Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, mimarlık Camilerde hutbe okunan merdivenli,
yüksekçe yer
Vikipedi
Minber, 1 Kasım 1918 ile 21 Aralık 1918 tarihleri arasında İstanbul'da yayımlanan günlük siyasi gazete. Toplam 51 sayı çıkarmıştır. Sahipliğini Ali Fethi Bey'in (Okyar), sorumlu müdürlüğünü Rasim Ferit'in (Talay) yaptığı ve Mustafa Kemal Paşa'nın (Atatürk) kuruluş sermayesi ve yayımına katkıda bulunduğu gazete uzun ömürlü olmadı. Mondros Mütarekesi'nin ardından Vahdettin'i etkileyen ulusçu, dinamik bir hükûmet kurulmasını, Meclisin feshedilmemesini ve Mustafa Kemal Paşa'nın Harbiye Nazırı olmasını öneren, Tevfik Paşa hükûmetinin düşürülmesini savunan yayınlar yaptı. Gazete eski Maliye nazırlarından Cavit Bey gibi kimi İttihat ve Terakki önderlerince de parasal açıdan desteklendi. Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi
Minber ( Arapça:منبر, minber), Üzerinde hutbe okunan, merdivenli yapıdır.
Genel olarak mimari açıdan cami içerisinde mihrabın sağ tarafına denk gelecek şekilde inşa edilmektedir. İmamın, özellikle cemaate yüksekçe bir yerden hitap edebilmesi için merdivenli biçimde tasarlanmış cami içi bütünleyici yapıdır. Minber; ahşap, mermer, tuğla gibi maddelerden yapılabilir.
İmam hutbeyi merdivenin basamakları üzerinde okur. Merdivenli yapıda, imamın sesini cemaate duyurabilmesi amaçlanmıştır. İmamın minberden cemaate o güne ilişkin olarak hitap etmesine hutbe denilmektedir.
Bazı camilerde minberin karşısına denk gelecek biçimde veya caminin sol kısmında bulunacak şekilde müezzin mahfili bulunmaktadır.
Ayrıca bakınız[ değiştir]- Mihrap
- Hutbe
"minber" kelimesinin kullanım örnekleri.
İlk cemaat bölümünde som mermerden yığma teknikle imal edilmiş dini temsil eden mihrap, devleti temsil eden minber ve eğitimi temsil eden sedef kakma bezemeli maun ağacından imal edilmiş kürsü bulunuyor.
Orhangazi camisinin minber kapı örtüsü de yenilendi Fetih etkinlikleri kapsamında ayrıca yine Konyalı Sim Sırma ve Dival İşleme Sanatkarı Nur Dikilitaş tarafından dikilen minber Kapı Örtüsü de yerine konuldu.
Üstü açık çevresi korkuluklu bir ana mekan biçiminde olan namazgahta, biri külahlı, diğeri açık iki minber bulunuyor.
Minber ve mahfel katı yenilenerek caminin ısınması doğal gaz ile sağlandı.
Prizmatik mukarnas oymalı mihrap ve minber, dönemin mermer işçiliğinin güzel örneklerindendir.
Ana giriş kapısı ve pencereler Bursa Yeşil Cami, revak ve taç girişi Süleymaniye, avlu giriş kapısı Selimiye, minber ve mihrab Ayasofya, müezzin mahfili Sivas Ulu Cami, kandil yolu ve aydınlanma Sultanahmet Camisi'nden örnek alındı.
Ekipler, mihrap, vaaz kürsüsü, minber, camlar, ve ayakkabılıkları temizleyip sterilize ediyor.
Hat ve tezyinat işlemeleri CNC kesimi korkuluk ve panellerle, camiye özgü aydınlatma elemanlarıyla minber ve mihraptan oluşuyor.
Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü çini ile kaplı, tavanı ahşap cilalı eserin duvarlarında alt ve üstlü olmak üzere iki sırada dört pencere bulunuyor.