Kelime tanımını bul

Vikipedi
Mesheti

Mesheti ( Gürcüce: მესხეთი), Gürcistan’ın güneybatı kesimindeki dağlık bölge. Meshetya olarak da bilinir. Bölgenin büyük kesimini Mesheti Dağları kaplar.

Eski Gürcü boylarından Meshiler (daha sonra Moshiler) ve Mosinikler bu bölgenin yerli halkıdır. Bazı yazarlar Meshileri, MÖ 12. yüzyılda Asur kaynaklarında anılan Muşkilerle ilişkilendirmektedir. Mesheti’nin Gürcü nüfusunun eski Meshilerin torunları olduğu kabul edilir.Mosinikler, demir işlemeyi keşfetmişlerdir. MÖ 14. yüzyılda Mesheti, Diaohi krallığının bir parçasıydı. Daha sonra İberia Krallığının bir parçası haline geldi.

Mesheti, 16. yüzyılda Osmanlı devletince fethedildi ve bu bölgeyi de içine alan Çıldır Eyaleti kuruldu. Osmanlı döneminde Müslüman Türk nüfusun yerleştirilmesi sonucunda, Mesheti nüfusu Türkçe konuşan bir nüfus haline geldi. Bu nüfus daha sonra Ahıska Türkleri veya Meshet Türkleri olarak adlandırıldı. 1829-1917 arasında Çarlık Rusya’sının yönetiminde kaldı. 1918-1921 arasında Mesheti, Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti’nin sınırları içinde yer aldı. Sovyet döneminde Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bir bölgesi olan Mesheti, günümüzde Gürcistan’ın yönetsel bölgelerinden Samtshe-Cavaheti’nin bir parçasıdır.


Bazı Türk araştırmacılar bu yöreyi 'Misketistan' olarak anar.Yunus Zeyrek, Acaristan ve Acarlar, Ankara 2001., Fahrettin Kırzıoğlu, Yukarı Kür ve Çoruk Boylarında Kıpçaklar. İlk-Kıpçaklar (MÖ VIII.-MS VI. yy.) ve Son-Kıpçaklar (1118, 1195) ile Ortodoks-Kıpçak Atabekler Hükûmeti (1267-1578) (Ahıska/Çıldır Eyâleti Tarihi'nden).