Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
meddah
  • isim Taklitler yaparak, hoş hikâyeler anlatarak halkı eğlendiren sanatçı
    "Ramazan geceleri bu kahveye meddahlar, cura, bağlama gibi meşhur saz çalanlar geliyordu." - O. C. Kaygılı
  • Öven, aşırı övgüde bulunan kimse
Tiyatro Terimleri Sözlüğü
meddah

(Körm. O.):Gülünç öyküler anlatan ve taklitler yaparak bir olayı canlandıran sanatçı. Omuzunda bir mendil, elinde bir sopa vardır, (bk. taklitçi.)

Yazın Terimleri Sözlüğü
meddah
  1. Türlü yansımalarla tatlı öyküler anlatan halk sanatçısı.

  2. (h.y.) Bir tür halk seyir eğlencesi. Meddah adı verilen sanatçı yüksekçe bir yerde oturarak bir olay, bir öykü anlatır. Bu çoğu zaman gülünçlü de olur. Değişik kişilerin şivelerini, ayrı seslerle benzetleyerek konuşturur; olayı yürütür. Elinde mendil vardır. Kendisi bir ıskatiyedir. Anlatırken. Meddaha eskiden "kıssahan" da denirdi.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
meddah

Övücü anlamınd

  1. Başlangıçta Peygamberi ve ailesini övene meddah denilirdi. Sonradan dramatik bir biçimde öykü anlatanlara bu ad verildi. Meddahın sanatı iki yönde gelişir : Benzetme ve canlandırma. Çeşitli insanların, hayvanların, makinelerin v

  2. nin seslerine sesini benzeten meddah,, bir öyküyü anlatırken öyküdeki kişileri de oynayarak canlandırır. Omuzunda makremesi, elinde değneği vardır. Değneği üç kez yere vurarak öyküsüne başlayan meddah, bunları anlatım sırasında çeşitli nesneleri yansılamada kullanır. Makreme, aynı zamanda ses değiştirmelerine de yarar.

Vikipedi
Meddah

Meddah ( Arapça: مداح, meddâh) veya kıssahan, bir topluluk önünde çeşitli hikâyeler anlatan ve taklit sanatı yapan kişiye denir. Bu oyuna ise meddah oyunu denir. Bir tek oyuncunun çeşitli kılıklara girerek bir oyunu canlandırmasıdır.

Meddah genellikle bir konu içinde geçen farklı karakterlerin seslerini, mimiklerini ve hareketlerini canlandırır. Genelde kahvehane gibi halkın topluca bulunduğu alanlarda, küçük bir sahne üzerinde taklit ve güldürmek amaçlı oyunlar yapar.

"meddah" kelimesinin kullanım örnekleri.

Kartepe Belediyesi Çocuk Kulübü tarafından organize edilen Ramazan Şenliklerinde, meddah ve Hacivat-Karagöz gösterileri, ateşbaz ve jonklör şovları, sürpriz çocuk şarkıları ile tüm çocuk ve yetişkinler neşeli Ramazan akşamları geçirdi.

Osman Bozdemir bir taraftan meddah gösterisiyle pek çok değeri öğrencilerin benimsemesini sağladı diğer taraftan da Harmanbiş adlı kitabından oyunlarla öğrencileri eğlendirdi.

Meddah hikayelerini dinleyen katılımcılar, kanto ve illüzyon gösteriyle unutulmaz bir gece yaşadı.

İlhan Varank İmam Hatip Anadolu Lisesi öğretmeni Muhteşem Yeğin de öz kültürün yüzyıllar sonraya miras olarak devredilmesi için çalıştıklarını, bu kapsamda bir sergi açıldığını ve meddah gösterisi planlandığını belirtti.

Meddah gösterilerinin yapıldığı, şarkıların söylendiği etkinlikte misafirlere masallar da anlatıldı.

Gecede ayrıca MABESEM Tiyatro Sanatçıları Meddah ve ortaoyunu gösterisi yaptı.

İftar sonrası Hayali Seçkin Bayramoğlu meddah oyunlarını çocuklar için sahneledi.

Mahalle kahvehaneleri dışında yeniçeri kahvehaneleri, esnaf kahvehaneleri, aşık kahvehaneleri, semai kahvehaneleri, tulumbacı kahvehaneleri ve meddah kahvehaneleri gibi kahvehaneleri türleri de bulunuyordu.

Her akşam farklı bir isim Orta oyunu, meddah ve tuluat ile renklenen akşamlarda, Hasan Sağındık, Eşref Ziya Terzi, Abdurrahman Önül, İbrahim Sadri ve Ahmet Özhan gibi dev isimlerin yanı sıra Ömer Karaoğlu, Asım Akkuş, Esat Aydoğan, Ömer Selimoğlu, Fazlı Çoban, Ali Toprak, Mahmut Şevket Bayram, Ensar Kardeşler, Bahadır Özüşen, Ömer Faruk Keskin, Mustafa Caymaz, Sedat Uçan, Lütfi Doğan, Mustafa Demirci, Bahri Özüpek, Muhammet Sevinç, Muhammet Çelikel, Adem Karabey, Grup Dergah, Fatih Çalımlı, Arif Şahin, İbrahim Cuşan, Hakan Bayraktar, Ziya Uğur, Fatih Yardım, Mehmet Arıcı, İbrahim Sadri ve Hasan Ergin de vatandaşlarla buluştu.