Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
Osmanlı
  • özel, isim XIII. yüzyılda Osman Gazi tarafından Anadolu'da kurulan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra dağılan büyük Türk imparatorluğunun uyrukları
    "O, eski defterleri çoktan kapatmış, Osmanlıya kucağını açmıştı." - T. Buğra
  • özel, sıfat Düşündüğünü çekinmeden, açıkça söyleyen, bulunduğu toplulukta yetki sahibi olan
    "Benim bildiğim Osmanlı kadınlar dobra dobradır." - N. Cumalı
Tarih Terimleri Sözlüğü
Osmanlı
  1. I. Osman'ın Anadolu'da kurup sonradan Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları üzerine yayılarak büyük bir imparatorluk haline gelen Türk devletinin adı.

  2. Osmanlı devleti uyruğu.

  3. Vezir dairelerinde hizmet gören ağalara verilen ad. bk. zobu, ağam çırağı.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
osmanlı
  1. Görmüş geçirmiş.

  2. Düşündüğünü çekinmeden söyleyen.

Vikipedi
Osmanlı (gazete)

Osmanlı İttihad ve Terakki Cemiyeti Cenevre'de 1897'de Osmanlı'yı yayınlamaya başladı. Jön Türkler denilen Abdülhamid muhalifleri gazeteyi 1903'e kadar 120 sayı çıkartmışlardır. Yazarları Abdullah Cevdet, İshak Sükuti, Mehmed Reşit, Tunalı Hilmi, Nuri Ahmed, Ali Haydar, Ahmet Rıza.

Osmanlı (anlam ayrımı)

Osmanlı, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Osmanlı tebaası, Osmanlı İmparatorluğu tebaasında kişilere verilen ad.
    • Osmanlı Türkleri, Osmanli İmparatorluğu'na mensup Türklere verilen ad.
  • Osmanlı İmparatorluğu, 1299 - 1923 arası varlığını sürdürmüş bir Türk devleti
  • Osmanlı Türkçesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet ve resmî yazışma dili.
  • Osmanlı Hanedanı, Osmanlı İmparatorluğu’nu yaklaşık 624 yıl yöneten hanedan
  • Osmanlı gazetesi, 19. ve 20. yüzyıllarda farklı kişiler tarafından farklı tarihlerde yayınlanan gazeteler.
  • Osmanlıcılık, bütün Osmanlı tebaasının din ve mezhepten bağımsız olarak eşit yurttaşlık haklarına sahip olmasını savunan siyasi görüş.
  • Pax Ottomana, Osmanlı toprakları üzerindeki barışı tanımlamak üzere kullanılan bir terim
  • Osmanlı Ordusu, Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri gücü.
  • Osmanlı Donanması, Osmanlı İmparatorluğu'nun deniz gücü.

"osmanlı" kelimesinin kullanım örnekleri.

Sücaaddin Veli Dergâhının, Osmanlı döneminde Hacı Bektaş ve Abdal Musa Dergâhlarından sonra Anadolu’daki üçüncü büyük Alevi Dergâhı olarak kabul gördüğünü ve dergâh, Osmanlı İmparatorluğundan günümüze varlığını sürdürdüğünü Rektörümüz Prof.

Bursa gibi Osmanlı’ya 130 yıl başkentlik yapmış, maneviyatı yüksek bir şehirde sadece kent yöneticilerine değil, tüm vatandaşlara önemli sorumluluklar düştüğünü ifade eden Başkan Aktaş, “Birilerine göre abdestsiz gezilemeyecek bir şehirde yaşıyoruz.

İznik'in Osmanlı dönemi yapıları içinde en önemli ve abidevi mimari eser olan Yeşil Cami, kitabesi, planı, üslubu, süslemeleri, kullanılan malzemenin kalitesiyle Osmanlı mimarisinin erken döneminde inşa edilen yapıların arasında özel bir yer tutuyor.

Osmanlı Devleti'nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yıllarında yaptırılan abidevi eser, erken dönem Osmanlı sanatının en önemli örneği, Türk ve İslam dünyasının da önemli camileri arasında yer alıyor.

Türk-Japon ilişkilerini ilk başlatan seyyah ve alim Abdürreşit İbrahim’in Japonya’da geçirdiği yılları anlatan “Japonya’da Bir Osmanlı Seyyah” isimli belgeselin çekimleri tamamlandı.

Osmanlı’nın son döneminde Abdürreşit İbrahim’in tabiri caizse Türkiye ile Japonya arasında yaşayan bir köprü olduğunu aktaran Bakan Kurtulmuş, Abdürreşit İbrahim’in, Japonya’da Türkiye’nin Osmanlı’nın tanıtılması, İslam’ın tanıtılması ve Japonya’nın da Türkiye’de Osmanlı’da tanıtılması için gösterdiği gayretlerin iki ülkeyi yakınlaştıran önemli çabalar olduğunu söyledi.

Abdülhamit ve Osmanlı Ordusu’, Zeytinburnu Belediyesi yayınlarından çıktı.

"Redif Asker Alma binası olarak Abdülhamit döneminde inşa edilen bina Osmanlı'nın son dönem şaheserlerinden.

Burası iki katlı, 730 metrekarelik inşaat alanında kreş, Kur’an kursu, çok amaçlı salon, erkekler için Osmanlı Evi gibi mekan, tuvalet ve abdesthane şeklinde projelendirildi.

Üyesi Işık Adak Adıbelli başkanlığındaki kazılarda Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma, Helenistik, Pers, Frig dönemlerine ait kalıntılar ortaya çıkarıldı.

Evinde ve babasına ait atölyenin bir bölümünde kuka, kehribar, Osmanlı sıkma kehribarı, damla kehribar, katalin, bağa ve agat taşını tornada şekillendirerek özenle sıralayan Demir, fiyat aralığı 100 ile 10 bin lira arasında değişen tespihlerini müşterilerine ulaştırıyor.

Dershaneler, konferans salonu, sergi alanları, kitap, kafe ve sinevizyon odalarını kapsayan bir kültür merkezi olarak tasarlanan 4 bin 500 kişi kapasiteli camiye Osmanlı mimarisinin ahen ve tenasübünün bugünün malzeme ve teknik imkanları birleştirilerek farklı bir yorum ve boyut getirildi.

Konuşmaların ardından Osmanlı yöresel kıyafetleriyle katılan Ahretlik ve Durmuş, "Bursa Osmanlı Kadınlarının Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği ile Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği arasında kardeş dernek" protokolü imzalandı.

Osmanlı Kadınlarının Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Semiha Ahretlik ve yönetim kurulu üyeleri, geleneksel kıyafetlerle BKK’yi ziyaret etti.

Gezi kapsamında Çankırı’daki 5 bin yıllık tuz mağarası, Ilgaz Dağı, Çankırı Kalesi, Emin Karatekin Türbesi, Orta Höyük Yeraltı Şehri, Roma döneminden kalma Sakalin Kayalıkları ve Osmanlı eseri tarihi Çamaşırhane, Uçak Kütüphane, Çivitçioğlu Medresesi, Taşmescit, Çankırı Müzesi, Kurşunlu Hamamı, Atkaracalar Asker Balıkları, Bayramören Tarihi Ahşam Köprüsü rehber eşliğinde gezilecek.