Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
mera
  • isim, coğrafya Otlak
    "Yağmurun altında çobanıyla beraber meraya çıktı, birdenbire şaşırdı." - Ö. Seyfettin
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
mera

Hayvanları otlatmaya elverişli, doğal veya yapay bir bitki örtüsü bulunan, otları seyrek ve kısa boylu, biçilmeye uygun olmayan engebeli arazi.

Vikipedi
Mera

Mera, otlak veya yaylak, meyilli, engebeli ve taban suyunun derinde olduğu yem bitkilerinin bulunduğu alanlara ve hayvancılık amacı ile kullanılan alanlara verilen addır .

Bu topraklar hayvancılık amacıyla kullanılmaktadır. Hayvanların yemlenmesinde kullanılan bu alanların erozyon üzerinde etkileri bulunmaktadır.

Engebe sebebiyle yağış sularının bir kısmı sızarak veya yüzey akışı ile kaybolmaktadır. Buraların toprakları sığ, kumlu veya çakıllı, su tutma kapasitesi düşük ve yağışlı dönem haricinde kurudur. Genellikle su, bitkiler için yeterli değildir, bitki örtüleri seyrek ve kısa boyludur, dolayısıyla açık vejetasyona sahiptirler.

"mera" kelimesinin kullanım örnekleri.

Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan 9 adet mera ve ıslah amenajman projeleri bakanlık tarafından onaylanırken, söz konusu projenin ilk ayağı Altınyayla ilçesinde düzenlenen törenle tanıtıldı.

Kaba yem açığımız, mera alanlarımızda uygulanmakta olan ‘mera Islah ve Amenajman Projeleri’ ile kapatılmaya çalışılmaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan 9 adet mera ve ıslah amenajman projeleri Bakanlık tarafından onaylanırken, söz konusu projenin ilk ayağı Altınyayla ilçesinde düzenlenen törenle uygulamaya geçti.

Müdürlük olarak mera ıslahına büyük önem verdiklerini söyleyen Kabaoğlu, her yıl mera ıslah projeleri hazırlayarak Bakanlığın onayına sunulduğunu, şimdiye kadar 20 köyde 10 bin 22 da mera alanı ile ilgili ıslah ve amenajman projesinin uygulanmaya konduğunu bildirdi.

Mera Islahı Projesi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Yeditepe Üniversitesi ile Kayseri Şeker’in ortaklaşa yürütülen Mera Islahı ve Amenajman Projeleri kapsamında Yeşilhisar İlçesi Karaağıl Mevkinde 6.

Kayseri Şeker ile Yeditepe Üniversitesinin birlikte yürütülmekte olduğu Mera Islahı ve Amenajman Projeleri sayesinde; Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin arttırılması, ot kalitelerinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanması, Tarım ve hayvancılık sektörü desteklenerek Milli Ekonomiye katkı sağlanırken Toprak erozyonu da önlenerek çevreye olan duyarlılıkta artırılıyor.

Mera ıslahı ve amenajman projesinin uygulanacağı alanda bir traktöre binen Özdemir, daha sonra gazetecilere konu hakkında bilgi verdi.

Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde Döğenli Mera Islah ve Amenajman Projesi açılışı törenle yapıldı.

Abdullah Çil ise Doğu Akdeniz Tarımsal Enstitüsü’nün Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep, Adıyaman gibi illerde mera ıslah ve amenajman çalışmaları yürüttüğünü belirterek, bu iller arasında en başarılı ilin Osmaniye olduğunu kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Mera Islah ile Amenajman Projelerinin bilgilendirme toplantısı yapıldığını söyledi.

İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis il ve ilçelerinde bilgilendirme toplantılarını tamamladıklarını ifade ederek, “ 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında Meraların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması ot kalitesinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirlerinin uygulanarak, erozyonun önlenmesi amacıyla, Bakanlığımızca Mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır.

Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde Döğenli Mahallesi ve Kızılömerli Köylerinde uygulanan Mera Islah ve Amenajman projelerinde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi kapsamında gübre atımı gerçekleştirildi.

Proje kapsamında Mera Islah ve Amenajman projelerinde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesinin amaçlandığı ifade eden Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, “4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında Osmaniye İli Sumbas İlçesi Merkez Döğenli Mahallesi ve Kızılömerli Köylerinde uygulanan Mera Islah ve Amenajman projelerinde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, Meranın mevcut bitki vejetasyonunun geliştirilmesi, hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli bir yer tutan kaba yem üretiminin arttırılması, Meraların amenajman planlarına göre otlatılması, üreticilere yem bitkileri ve hayvancılıkla ilgili yeni teknik bilgi ve beceriler kazandırılarak hayvancılığın kârlı bir şekilde yapılması amaçlanmaktadır.

Bu köylerde uygulanan Mera Islah ve Amenajman Projeleri kapsamında Sumbas İlçesi Kızılömerli Köyündeki 670 dekarlık Mera alanına 4.

SİVAS (AA) - Akıncılar ilçesinde, Mera Islahı ve Amenajman Projesi çalışmaları devam ediyor.