Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
nedensellik
  • isim, felsefe Nedensel olma durumu, illiyet
Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü
nedensellik

illiyyet. ~ bağı: illiyyet râbıtası.

Felsefe Terimleri Sözlüğü
nedensellik

-> Nedenle -> etki arasındaki bağlantı. Nedensellik yasası: Her olayın bir nedeni olduğunu dile getiren yas

  1. Nedensellik ilkesi: Nedenle etki arasındaki bağlantının zorunluluğunu dile getiren ilke. Formülü: Her etkinin zorunlu olarak bir nedeni vardır. Nedensellik ilkesi ve nedensellik yasası türlü biçimlerde temellendirilmiş ve açıklanmıştır: İlkin Demokritos olayların nedensel bağlantısının sözünü etmiştir. Aristoteles "ortaya çıkan her şeyin, bir şey yoluyla bir şeyden, belli bir şey olarak ortaya çıktığını" söyler. Doğa bilimlerinin gelişmesiyle nedensellik açıklık kazanmıştır (Bacon, Galilei, Kepler v

  2. ). Hume, nedensellik kavramını eleştirerek, nedenselliğe inanmanın çağırışımlara ve alışkanlıklara dayandığını öne sürmüştür. Kant nedenselliği, düşünmemizin önsel biçimi olan -> kategorilerden biri olarak belirler; Kant'a göre nedensellik bilgi için zorunlu olan bir kavramdır, deneyden gelmez, ama yalnızca duyulur dünyada (görüngüler dünyasında) geçerlidir. Mill, Spencer vb. nedenselliğin yalnızca deneyden geldiğini ve tümevarım yoluyla kazanıldığını öne sürerler. Yeni fizikçiler nedensellik ilkesinin uygulanmasının sınırsızlığına karşıdırlar; onlara göre nedensellikten bir varsayım olarak, bir araştırma ilkesi -> bulgusal ilke olarak, olasılık kuralı olarak yararlanılabilir. Özdekçiler nedenselliğin yalnızca doğada değil, yaşam olaylarında, ruhsal yaşamda ve tarihte de (toplumsal, ekonomik nedensellik) geçerli olduğunu savunurlar.

Toplumbilim Terimleri
nedensellik

Her olgunun bir nedeni bulunduğunu, hiç bir şeyin nedensiz olamayacağını, aynı koşullar altında aynı nedenin aynı sonucu doğuracağını dile getiren ilke.

Fizik Terimleri Sözlüğü
nedensellik

Olaylarla bu olayları oluşturan nedenler arasındaki bağıntı.

Vikipedi
Nedensellik

Nedensellik, genel olarak nedensellik ilkesi olarak bilinen; olay ve olguların birbirine belirli bir şekilde bağlı olması, her sonucun bir nedeni olması ya da her sonucun bir nedene bağlanarak açıklanabilir olması ya da belli nedenlerin belirli sonuçları yaratacağı, aynı nedenlerin aynı koşullarda aynı sonuçları vereceği iddiasını içeren felsefe terimi.

Nedensellik (fizik)

Nedensellik sebep ve sonuçlar arası ilişkileri açıklar, -özellikle fizik için- tüm pozitif bilimler için esansiyeldir. Aynı zamanda felsefe, bilgisayar bilimleri, ve istatistik perspektifleri açısından da bakılabilir.

"nedensellik" kelimesinin kullanım örnekleri.

Erotik ve pornografik materyallerle cinsel suçlar arasında nedensellik ilişkisi ABD Başsavcılar Kurulu tarafından rapor edildi.

Ağrıya anlık olarak odaklanıp, kişiye verdiği somut sıkıntıları gidermektense bütüncül bir bakışla kaynağın derinine inmek ve nedensellik ilkesiyle hastanın tüm yaşamını kapsayacak çözümler sunmak, holistik fizyoterapinin yöntemidir.

Ancak bu nedenselliğin oluşması için ön şart, enflasyondan faize nedensellik esasına dayanan ve geleneksel görüşün savunduğu para politikasının var olmasıdır.

Bu durumda da piyasa enflasyon beklentisini daha fazla yukarı yönlü revize etmez ve ters nedensellik işlemez.

Çalışmalarla suçlar ve diğer farklı değişkenler arasındaki benzerlik ve nedensellik ilişkileri ortaya konulacak.

Kararda, REFAHYOL hükümetinin istifasıyla sanıkların eylemleri arasında nedensellik bağı bulunduğu, faillerin fikir ve eylem birliği içinde ve bir organizasyon dahilinde atılı suçu işledikleri belirtildi.

Kunduz'un, alkol ölçüm tutanağına göre 2,11 promil alkollü olduğu, otomobilinin kontrolünü kaybederek kazaya yol açtığı belirtilerek, adli tıp raporundan sanığın asli kusurlu olduğu, eylemiyle ölüm ve yaralanma eylemleri arasında nedensellik bağı bulunduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

Yeni bir kuramlar kuşağına ihtiyaç olduğunu aktaran Selçuk, hali hazırdaki eğitim kuramlarının var olan hadiselerin anlaşılması hususunda son derece kısır olduğunu ve eğitim alanında 1800'lü yılların sonu ve 1900'lü yılların başındaki basit nedensellik kurgusuyla anlaşılmayan bir yere götürdüğünü söyledi.

İnsan biyolojik, psikolojik ve sosyal açılardan değerlendirilerek bir nedensellik bulunabilir.

İdare Mahkemesi 2006'da zarar ile idari eylem arasında nedensellik bağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.