanların hayatlarını anlatır. Sait Faik, bu hikâyesinde tiyatroda çalışan insanları kullanarak, kent yaşamındaki değişimi de gözler önüne sermektedir. Bu öykünün kendisinden önce yayınlanmış Havada Bulut'la hiçbir benzerliği yoktur. Havada Bulut'ta karamsar bir hava hakimdir ve yazara dönüktür. Yazar sadece kendi problemlerini anlatmıştır. Oysa Kumpanya'da kendini bir tarafa bırakan Sait Faik, tuluat oyuncularının sorunlarını ve yaşamlarını konu edinmiştir. Abasıyanık, bu hikâyeyi 1945 yılında yazdı. Anlattığı bazı ayrıntıları bilebilmesi için tuluatçıların hayatlarını bilmesi gerektiği izlenimi uyandığından, Abasıyanık'ın oyuncu arkadaşları olduğu varsayılır. Ama bu konuda kesin bir kanıt yoktur.

Kumpanya iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm canlı ve nükteli diyaloglar içerir. İkinci bölüm ilk bölümün yarısından daha kısadır ve tuluat tiyatrosu ile ilgili ayrıntılı bilgiler de içerir. Kumpanya'yı ilk olarak sinemacı Ferdi Tayfur filme çekmek istedi. Bu isteğini Mücap Ofluoğlu aracılığıyla Sait Faik'e ilettiği ve Sait Faik'in teklife çok sevindiği bilinir. Öykü, ayrıca, 1975 yılında televizyon filmi olarak çekildi.

İkinci öykü olan Kriz ise toplumsal bir eleştiri içerir ve Sait Faik'in geçmiş tecrübeleri ile oluşturulmuştur. Kitabın son öyküsü olan Gauthar Cambazhanesi'n, yazar, Fransa'nın Grenoble şehrinde yaşadığı olaylar ve yaptığı gözlemler sonucunda yazmıştır.

Kumpanya (film, 1975)

Kumpanya,http://www.sinema.com/makale/3-2707/theo-angelopoulos-gecmiste-simdiyi-aramaya-devam-ediyor 1975 Yunanistan yapımı epik dönem filmdir. Özgün adı O Thiasos (O Θίασος) olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde The Travelling Players (Gezici Oyuncular) adıyla gösterime sunulmuştur.

Yunan yönetmen Theo Angelopoulos'un hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği bu 4 saate yakın uzunluktaki destansı film, yönetmenin seyircisini yakın Yunan tarihine bir yolculuğa çıkardığı ve 1970'lerde tamamladığı bir üçlemenin ikinci filmidir. Bu üçlemeyi oluşturan diğer filmler ise, 1972'de çektiği '36 Günleri (Meres Tou '36) ve 1977'de tamamladığı Avcılar (Oi Kynighoi) adlı filmleridir. Üçlemeleriyle tanınan bir sinemacı olan Theo Angelopoulos'un uluslararası alanda tanınmasını, hatta ‘Auteur’ sinemacılar arasında yer almasını sağlayan üçlemesi budur "Kumpanya", epik sinemanın en önemli örneklerinden biridir Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi Oğlak Yay. 2005. s. 737.

Gezici bir tiyatro kumpanyasının 1939 ve 1952 yılları arasında Yunanistan'da çıktıkları uzun turne sırasında uğradıkları her ada, köy ve kasabada Kadın Çoban Golfo adlı aynı kırsal oyunu sergilerlerken, gerçek hayatta kendi aralarında yaşadıkları birtakım olayların da klasik bir Yunan trajedisi olan Oresteia'yı andırması konu edilir. Bu bağlamda Yunanistan'ın çalkantılı yakın tarihine dramatik ve alegorik bir yolculuk yaparlar.http://www.filmref.com/directors/dirpages/angelopoulos.htmlhttp://www.allmovie.com/work/o-thiassos-155963 Bu tarih Alman işgalinin sürdüğü II. Dünya Savaşı yıllarından başlayıp, Kralcılar ve Komünistler arasında geçen yıkıcı Yunan İç Savaşı'nı da içine alan süreyi kapsar. Brechtvari bir anlatım tarzıyla filmde zaman bir ileri bir geri sıçrar durur. Yunanistan'ın en eski tarihi (bir anlamda mitoloji) ile yakın tarihi (1939 - 1952 arası) arasındaki zamanda gidip gelmeler tiyatro aracılığıyla yapılır.

İlk gösterimi Temmuz 1975 tarihinde Berlin Uluslararası Film Festivali'nde yapılan "Kumpanya", bu festivalde İnterfilm ödülünü aldı. Ayrıca Cannes Film Festivali'nde FIPRESCI ödülünü alan filme İngiliz Film Enstitüsü (BFI) tarafından Sutherland ödülü de verildi. Film, aralarında kendi ülkesininin festivali olan Selanik Film Festivali'nde aldığı 6 ödülün de bulunduğu toplam 10 ödül kazandı.http://www.imdb.com/title/tt0073800/awards

Kumpanya (film, 1958)

Kumpanya, senaryo ve yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın üstlendiği 1958 yapımı Türk filmidir.

Kumpanya

Kumpanya, şirket, cemaat, zümre ya da tiyatro topluluğu anlamlarında kullanılan yabancı kökenli sözcüktür. Ayrıca şu anlamlara gelebilir,

  • Kumpanya (kitap), Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1951'de yayınlanan hikâye kitabı.
  • Kumpanya (film, 1958), Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1958 yapımı Türk filmi. Orhan Hançerlioğlu'nun hikâyesinden uyarlanmıştır.
  • Kumpanya (film, 1975, TV), Tuncer Baytok ve Tanju Turunç'un televizyon için birlikte yönettikleri 1975 yapımı Türk filmi. Sait Faik Abasıyanık'ın yukarıdaki hikâyesinden uyarlanmıştır.
  • Kumpanya (film, 1975), Theo Angelopoulos'un yönettiği 1975 yapımı dönemsel-tarihi Yunan filmi. Özgün adı O Thiasos (O Θίασος).
  • Kumpanya, 1991 yılında kurulan bir tiyatro topluluğudur.

"kumpanya" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bu kadar girizgah, Semaver Kumpanya’nın arasız üç saate yakın süren ancak izleyene “Ara var mı acaba, 1 saat olmuştur herhalde” duygusu veren oyunu ‘Metot’ için.

Hisseli kumpanya gibi bir organizasyonla kendi seçtikleri ülkeleri yarıştırdılar ve ödülleri stratejik olarak verdiler.