Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
miyosen
  • isim, jeoloji Üçüncü Çağın memeliler ve maymunların gelişmiş olduğu dönemi
  • sıfat Bu döneme ilişkin
    "Miyosen yerey."
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
miyosen

(jeoloji)

Vikipedi
Miyosen

Miyosen, jeolojik devirlerden Üçüncü ( Senozoik) zamanın Neojen dönemine ait bir bölümdür. Günümüzden 23,03 ila 5,33 milyon yıl öncesine karşılık gelir. Miyosen terimi Charles Lyell tarafından adlandırılmıştır. Yunanca μείων (meiōn, “daha az”) ve καινός (kainos, “yeni”) sözcüklerinden türemiş olup "daha az yakında" anlamına gelir, çünkü deniz omurgalı türleri sayısı Pliyosen'dekinden %18 daha düşüktür. Miyosen, Oligosen bölümü izler, ve Pliyosen bölüm tarafından izlenir. Miyosen, Neojen dönemin ilk bölümüdür.

Miyosen hayvan ve bitkileri oldukça moderndiler. Memeli ve kuşlar doğada iyice yerlerini bulmuştu. Balinalar, foklar ve kelp yayılmıştı.

"miyosen" kelimesinin kullanım örnekleri.

İki milyon yıllık Sekoya Fosili, üç yüz elli milyon yıllık Karbonifer Fosilleri, elli milyon yıllık Sarıçam, Ceviz, Karaçam Ağaç Fosilleri, on dört milyon yıllık Miyosen devri Fauna ve Flora Fosilleri yer almaktadır.

Şu anda klasik üst miyosen lokalitelerinden bir tanesinde bulunuyoruz.

Tipik üst miyosen ya da geç miyosen diye tabir ettiğimiz fosil lokalitelerinden bir tanesidir burası.

Paleontolojik tekniklerle geç miyosen döneminde yaşamış olan canlıların fosilleşmiş kalıntılarını elde ediyoruz.

Erdebil Çevre Koruma Genel Müdürü Muhammed Hudaperest, yaptığı açıklamada, Kevser kentindeki demiryolu çalışmaları esnasında Miyosen jeolojik devrinden kalma 20 milyon yıllık 2 parça Mastodon türü fildişi fosili bulunduğunu söyledi.

Hudaperest, bulunan 2 parça fildişi fosillerinin her birinin 1 metre uzunluğunda olduğunu ve yapılan ilk incelemelere göre bunun Miyosen jeolojik devrine ait olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Seben, erken miyosen döneminde oluşan karasal alanın en önemli temsilcilerinden.

Milas ilçesi Alatepe mevkisinde kömür arama çalışmaları yürüten Jeofizik Yüksek Mühendisi Abdullah Sipahi, çalışmalarda Miyosen Döneme ait olduğu tahmin edilen balık fosiline rastladı.

Fosil üzerinde laboratuvarda inceleme yapan Sipahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kömür arama çalışmaları sırasında sedimanter bir kayaç içinde Miyosen Dönemi'ne ait olduğunu tahmin ettikleri göl balığının iz fosiline rastlandığını belirtti.

Gül, Milas Alatepe'de bulunan balık fosilinin Orta Miyosen Dönemi'ne ait olabileceğini, bunun da 16 milyon yıl ile 11,6 milyon yıllarını kapsadığını aktardı.