Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
neolitik
  • sıfat, tarih Taş Devri'nin son çağı ile ilgili
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
neolitik

Taş devrinin son zamanlarına verilen ad. Bu çağda ateş bulunmuş, zirai faaliyetler başlamış, taşlardan ve kemiklerden daha mükemmel araçlar yapılmıştır. Bakır ve bronz çağı bunu takip etmiştir.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
Neolitik

(Yun. neos: yeni; lithos: taş) Cilalı taşların kullanıldığı ve bir yere bağlı tarımın yapıldığı Cilalı Taş Devri.

"neolitik" kelimesinin kullanım örnekleri.

Orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar ama orada da 15 santim derinlikte anakaya üzerinde neolitik döneme ait izler var" diye paylaşımlarda bulunmuştu.

Müzenin giriş alanı olan Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçiye bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, ‘neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon’ gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılıyor.

Projeyle ilgili bilgi veren Alper, araştırmasına konu olan tarihlerin Batı Anadolu için Neolitik dönem olarak bilindiğini, popüler tanımıyla Cilalı Taş Devri olarak bilinen bu dönemde Anadolu kıyıları ile Ege adaları arasında deniz ticareti yapıldığına ilişkin çok sayıda veri olduğunu ifade etti.

Kazılarda, son olarak 8 bin yıl öncesinden, neolitik ya da Cilalı Taş Devri'ne ait bir mühür çıkarmanın heyecanını yaşadıklarını aktaran Derin, buluntunun, büyüklük ve motif açısından büyük önem taşıdığına işaret etti.

Bu iskeletlerin bulunduğu mezarda ise Neolitik dönemde yaşayan toplulukların geleneklerini betimleyen serpantin, kireçtaşı, klorit, kumtaşı, kemik, obsidiyen, fosfat, turkuaz, bakır, malakit ve değişik çay taşları kullanılarak yapılan binlerce kolye, kemer ve kemer tokaları, kemik kakmalı süs eşyası, düğme, küpe ve değişik süs eşyaları gün yüzüne çıkarıldı.

Isabella Caneva başkanlığındaki 25 kişilik ekibin gerçekleştirdiği kazılarda, Neolitik döneme ait obsidyen ok ucu, milattan önce 6 bin 800'lü yıllarda kullanıldığı düşünülen geometrik desenli mühür ile kalkolitik tabakada sayma için kullanıldığı tahmin edilen çok sayıda sapan taşı çıkarıldı.

Paleolitik, neolitik, kalkolitik, erken, orta ve geç bronz dönemi, Helen, Roma ve Bizans dönemine ait nadide eserleri barındıran İstanbul Arkeoloji Müzeleri, arife günü kapalı.