Kelime tanımını bul

Vikipedi
Nakşa

Nakşa ( Yunanca: Νάξος (Naksos), İtalyanca: Nasso) Yunanistan'a bağlı Ege adası. Tavşan Adaları'ndan (Kiklatlar). Antik Kikladik kültürün merkezi.

Adanın başlıca geliri turizmdir. Çevresindeki adaların kurak olmasına karşın Nakşa'da tarım için yeterli su bulunur. Zas Dağı (1.004 m)yörenin en yüksek tepesidir, topladığı bulutlar adaya yağmur yağmasını sağlar.

Yunan mitolojisinde tanrı Zeus, Zas Dağı'ndaki bir mağarada büyütülür (Zas Dağı, adını Zeus'tan almıştır).

Yine mitolojide Girit Kralı Minos'un kızı Arian, adada uyurken sevgilisi Theseus kızı "unutarak" adadan ayrılır. Adanın tanrısı Dionysos kıza aşık olur. Ancak Ariadne Theseus'tan ayrı kalmaya dayanamaz ve intihar eder.


Nakşa, Osmanlı döneminde yarı bağımsız bir idareye kavuştu. Osmanlılar adanın iç işlerine fazla karışmadılar. Ege Denizi'nin ortasında bulunan bu adaya Türk yerleşimi sınırlı kaldı. Ada 1832'de Yunanistan'a geçti.

Nakşa (bölgesel birim)

Nakşa ( Perifereiaki enotita Naksu), Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir bölgesel birimdir. Birim, 2011 yılında Kallikratis yönetimi reformları doğrultusunda eski Kikladlar ilinin doğusundaki adalar üzerine kurulmuştur. Yüzölçümü 622.1 km² olan birimin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 20,837'dir. Birimin merkezi Nakşa'dır.

"nakşa" kelimesinin kullanım örnekleri.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları da Anadolu insanının hayatını türkülere, nakşa, oymacılığa, ahşaba aktardığını, geleneksiz bir geleceğin mümkün olmadığını ifade etti.