Kelime tanımını bul

Vikipedi
Kutnuculuk

Kutnuculuk, ipekli bir dokuma olan kutnu bezinin dokunması işidir.

Daha önce Halep, Hama ve Humus'ta üretilip Anadolu pazarlarına sunulan kutnu kumaşı, 16. yüzyıldan beri Gaziantep'te üretilmektedir. Selçuklu ve Osmanlı saraylarında kaftan yapılan bu kumaşın hakim rengi sarıdır. Mecidiye, hindiye, zencirli, kemha, darcı, sedefli, mekkavi, kürdiye, cütari, rehvancıoğlu, kırkalem, sultan, osmaniye, mehtap mercan, sedyeli, çiçekli olmak üzere altmıştan fazla çeşidi vardır. Bu kumaştan padişah kaftanları dikilmesi nedeniyle saray kumaşı olarak da bilinir. Günümüzde bu kumaştan kravat, gömlek, şal, masa örtüsü, kanepe ve kırlent yüzü, perde üretimi yapılmaktadır.

Kutnu kumaşı dokunması altı aşamada gerçekleşir: çözgünün hazırlanması, boyanması, mezek yapımı, tarakçılık, dokuma ve cendere. Kutnuculuk günümüzde az sayıda temsilcisi ile varlığını sürdürmektedir. Genellikle el tezgâhlarında, kimi yerlerde ise motorlu atölyelerde dokunmaktadır.

"kutnuculuk" kelimesinin kullanım örnekleri.

Antik çağlardan itibaren kentin tarihinin aktarıldığı müzede Gaziantep savunması, Atatürk'ün nüfusunu Gaziantep'e alışı, kentte görev yapan belediye başkanları, valiler ve milletvekilleri ile demografik yapı hakkında bilgilerin verildiği odaların yanı sıra kentin önemli el sanatlarından yemenicilik, kutnuculuk, kilimcilik ve sedefçiliğin hikayeleri anlatılıyor.