Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, tarih Büyük ve süslü çadır, çerge
Kişi Adları Sözlüğü
Cinsiyet: Erkek Büyük ve süslü çadır.
Zanaat Terimleri Sözlüğü
Konuk odası. (Eşmeyazı -Kars)
Tarama Sözlüğü
bk. otak (I).
Tarih Terimleri Sözlüğü
Padişah ve vezirler için yapılan gösterişli ve etekli çadır.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
bk. otak-1.
bk. otak-2.
Vikipedi
Otağ - Türk, Altay ve Moğol halk kültüründe Hakan Çadırı. Büyük ve görkemli çadır. Otak (Otav) veya Otu (Otuv) da denir. Moğollar ise Macan (Majkan, Mayhan, Mayıkan) derler. Çadırdan farkı, yuvarlak ve süslü olmasıdır. Osmanlı’da Padişah çadırlarına bu ad verilmiştir. Yeryüzü büyük bir otağa benzetilir. Yaşam Ağacı ise onun ortasındaki direktir. Türk kültüründe çadır önemli bir yere sahiptir. Kırgızlar Bozuy derler. Farklı renklerdeki çadırlar farklı anlamlara gelir. Ak Otağ, Kara Otağ, Kızıl Otağ, Sarı Otağ gibi… Oğuz Han ölüp de yerine oğlu Gün Han tahta çıkınca kendi Altın Otağ kurdurur. Kendi otağının sağ yanına altı, sol yanına da altı çadır kurdurur. Sağ tarafa 40 kulaçlık bir direk diktirip başına altın bir tavuk koydurur, dibine ak bir koyun bağlatır. Sol yanına da 40 kulaç bir direk diktirip onun üzerine de gümüş bir tavuk koydurur, dibine kara bir koyun bağlatır. Koyun güç simgesidir. Bu bağlamda Türk yurdu ve devleti üç boyutludur. Doğu-Batı (Sağ-Sol), Kuzey-Güney ve Gök-Yer.
- Akça Otağ: Kağan (Hakan) Çadırıdır. Korkut Ata öykülerinde Han’ların verdikleri şölenlerde, erkek çocuğu olanların oturduğu çadırdır.
- Gökçe Otağ: Kam Çadırıdır. Şamanlar, din adamları veya bilge Kocalar ayrı bir öneme sahip olup mavi renkli çadırda otururlar.
- Boz Otağ: Han Çadırıdır. Hanların seviyesi Hakana göre biraz daha düşük olduğu için biraz daha düşük bir statüyü ifade eder. Ayrıca vezirlerin çadırı da boz renklidir.
- Kızıl Otağ: Yüksek rütbeli ve saygın konumlu Devlet görevlilerinin otağıdır. Han’ların verdikleri şölenlerde, kız çocuğu olanların oturduğu çadırdır.
- Sarı Otağ: Düşük rütbeli Devlet görevlilerinin otağıdır. Han’ların verdikleri şölenlerde, kız çocuğu olanların oturduğu çadırdır.
- Kara Otağ: Soylu olmayan, sıradan halkın içinden çıkan ama sonradan mevki edinen Han’ların otağıdır. Ayrıca Han’ların verdikleri şölenlerde, çocuğu olmayanların oturduğu çadırdır.
- Yeşil Otağ: Din adamlarının çadırıdır. İslam dininin etkisiyle ortaya çıkmış olması muhtemeldir.
Otağ, Türk kültüründe önemli yer tutan büyük ve süslü geçici konakdır.
"otağ" kelimesinin kullanım örnekleri.
Şahıs çalışması nedeniyle, Kozan ilçesi Kuyuluk Tapırlı, Faydalı, Çokak, Pekmezci ve Alapınar mahallelerine 09:00-15:00 saatleri arasında, Çanaklı Mahallesi Şehit Cengiz Eroğlu, Hızır, Otağ, Anıt, Aşık Veysel, Gökberk, Aytunç ve Pırlanta sokaklara 13:30-15:30 saatleri arasında tesis çalışması nedeniyle, Saimbeyli ilçesi Yeniköy, Avcıpınarı ve Beypınarı mahallelerine 09:00-15:00 saatleri arasında bakım çalışması nedeniyle, Tufanbeyli ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’ne 08:30-12:30 saatleri arasında bakım çalışması nedeniyle enerji verilemeyecek.
Beypazarı Hırkatepe Mahallesi'nde, Hırkatepe Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Osmanlı soyundan Gündüzalp Ünal, kurdurduğu otağ çadırında köylülere ve davetlilere iftar yemeği verdi.
Çünkü otağı Sultan Alparslan oraya kurdu, biz de varisleri olarak oraya böyle bir otağ kuralım inşallah.
Program kurban ve kurdele kesilmesinin ardından Otağ çadırı önünde protokol konuşmaları ile devam etti.
Bu otağ burada kalacak ve Selçuklu ruhu, Selçuklu'nun verdiği savaşlar ve şehitlerimizin ruhu burada yaşatılacak.
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, mahalle sakinlerinden gelen davet üzerine Otağ ve Örnek Yapı Sitesinde vatandaşlarla sorunlarını yerinde inceledi.
Başkan Görmez, Örnek Yapı ve Otağ Sitesi sakinleri ile bir araya geldi.
Oba, otağ yapılacaksa otağın olduğu yer bir ilçe olamaz, belde olamaz.
Bölgede kurulan otağ çadırlarında ziyaretçilere gözleme ve ayran ikram edildi.
Son semt toplantısının yapıldığı Torbalı Mahallesi Örnek Yapı ve Otağ sitesinde istinat duvarları, aydınlatma, çevre düzenlemesi, asfaltlama yapıldı.
Elektriğin olmadığı, teknolojiden uzak, televizyon ve telefonun bulunmadığı otağ otelciliği ile turizme katkı sağlamayı hedefleyen Kırgızlar, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de yaparak ekonomiye katkı sunmak istiyor.
Şanlıurfa Türkmenler Birliği tarafından merkez Haliliye ilçesinin Veysel Karani Mahallesi'ndeki Çevreyolu Parkı'na otağ kuruldu.