Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
nato
  • sıfat "Söz dinlemez, söz anlamaz, taş gibi kafa" anlamlarındaki nato kafa, nato mermer deyiminde geçen bir söz
Gitar Terimleri Sözlüğü
nato

Düşük maliyetli, düşük titreşim veren bir maun türü.

Vikipedi
NATO

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (kısaca KAAÖ; İngilizce: North Atlantic Treaty Organization, kısaca NATO; Fransızca: Organisation du Traité de l'Atlantique Nord, kısaca OTAN), 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 17 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifak. Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 29 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunmaktadır. 21 ülke NATO'nun " Barış İçin Ortaklık" adlı girişiminde yer alırken 15 ülke kurumlaşmış diyalog programlarına dâhildir. Tüm NATO üyelerinin toplam askerî harcaması, dünyadaki savunma harcamalarının %70'inden fazladır. Üyelerin savunma harcamalarının GSYİH'lerinin %2'si kadar olması gerekmektedir.

NATO, Kore Savaşı üye ülkeleri harekete geçirene ve yüksek rütbeli iki Amerikalı komutanın yönlendirmesiyle birleşik bir askerî yapı kurulana kadar siyasi bir ortaklıktan ötesi değildi. Soğuk Savaş süreci, 1955'te kurulan Varşova Paktı'na üye ülkelerle çekişmelere yol açtı. Avrupa ülkeleri ile ABD arasındaki ilişkilerin gücü üzerindeki şüpheler, bağımsız Fransız nükleer caydırıcılığına ve 1966'da Fransa'nın NATO'nun askerî kanadından çekilmesine yol açan NATO savunmasının olası bir Sovyet işgaline karşı güvenilirliğine olan şüpheler ile birlikte zaman zaman artış gösterdi. 1989'da Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra örgüt, Yugoslavya'nın dağılması sürecine karıştı ve ilk askerî müdahalelerini 1992-1995 yıllarında Bosna-Hersek'te ve daha sonra 1999'da Yugoslavya'da gerçekleştirdi. Politik olarak ise eski Varşova Paktı ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. Bu ülkelerin bir kısmı 1999 ve 2004'te ittifaka katıldı.

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın örgüte üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngören 5. maddesi, NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı. Gerçekleştirilen bu saldırıların ardından askerler, NATO liderliğindeki ISAF'in emrinde Afganistan'a konuşlandırıldı. Örgüt aralarında Irak'a eğitmen yollanması, korsanlığa karşı operasyonların desteklenmesi ve 2011'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1973 sayılı kararı uyarınca Libya üzerinde uçuşa yasak bölgenin uygulanması gibi çeşitli ek rollerde yer aldı. NATO üyelerini istişareler için toplantıya çağıran daha az etkili 4. madde, Türkiye tarafından 2003'te Irak Savaşı sırasında, 2012'de Suriye İç Savaşı sırasında silahsız bir Türk F-4 keşif jetinin düşürülmesinin ve Suriye'den Türkiye'ye havan topu atılmasının ardından ve 2015'te Irak ve Şam İslam Devleti'nin ülkenin toprak bütünlüğüne yönelik tehditleri nedeniyle ve Polonya tarafından 2014'te Rusya'nın Kırım'a müdahalesinden sonra olmak üzere toplamda beş kere uygulandı.

NATO (anlam ayrımı)

Nato veya NATO şu anlamlara gelebilir:

  • Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)
  • National Association of Theatre Owners, ABD
  • North African Theater of Operations (bakınız Mediterranean Theater of Operations)
  • nato.0+55+3d, canlı video yazılımı
  • 5.56×45mm NATO, NATO standartlı bir mermi yarıçapı
  • 7.62×51mm NATO, NATO standartlı bir mermi yarıçapı
  • A Night at the Opera (film), bir Marx Brothers filmi
  • NATO (albüm), bir Laibach albümü
  • Mora (bitki), nato olarak da bilinen bir ağaç
  • NATO heceleme alfabesi
  • Nato (şarkıcı), bir Rus şarkıcı
  • Nattō, bir Japon soya yiyeceği
Nato (şarkıcı)

n.A.T.o. (veya doğum adı ile: Natalya Shevlyakova, d. 1979, Tiflis), Rus ve Gürcü kökenli Rusya vatandaşı şarkıcı. Genelde kliplerinde göründüğü üzere bir Müslüman gibi peçelidir. Tacikçe, Farsça ve Özbekçe dillerini çok iyi derecede bilmektedir ve o dillerde çeşitli şarkıları vardır. Yakını Ivan Shapovalov tarafından keşfedilmiştir.

Şarkılarının teması genellikle savaş, barış, terörizm konulu olup dünyaya sosyal mesaj vermektir. 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde, Moskova'da 2004 yılında piyasaya çıkmıştır. İlk çıktığından sonra belirli bir süre kimliği ehemmiyet ile gizli tutulmuş ve deşifre edilmemiştir. Muborakşo Mirzoşoyev isimli Tacik kökenli bir besteci tarafından bestelenen Chor Javon adlı şarkısı, n.A.T.o.'nun en ünlü şarkısıdır. İlk çıktığı zaman bütün dünyanın duyduğu bir şarkıdır.

"nato" kelimesinin kullanım örnekleri.

Türkiye’nin savunma sanayine yönelik geliştirmiş olduğu modernlik, yerlilik projesinin getirilerinden olan ve NATO’nun 42 adımlık testinden dünya üzerinde tek geçen piyade tüfeği olan Milli Piyade Tüfeği (MPT) - 76’nın üretildiği yer olan Kırıkkale’de yapımı tamamlanmak üzere olan şehir parkına silahın anıtı yapıldı.

Eski HÖH Genel Başkanı olarak Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesine ilişkin parlamentoda okuduğu, NATO’yu destekleyen bir bildiri yüzünden HÖH’den aforoz edildiğini ifade eden Lütfi Mestan, bu bildirinin HÖH Partisi’nin şimdiki yöneticileri tarafından alkışlandığını ancak sonradan iç hesaplaşma malzemesi olarak kendisine karşı kullanıldığını kaydetti.

Ancak NATO’daki geçmiş görevi nedeniyle Rusya yönetiminin agreman konusunda nasıl bir tavır takınacağı merak konusu oldu.

NATO dışişleri bakanlarının, dün akşamki çalışma yemeğinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan gelen güvenlik tehditlerini de görüştüğünü ifade eden Stoltenberg, ittifakın Irak'taki eğitim misyonunun terörle mücadele konusunda önemli rol oynadığının altını çizdi.

İŞTE İLGİNÇ LAKAPLAR Ordu’da yakın dönemin lakabıyla anılan isimleri şöyle: "Tak tak Mehmet, Fıçı Fahrettin, Kovboy Telat, Pele Erol, Kamyon Kadir, Nato Ekrem, Piliç Necmi, Yenge Yılmaz, Bızdırık Coşkun, Bay Hamdi, Nano Engin, Ayartamlı İksan, Muhtar Azmi, Toto Uğur, Tosbağa Güner, Ayı Nihat, Genç Osman, Papaz Fikret, Alabut Telat, Dansöz Aydın, Göbek Nizam, Hart Hart Harut, Alano Murat, Höllük Memet, Dilik Yener, Kemre Yüksel, Torun Memet, Yula Berat, Katır Yusuf, Takoz Üstün, Öcü Uçman, Çakal Turgay, Şarlo Talip, Kürt Galip, Dansöz Kenan, Kepçe Ayhan, Yılancı Osman, Kelebek Mustafa, Kürt İsmet, Rambo Mehmet, Sosyete Bahtiyar, Kepcekulak İbrahim, Tren Yusuf, Peruk Necat, Yalaş Zeki, İngiliz Ömer, Çil Ferit, Zula Uğur, Kabak Rıfat, Kıllı Adem, Gürcü Faruk, Macar Osman, Tostcu Gündüz, Korukgöt Yusuf, Beyo Selahattin, Altındiş Cemil, Tostos Mehmet, Boksör Kenan, Kemre Yüksel, Palaska Yüksel, Kayho İlyas, Mayer Hamdi, Çerez Ahmet, Ayhan Işık, Corci Ali, Köpekci Turgut, Kedi İsmet, Kedi Kemal, Kafkas Ziya, Bakırc

Türk Hava Kuvvetleri İletişim Şube Müdürü Binbaşı Cengiz Alabacak da, “Patriot hava savunma sistemleri NATO entegre hava savunma sistemlerinin bir parçası olarak, komuta kontrol yapısında da her aşamasında Türk yetkililerinin de bulunduğu bir sistem dahilinde çalışmalarına başlayacaktır” dedi.

Kampanyanın vesilesi, Türkiye’nin NATO üyeliğinin altmışıncı sene-i devriyesi.

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, AIV raporunu dikkatle inceleyeceklerini belirterek, NATO üyesi ülkelerin savunma için daha fazla bütçe ayırması gerektiğini söyledi.

Veyisoğlu, NATO mayın karşı tedbirler grubunun ihtiyaç duyulması halinde NATO'ya üye olmayan taraflarca oluşturulabilecek mayın tehdidine karşı ani reaksiyon kuvveti olarak oluşturulduğuna, 1999 yılında kurulan bu kuvvete Türk Deniz Kuvvetlerinin her yıl 3 periyot halinde 3 farklı mayın avlama gemisiyle katıldığına işaret etti.

Ukrayna lideri Petro Poroşenko, NATO'dan savaş gemilerini Azak Denizi'ne yollamasını istedi.

NATO, Ukrayna'nın Azak Denizi'ne savaş gemileri yollama çağrısına ilişkin, NATO'nun savaş gemilerinin rutin olarak Karadeniz'de devriye ve tatbikat yaptığını bildirdi.

NATO üyesi 29 ülke, Azak Denizi'nin Kerç Boğazı bölgesindeki gelişmeler ışığında Rusya'ya Ukraynalı gemi ve denizcileri serbest bırakması çağrısında bulunmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, NATO'ya Rusya'yla yaşanan çatışmanın ardından Kırım açıklarındaki Azak Denizi'ne savaş gemileri yollama çağrısı yapmıştı.

NATO üyesi 29 ülke, Azak Denizi'nin Kerç Boğazı bölgesindeki gelişmeler ışığında Ukrayna'ya olan desteğini vurgularken, Rusya'ya Ukraynalı gemi ve denizcileri serbest bırakması çağrısında bulunmuştu.

NATO'nun siber alan başta olmak üzere tüm hibrit tehditlere karşı savunma ve caydırıcılık gücünü artırmaya devam edeceğini aktaran Stoltenberg, bu çerçevede Siber Operasyonları Merkezi'nin kurulması ve ulusal siber kabiliyetlerin entegre edilmesi konularının öncelikli olduğunu dile getirdi.