Kelime tanımını bul

Vikipedi
Mitra (anlam ayrımı)

Mitra ya da Mithra aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Mitra (Vedik)

(Sanskrit yazısıyla Mitrá), Hint kültüründe dürüstlük, dostluk, sözleşme ve toplantıların işleyişinden sorumlu ilahi varlıktır. Rigveda'da Varuna ile ilişkili bir figürdür.

Zerdüşt ve Hindu inançlarındaki Mithra ve Mitra benzer karakteristik özellikler gösterse de, bağımsız şekilde gelişmiştirler ve birbiriyle karıştırılmaması gerekir.
Mitra ve Mithra özellikle Roma Mitraizm'indeki Mithras ile de sıkça karıştırılır. Mitraizm'e adını Hint-İran kültüründeki Mitra adını verse de, Mitraizm Roma'nın ürünü bir inanç sistemidir.
Mitra'nın İslam öncesi putperest Arap toplumunda karşılığı, Tanrı'nın üç kızından biri olan El-Lât'tır.

Mitra

Mitra (Mitras ya da Mica (Mikail) Zentçe: Miθpa, Antik Farsça'da Mica) Zerdüştlük dininde ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi varlık. Sözleşmelere uyulmasını denetlemenin yanında, her şeyi gören; gerçeğin, sığırların, hasadın ve suyun koruyucusu olduğuna inanılır.

Mithra Zent dilinde bir sözcüktür. Mithra, İran dillerinde ( Orta Farsça, Partça vb.) Mehr, Myhr biçimini almış, Modern Farsça'ya مهر Mehr, Peştuca'ya لمر Lmar, Veziri lehçesine ميېر Myer ve Ermenice'ye Mihr/Mher şeklinde aktarılmıştır.

MÖ 4. yüzyılda Roma Cumhuriyeti'nde yaygınlaşan Mitraizm, kaynağını Fars ya da Zerdüşt kaynaklarındaki Mithra'dan alır.


Mitra'nın mi-it-ra- olarak bilinen ilk kaydı pp. 301-317. Van gölü güneyindeki Hurri kırallığı Mitannilerle Hititler arasında M.Ö. 1400 tarihli barış antlaşmasında, dört diğer hint-ari geleneğinden tanrıyla birlikte şahit ve koruyucu olarak belirtilişidir. Daha sonra Vedaların en eski bölümlerinde gözükürken son halini ise Avesta'da alır. Güneş ve güneş ışığıyla tasviri dışında dostluk, doğruluk, arkadaşlık gibi kavramlarla da ilişkilendirilmiştir. Sanksritçe'de dost ve arkadaş olarak geçerken Avesta'ya sözleşme anlaşma olarak geçer.