Kelime tanımını bul

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
melatonin

Pineal bezde serotoninden yapılan, karanlıkta en yüksek düzeyde olan, memeli hayvanların yumurtalık ve er bezleri üzerinde etkili olan fotoperyodik değişimlerin düzenlenmesinde rolü olan ve ayrıca antioksidan etkinliğe sahip, koyun, keçi, kısrak gibi mevsime bağlı poliöstrik hayvanlarda mevsimle ilgili gonadotropik salgısının başlamasını düzenleyen bir hormon.

Vikipedi
Melatonin

Melatonin epifiz bezinin pineolasit adı verilen hücrelerinden salgılanır. Biyoritmi (sirkadyan ritm) belirler ya da biyoritm üzerinde etkilidir. Pineolasit hücreleri ışığa duyarlıdır. Elektromanyetik dalga yoğunluğu arttıkça melatonin salgılanması azalır. Melatonin bir tür etanoamiddir. IUPAC isimlendirmesine göre adı N-[2-(5-methoxy-1H-indol-3-yl)ethyl]'dir.

Melatonin, kişiden kişiye değişse de yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. Bunun haricinde melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle lösemi ve diğer kansere yakalananların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları istenmektedir. Yapılan son araştırmalara göre hormonun yaşlanmayı geciktirici etkisi de vardır.