Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
midye
  • isim, hayvan bilimi Yassı solungaçlı, yumuşakçalardan, kabukları birbirine eşit, denizlerin kayalık yerlerinde kümeler durumunda yaşayan eti yenir bir hayvan (Mytilus)
    "Balık pazarında duyargaları henüz oynar karidesler mi istersiniz, midye dolmaları mı?" - A. İlhan
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
midye

Yassı solungaçlılar (Lamellibranchiata) sınıfından, kabuğu eşit parçalı, ön tarafı sivri ve uzun, art tarafı yuvarlak üçgen biçiminde olan, bütün denizlerde yaşayan bir yumuşakça cinsi.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
midye

Yassı solungaçlılar (Lamellibranchiata) sınıfından, kabuğu eşit parçalı, ön tarafı sivri ve uzun, arka tarafı yuvarlak üçgen biçiminde olan, bütün denizlerde yaşayan bir yumuşakça cinsi.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
midye

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
midye

(Mytilus) Yassı solungaçlılar (Lamellibranchiata) sınıfından bir yumuşakça türü. Eşit parçalı olan kabuk uzun olup ön tarafı sivri, ard tarafı yuvarlak üçgen biçimindedir. Hemen bütün denizlerde bulunur.

Asalakbilim Terimleri Sözlüğü
midye

Asalak yaşama uymuşları bulunmakla birlikte, hekimlik yönünden yalnız arakonakçı türleri dolayısıyle ve çok seyrek olarak anılan bir bölüm yassı solungaçlıların ortak adı.

Vikipedi
Midye

Midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalar. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu ”midye" olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Tarak ya da deniz tarağı adıyla bilinen türler de bazen «midye» olarak adlandırılır. Bütün Bivalvia sınıfından omurgasızlar ile deniz salyangozu olarak bilinen karından bacaklılar denizkabuğu ortak adıyla anılırlar.

Türler[ değiştir]

Denizkulağı ( Haliotis): adını kabuk şeklinden alır. Suyosunları ile beslenir.

Zebra midyesi ( Dreissena polymopha): boyu 2–5 cm'dir. Doğal yaşam alanı Hazar Denizi ve Karadeniz'dir. Bakteriler ve su yosunlarıyla beslenir. Kabuğundaki desen nedeniyle zebra midyesi olarak adlandırılır.

Dev midye ( Tridacna gigas): en büyük midyedir. Boyu 150 cm, ağırlığı 250 kg kadar olabilir. Su yosunlarıyla beslenirler.

Mavi midye ( Mytilus edulis): iki parçalı mavimsi siyah bir kabuğu vardır. Boyları 5–20 cm'dir. Yaşam süreleri 15'yıla yakın olabilir. 40 m'yi bulan derinliklerde yaşarlar. Besinlerini suyu süzelerek alırlar ve bir saatte 1,5 litre suyu süzebilirler.

Tarak midyesi ( Pecten maximus): iki parçalı, yelpaze şeklinde, üzerinde oluklar bulunan bir kabuğu vardır. Mikroorganizmalarla beslenir. Boyu 2,5–15 cm'dir. Kıyıdan başlayarak 250 m derinliğe kadar yaşayabilirler. Türkiye denizlerinde yoktur.

Kelebek midyesi ( Donax variabilis): boyu 1,5-2,5 cm'dir. İki parçalı bir kabuğu vardır. Deniz kıyısında, dalgalı yerlerde yaşar. Bunun nedeni bu bölgelerin oksijen ve besin açısından zengin olmasıdır. Sürüklenmemek için kendini kuma gömer. Mikroorganizmalarla beslenir. Türkiye denizlerinde yoktur.

Pina: kürek şeklinde, açık kahverengi bir kabuğu vardır. Kabuğunun sivri ucundan deniz tabanına gömülür. Mikroorganizmalarla beslenir. Ayrıca pinalardan inci çıkabilir.

Çin şapkası ( Patella caerulea), palette olarak da bilinir, ayrıca yem olarak da kullanılır.

"midye" kelimesinin kullanım örnekleri.

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’ndeki Akçakale Limanı’nda verimli bir sezon geçiremedikleri için algarna (tekneden denize atılıp dibi taramak suretiyle midye avında kullanılan alet) yöntemiyle avcılık yaparak geçimlerini sağlayan küçük balıkçılara sahilden 500 metre kuralı nedeniyle para cezası kesilmeye başlandı.

Lodos Karadeniz’de fırtına yapmaz, ama balıkçılarımızın ağ çekmesinde ve midye avcılığı yapan balıkçılarımızın algarna çekmesini engellediği için şu anda limandalar.

Salyangozun en verimli ayı olan Haziran ve Temmuz ayında algarna (tekneden denize atılıp dibi taramak suretiyle midye avında kullanılan alet) ile çalışmak istiyoruz.

Kaçak avlanan 10 ton midye ile 1 ton deniz patlıcanı ve boy yasağına uymayan 1 ton aynalı sazan ele geçirildi, araçlardakilere 10 bin 560 lira idari para cezası kesildi.

Bu yılki su altı görüntülerinde karabaş balığı, horozbina balığı, dil balığı, avlanma yasağı bulunan çift kabuklulardan midye, farklı türde deniz tavşanları, mercanlar ile tüplü kurt ve boru kurdu dikkati çekti.

Horozbina balıklarının buldukları midye kabuklarından kutu meşrubatlara kadar buldukları her alanı eve dönüştürdüklerini gördük.

Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinden kaynaklanan Norovirüs salgınları yaygın olarak görülmektedir.

Silivri Emniyet Müdürlüğü ve Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol ekipleri yaptıkları baskında 33 çuval kara kıllı midye ele geçirdi.

Baskında ele geçirilen 33 çuval içerisindeki yaklaşık 330 kilo canlı kara kıllı midye denize bırakıldı.

Su ürünleri sınıfında, balıkçılık ve midyecilik öğretilecek, sağlıklı midye üreten personeller yetiştirilecek.

Ayrıca, midye dolma yapımında kullanılan malzemeler ile merdaneli çamaşır makinesi ve ocak müsadere edildi.

Ayrıca midye yapımında kullanılan malzemeler ile 1 adet merdaneli çamaşır makinesi ve 1 adet ocak imha edilmek üzere müsadere edildi.