Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
kuram
  • isim Uygulamalardan bağımsız olarak ele alınan soyut bilgi
  • Belirli bir konudaki düşüncelerin, görüşlerin bütünü
    "İnsanlar da görünen dünyanın bir parçası olarak bu kurama girerler." - H. Taner
  • Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori
    "Onun bir başka anlamı da bir düşüncenin, bir kuramın soyutça anlatılmasından doğar." - S. Birsel
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
kuram

Özdeğin , araştırma sınırları içindeki tüm nitel ve nicel ilişki, durum ve devinimlerinin, gözlem, varsayım, deney ve yasalarla belirlenen bilgileri üzerine düşünsel olarak kurulan genel düzenleme.

Tecim, Maliye, Sayışmanlık ve Güvence Terim
kuram

Bir sonucu ilgilendiren düşüncelerin tümü, düşünce alanında kalan bilgi ve bu bilginin temel ve kuralları.

Matematik Terimleri Sözlüğü
kuram

Belirli bir kavrama ilişkin kurallar, kendi içinde usbilimce geçerli bir kapalı dizge oluşturacak biçimde koyutlanan ve ardından kanıtlanan gerçekler.

Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü
kuram

nazariyye.

Felsefe Terimleri Sözlüğü
kuram

(Yun. theoria, theorein = gözlemek, bakmak) :

  1. Yarar sağlamayı ya da uygulamayı amaçlamayan salt bilgi.

  2. Belli gerçekleri açıklama, yorumlama ya da belirleme biçiminde ortaya çıkan; olayları denenmemiş, yalnızca düşünce ile kurulmuş temeller üzerine oturtan, ama olaylara egemen olarak yeni olguları bulma yolunu gösteren bilimsel öğreti.

  3. (Yeni bilim ve felsefede) Deneyle karşıtlık içinde, düşünce ile kazanılmış bilgi, belli olayların ilkelerden kalkarak bilimsel olarak açıklanması ve tek tek bilgilerin genel yasalar altında toplanması, kendilerinden her türlü yasalılığın ve tek tek olayların çıkarılabileceği ilkelere göre düzenlenmesi.

Mantık Terimleri Sözlüğü
kuram

Geçerli bir mantıksal dizge ile bu dizgedeki mantıkça kapalı bir önerme kümesinden oluşan dizge. II Anl. biçimsel kuram. Krş.. ilksavlı kuram, yalınç eşitlik kuramı, kümeler kuramı, yalınç öbekler kuramı, biçimsel sayı kuramı, sözeden kuram, ilksavlandırılır kuram, temel mantıklı kuram, saptanır kuram, kuram genleşmesi, tek yapılı kuram.

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü
kuram

Bilimsel bilgilerden türetilen ve gerçeklenmeye açık olmakla birlikte henüz gerçeklenmemiş olan bilgiler dizgesi, bk. kurmaca.

Toplumbilim Terimleri
kuram

Bilgi edinme sürecinin herhangi bir aşamasında ortaya atılan, geçerlilik ve güvenilirliği bilimsel yöntemle saptanmış bir genel bilgi ve açıklama düzeni.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
kuram
  1. Düşünce alanında kalan bilgi ve bu nitelikteki bilginin bilimsel temel ve kuralları.

  2. Gözlem konusu olan bir sınıf olay ve ilişki üzerinde yapılan deneyler sonucu doğruluğu hemen hemen kesinleşen yöntemli açıklama.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
kuram

Durum, biçim.

"kuram" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bu kuram altında ele alınan savunma mekanizmalarında mantığa bürüme sıklıkla görülmekte.

Klasik mekanik düşük hızlarda ve düşük kütle yoğunluğunda geçerli olan bir kuram.

Doktora tezinde geliştirdiği enerji verimli çizelgeleme kuramı, günümüzde enerji hasatlı haberleşme sistemlerinin optimizasyonunda kullanılan temel kuram oldu.

Psikoanalitik Kuram'ın kurucusu Freud, üzgünlük ya da üzgün ifadeye neden olan kasları iki kaş ortasında ve alında tanımlamış.