Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
mihrap
  • isim, din b. (***) Cami, mescit vb. yerlerde Kâbe yönünü gösteren, duvarda bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk veya girintili yer
    "Cennetten, cehennemden bahseden ihtiyar imamı, mihrabın yanındaki kürsüye çıkardı." - Ö. Seyfettin
  • Umut bağlanan yer
    "Bir mihrap istiyorum, önünde diz çökmeye." - B. K. Çağlar
Zanaat Terimleri Sözlüğü
mihrap

Sobanın çıkış borusu. (Doğanbey *Beyşehir -Konya)

Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü
mihrap

(Mimarlık) Tapınaklarda, yönelinen taraftaki duvarda bulunan ve imamlık edene ayrılmış olan oyuk ya da girintili yer.

Vikipedi
Mihrap

Mihrap ( Arapça: محراب ), Câmide imamın namaz kılarken cemaatin önünde durduğu, kıble tarafındaki duvarın ortasında bulunan, oyuk, girintili yer anlamında bir terim. Çoğulu "mehârîb"tir.

Mihrap (tablo)

Mihrap (Tekvin veya Yaratılış), Osman Hamdi Bey'in 1901 yılında yaptığı tartışma yaratmış tablo. Son olarak Demirbank’ın arşivlerinde kayıtlı görünen tablo, kayıptır100. Yılında Osman Hamdi Bey’in “Mihrab” Tablosu Kayıp, Euroactiv.com.tr.

Osman Hamdi'nin eserleri hakkında araştırma yapan sanat tarihçisi Mustafa Cezar, Hamdi Bey'in esere ne ad taktığı o sırada tespit edilmemiş olduğundan tabloya Mihrap ismini vermiştir.Burhan Kum, Osman Hamdi Bey’in kayıp tablosu: İktidarın Yaratılış’ı, Evrensel Kültür, 30 Nisan 2015 Tablonun ilk kez 1901'de Berlin'de, ardından 1903'te Londra'da Kraliyet Akademisi'nin yaz sergisinde sergilendiğiPerihan Özcan, Osman Hamdi'nin Kadını Yücelttiği Mihrap Nerede?, HT Hayat18.05.2014 ve her iki sergi kataloğunda da adı La Genèse (Tekvin ya da Yaratılış) olarak yer aldığı sonradan tespit edilmiştir.

Mihrap (anlam ayrımı)
  • Mihrap (İslam)
  • Mihrap (Hristiyanlık)
  • Mihrap (tablo)

"mihrap" kelimesinin kullanım örnekleri.

İlk cemaat bölümünde som mermerden yığma teknikle imal edilmiş dini temsil eden mihrap, devleti temsil eden minber ve eğitimi temsil eden sedef kakma bezemeli maun ağacından imal edilmiş kürsü bulunuyor.

Dikdörtgen planlı ve gotik tarzdaki caminin içinde mihrap bölümünde gotik mimarisinin en başta gelen özelliği olan kaburgalı tonozlar bulunuyor.

Prizmatik mukarnas oymalı mihrap ve minber, dönemin mermer işçiliğinin güzel örneklerindendir.

Caminin batısındaki orta aksta köşeleri pahlı iki paye, kuzey ve güney kenarlarında yine köşeleri pahlı birer paye mihrap yanında iki payanda ile oluşturulan 6 sivri kemerli taşıyıcı sistem bulunmaktadır.

Mihrap çevresinde insan boyundan büyük iki mum ve Mihrap üzerinde hat sanatlı çini süsleme boydan boya kaplıdır.

Ekipler, mihrap, vaaz kürsüsü, minber, camlar, ve ayakkabılıkları temizleyip sterilize ediyor.

Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü çini ile kaplı, tavanı ahşap cilalı eserin duvarlarında alt ve üstlü olmak üzere iki sırada dört pencere bulunuyor.