Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
migren
  • isim, tıp (***) Yarım baş ağrısı
Vikipedi
Migren

Migren, çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Kelimenin kendisi Yunanca ἡμικρανία (hemikrania), "başın bir tarafındaki ağrı" on Perseus (ἡμι- (hemi-), "yarım" ve κρανίον (kranion), "kafatası" ifadesinden türemiştir.

Normalde baş ağrısı doğası gereği unilateral (başın tek bir tarafını etkiler) ve atımlıdır ve 2 ila 72 saat sürer. İlişkili belirtiler arasında bulantı, kusma, fotofobi (ışığa karşı artmış hassasiyet), fonofobi (sese karşı artmış hassasiyet) bulunabilir ve ağrı genellikle fiziksel aktivite ile şiddetlenir. as PDF Migren baş ağrısı çeken kişilerin neredeyse üçte biri, yakın bir zamanda baş ağrısının meydana geleceğinin sinyalini veren geçici duyusal, motor bozukluk, görme ya da konuşma kabiliyeti bozukluğu olan bir aura hisseder.

Migrenin çevresel ve kalıtımsal faktörlerin bir karışımına bağlı olduğu düşünülmektedir. Vakaların yaklaşık üçte ikisi aile içinde görülür. Değişen hormon düzeyleri de rol oynayabilir: Migren ergenlik öncesi yaşlarda erkekleri kızlara göre biraz daha fazla etkiler, ancak kadınları erkeklere göre iki üç kat daha fazla etkilemektedir. Migren eğilimi genellikle gebelik esnasında azalır. Migrenin gerçek mekanizması bilinmemektedir. Bununla birlikte, nörovasküler bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Başlıca teori, serebral korteksin uyarılabilirliğinin artması ve beyinsapındaki trigeminal çekirdekte bulunan ağrı nöronlarının anormal bir şekilde kontrol edilmesiyle ilişkilidir.

Tavsiye edilen ilk tedavi baş ağrısı için ibuprofen ve asetaminofen gibi basit ağrı kesiciler, bulantı için antiemetik bir ilaç ve tetikleyici durumlardan uzak durulmasıdır.Basit ağrı kesici ilaçların etkili olmadığı kişiler triptan ya da ergotaminler gibi özel ajanlar da kullanabilir. Dünya genelinde, toplumun %10'undan fazlası hayatlarının bir döneminde migrenden etkilenmektedir.

"migren" kelimesinin kullanım örnekleri.

Fitoterapinin başarılı olduğu hastalık ve alanlardan bazılarını saymak gerekirse; obezite, kilo alamama, kadın hastalıkları, menstrual düzensizlik, Kadınlarda adet öncesi gerginlik, menopoza giriş zorlukları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, tiroit bezi hastalıkları, kemoterapi sonrası tedavi, migren, diğer baş ağrıları, atardamar ve toplardamar kan dolaşımı bozukluğu, kalp hastalıkları, tansiyon problemleri, alerji, cilt hastalıkları, alt solunum yolları hastalıkları, astım, romatizma, osteoporoz, hormonal dengesizlikler, uykusuzluk, kronik yorgunluk, karaciğer yağlanması, insülin direnci, soğuk algınlığı, nezle, sinüzit, grip (üst solunum yolları enfeksiyonları-ÜSYE), şeker hastalığı, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları gibi sıralayabiliriz.

Ayrıca göz de blefarit nedeniyle kaşıntı yanma ve batmaya yaşanmasının yanında rozaseası olan kişilerde hipertansiyon ve migren görülme oranın da arttığı gözleniyor.

Otonom sinir sisteminde disfonksiyon sonucunda meydana gelen migren sürekli olarak ve nöbetler halinde kendini baş ağrısı oluşturan bir hastalıktır.

Yarın başlayacak ve pazar gününe kadar devam edecek oturumlarda, erken çocukluk çağı beslenme bozuklukları, erişkin ve risk gruplarında pnömokok aşılaması, diyabette tanı, sınıflama, izlem kriterleri, insülin dışı tedavi, cinsellik, alerjik rinit, kanser, aşk, evlilik ve sadakatsizlik, dermokozmetikte doğru bilinen yanlışlar, nefes terapi, hipertansiyon, tiroid hastası, gastro özofajial reflü, depresyon, öksürük, aşı reddi, migren ve akılcı ilaç kullanımı konuları değerlendirilecek.

Polikliniklerine en çok, yüz ağrıları, migren ve benzeri ağrılar, boyun ağrıları, doku zedelenmesi kaynaklı ağrılar, bel fıtığı, faset eklem ağrısı, siyatik ve sinir sıkışması ağrıları, zona ağrıları, nedeni bilinmeyen ağrılar, diz ve kalça ağrıları, kanser ağrıları şikayetlerine maruz kalan hastaların başvurduğunu belirten Dr.

Geçici iskemik atak, inme veya ağır migren atakları olan hastalarda patent foramen ovale varlığı ekokardiyografik incelemelerle araştırılmalıdır.

Sfenopalatin ganglion blokajı, küme baş ağrıları, migren ve diğer trigeminal otonomik baş ağrılarının ve kalıcı idiyopatik fasiyal ağrı gibi inatçı orofasiyal ağrı sendromlarının, ve trigeminal nevraljinin tedavisinde kullanılabilir.

Bazı yörelerde koyungözü olarak da bilinen bu bitkinin yapraklarındaki aktif maddelerin migren ağrısını geçirmek konusunda son derece başarılı olduğunu gösteren çalışmalar mevcut.

Migren kişinin iş ve sosyal yaşamını sürdürmesini zorlaştırması nedeniyle önemli bir sağlık problemidir ve kişi için kısıtlılık oluşturmaktadır.

Cotard sendromunun aynı zamanda sifiliz, tifo ateşi, migren, epilepsi, serebral travma ve epilepsi, multipl skleroz, serebral enfarktüs, beyin tümörleri, Parkinson hastalığı, ensefalit gibi tıbbi durumlara da eşlik edebildiğine dair bilgiler mevcuttur.

Bunun dışında daha nadir görülen oftalmik migren, hemiplejik migren, komplike migren gibi türleri de vardır.

Migren tipi baş ağrılarının enseden, alında şakak bölgesinden, alın ortasından ve gözün iç tarafından tetiklenme şeklinde başladığı tespit edilmiş ve bu bölgelerdeki büyük occipital sinir, zigomatikotemporal sinir, supra orbital sinir ve supratroklear sinir gibi sinirlerin mimik ve ense kaslarının içinde sıkışmasından kaynaklandığı düşünülmüştür.