Güncel Türkçe Sözlük
-
sıfat Meyvesi olan, meyve veren, yemişli
"İçi yer yer kümeleşip yer yer seyrekleşen meyveli meyvesiz ağaçlarla doluydu." - N. Cumalı
- Meyve ile yapılmış, içinde meyve bulunan
"Meyveli gazoz. Meyveli pasta." - Yaratıcı olan, olumlu bir şey ortaya koyabilen
"meyveli" kelimesinin kullanım örnekleri.
Freşa Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldır doğal maden suyu, meyve aromalı maden suyu ve meyveli içecek üretimi yaptıklarını söyledi.
Mümkün olduğunca şerbetli ve hamurlu tatlılardan uzak durulması bunun yerine meyve ya da meyveli yoğurt, güllaç, sütlü muhallebi gibi hafif tatlıların tercih edilmesi sağlık açısından öneriliyor.
Deniz Gülderen ve Seçil Kalay, kuzu gömleğinde darplı orman kebabı, enginarlı pilav, kürdan kek ve meyveli jöleli pastanın yapım aşamalarını uygulamalı olarak başarılı bir şekilde sundu.
Külahsız ve çikolata kaplı hazır dondurmalar yerine pastane dondurması dediğimiz kremasız ve yağı daha az olan sade, meyveli dondurmalar veya sorbe tercih edilebilir.
Pektin meyve ve sebze sularında, reçel, jöle, marmelat, meyveli şekerlemeler ve süt ürünlerinde jel yapıcı, kıvam verici olarak kullanılıyor.
Orman İşletme Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2015 yılı içersinde yapılması planlanan meyveli ve meyvesiz fidan dikilmesi ile ilgili olarak Ağaçlandırma Projesi toplantısı yapıldı.
Meyveli olsun meyvesiz olsun ağaçların ve ormanların insanlara olan faydalarının sayılamayacak kadar çok ve insanlığa böyle bir hizmet etmenin dinimizdeki önemi çok büyüktür.
Kivi bitkisinde hem meyveli hem de meyvesiz dallar üzerinde araştırmalar yaptıklarını anlatan Prof.
Kivide meyveli ve meyvesiz dallar üzerindeki yaprakların, meyve tutum sonrasında potasyum içeriklerinin azalma eğiliminde olduğunu ve bu azalmanın meyveli yapraklarda daha belirginleştiğini görülmüştür.
Çalışma çerçevesinde Bölge Müdürlüğünüzün hedefi olan 1 milyon yabanıl meyveli tür toprakla buluştu.
Fidanlığımızda hünnap, ahlat, alıç, iğde, yemişen, üvez, kuşburnu, kızılcık gibi yöresel yabanıl meyveli türlerin de fidanı üretilmektedir.
Gölyaka Orman İşletme Müdürlüğü Balıklı Orman İşletme Şefliği Kabalak Düzü Mevkiinde, Orman içi boşluk ve bozuk orman vasfında toplam 2 hektarlık alanda Yabanıl Meyveli Türler ile Ağaçlandırma Eylem Planı kapsamında çalışma yaptı.
Gölyaka Orman İşletme Müdürü Mevlüt Arslan, Yaban elması, Muşmula, Türk fındığı, Üvez gibi yabanıl meyveli türler ile ağaçlandırmanın yöredeki yaban hayvanlarına besin kaynağı sağlayacağını, ayrıca kırsal kesimde yaşayan orman köylüsü vatandaşlarımıza ek gelir getireceği ve yetişme ortamı özellikleri dikkate alınarak yöreye uygun türler ile yapılan ağaçlandırma çalışmalarının yöre ormanlarının biyolojik çeşitliliğine de katkı sağlayacağını, 2017 yılında ve daha sonraki yıllarda yapılacak bakım ve gerekirse tamamlama çalışmaları ile sahanın yüzde 100 başarılı hale getirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.