Kelime tanımını bul

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
munçak

Çift parmaklılar (Artiodactyla) takımının, geyikgiller (Cervidae) familyasından, 125 cm kadar uzunlukta, 55 cm kadar yükseklikte, erkeğinde küçük boynuzlar bulunan, havlar gibi ses çıkaran bir tür.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
munçak

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
munçak

(Muntiacus muntjak) Çlft-parmaklılar (Artiodactyla) takımının geyikgiller (Cervidae) familyadan bir memeli türü. Uzunluğu 125, yüksekliği 55 cm. Erkeğin küçük boynuzları vardır. Havlamaya benzer bir ses çıkarır. Cava ve yakın adalarda yaşar.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
munçak

Hamam.

Vikipedi
Munçak

Munçak, geyikgiller (Cervidae) familyasında sınıflanan Muntiacus cinsindeki geyiklere verilen isimdir. Çıkardıkları ses nedeniyle havlayan geyik diye de tabir edilirler. Bilinen en eski geyik türü olan ve 15 ile 35 milyon yıl önce ortaya çıktığı sanılan munçakların izlerine Fransa ve Almanya'daki Miyosen döneminden kalma kalıntılarda rastlanmıştır.

Günümüzde bu tür geyikler Güneydoğu Asya'ya özgüdür ve Hindistan'dan güney Çin, Tayvan ve Endonezya adalarına kadar bir alanda bulunur. Çin munçağı İngiltere'ye getirilmiş ve artık bazı alanlarda yaygın olarak bulunmkatadır. Tropik havanlar olmaları nedeniyle belirli kızgınlık dönemleri olmadığından yılboyunca çiftleşebilirler. Ilıman ülkelere getirilen hayvanlar bu davranış özelliklerini korumuştur. Erkek munçakların büyüyebilen küçük boynuzları vardır ancak bölge için dövüşmek amacıyla daha çok fildişi gibi aşağıya doğru uzayan büyük köpekdişlerini kullanırlar.

Munçak önemli ölçüdeki kromozom varyasyonları ve son zamanlarda ortaya çıkarılan yeni türleri nedeniyle evrimsel araştırmalar için ilginç bir türdür.