Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
nörolojik
  • sıfat, tıp (***) Sinir bilimsel

"nörolojik" kelimesinin kullanım örnekleri.

Ancak hamileler, emziren anneler, cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalar, özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı gibi nörolojik hastalıkları olanlar, aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, botoks uygulaması yaptırmamalıdır.

Ancak hamileler, emziren anneler, cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalar, özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı gibi nörolojik hastalıkları olanlar, aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, botoks uygulaması yaptırmamalı.

Epidural analjezi kanama riski , düşük tansiyon, nörolojik hastalık , bel bölgesinde enfeksiyon, kan sulandırıcı ilaç kullanan, kan pıhtılaşma bozukluğu olan kadınlara uygulanmaz.

Görüntüleme, nörolojik yoğun bakım ve anjiyografi ünitelerine sahip hastanede de hastaya anında ve doğru müdahale yapılacak.

Çölyak hastalığı epilepsi (sara hastalığı), ataksi (dengesizlik), nöropati (sinir hastalığı), miyopati (kas hastalığı) ve baş ağrısı gibi birçok nörolojik hastalığa neden olabilmektedir" dedi.

Kretinizm, nörolojik ve fiziksel sorunlar oluşturan bir rahatsızlık olup, çocuklarda zihinsel ve fiziksel gerilik, kas erimesi, sağırlık ve dilsizlik gözlenebilir.

İçer kapanma, depresyon, etrafla ilgisinde azalma, unutkanlıklar ve ya nörolojik belirtileri ise Distoni Kore dediğimiz el ve ayaklarda istemsiz kasılmalar gibi bulgular gösterebilir.

Trombolitik yani pıhtı eritici tedavinin 24 saat nörolojik hizmet verilen, gerekli görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar olanaklarına sahip, yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde uygulanması gerekir.

Felç, MS, parkinson, ALS gibi hastalıkların etkilenim bölgeleri, sebepleri ve klinik seyirlerinin farklı olmasına rağmen, bu hastalıkların temel olarak nörolojik rehabilitasyonu ilgilendiren rahatsızlıklar olduğunu belirten Dr.

Kompleks ateşli veya ateşsiz nöbet geçirenler ve gelişim geriliği ya da nörolojik kusurlu çocuklardaki tekrarlayan febril nöbetlerde EEG önerilmektedir.

Yarım ya da tam görememe, konuşma güçlüğü, uyuşukluktan yarı felce kadar değişen güçsüzlük, dengesizlik, baş dönmesi ve nadiren bayılma gibi fokal nörolojik bulgular da gelişebilir.

Hiperseksüalite olguları geçmişte nadir olarak görülmekte ve genellikle de ağır tıbbi bozukluklar ya da kafa travması, nörolojik hastalıklar gibi patolojilerin sonucu olarak ortaya çıkmaktaydı.

Sendromun nörolojik sistemler üzerindeki olumsuz etkisi ve işitme kaybı gibi durumlar dil bozukluğuna sebep olurken, oral yapılardaki anatomik farklılıklar ve kaslardaki hipotoni konuşma anlaşılırlığının düşmesine sebep olmaktadır.

Bazı hastalarda başlangıçtan itibaren, bazılarında ise hastalık başlangıcından yıllar sonra ilerleyici nörolojik bulgular ortaya çıkabilir.

Bu uzmanlarca sakınca bulunmadığı takdirde, kireçlenme, iltihaplı romatizmalar, yumuşak doku romatizmaları, mekanik bel ve boyun problemleri, çalışma şartları ve ortamına bağlı ağrılı tablolar, ortopedik problemler, kırık sekelleri, ameliyat komplikasyonları, spor yaralanmaları, bazı kas hastalıkları, nörolojik hasarlanmalara bağlı problemler kaplıca tedavilerinden istifade edebilirler.