Kelime tanımını bul

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
mele

Duvarcı aracı, mala.

Vikipedi
Mele (dinî unvan)

Mele, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda gayriresmî olarak imam görevi yapan çoğunlukla Kürt din âlimi. Kökeni Molla sözcüğü olan mele isminin, melle veya mala şeklinde telaffuzlarına da rastlanır. Günümüzde yaklaşık 1000 civarı olduğu düşünülmektedir.Doğunun "mele" gerçeği Mehmet Ulaş. Radikal.com.tr. Erişim: 18 Aralık 2011. Arşiv: 1000 meleyle asimilasyon yapılmaz Ezgi Başaran. Radikal.com.tr. Erişim: 18 Aralık 2011. Arşiv:

Mele olarak yetiştirilecek kimseler küçük yaşta (genellikle 13 civarı) yerel imkanlarla kurulmuş ve medrese olarak adlandırılan okullarda, çoğunlukla yatılı olarak, eğitime alınırlar. Geniş bir yelpazeyi kapsayan derslerin çoğunluğu Arapça olarak verilir. Nahiv(Arapça gramer), silsile-i kutup, Farısi (Farsça) ilmi, mantık, mecaz ve belagat gibi dersler verilir. Okuldaki öğrenciler arasında sıkı bir kıdem hiyerarşisi mevcuttur. 20 yaşına gelen öğrenciler mele olarak mezun olurlar.

Günümüzde çoğunluğu Diyarbakır, Van, Muş, Bitlis, Siirt ve Bingöl'de olmak üzere az sayıda okul kalmıştır. Bu okullarda yaklaşık 15-20 öğrenci aynı anda eğitim görebilmektedir.

Mele

Mele sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

  • Mele, Liguria, İtalya'da bir komün.
  • Mele (dinî unvan), Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda gayriresmî olarak imam görevi yapan, Nur tarikatına mensup din âlimi.