Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
otizm
  • isim, ruh bilimi İçe yöneliklik
Vikipedi
Otizm

Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan (OSB) OTİSTİK SPEKTRUM BOZUKLUĞU (OSB) VE CO-MORBIDITY (EŞLİK EDEN DURUMLAR) Dr.Ruther Van Der Gaag, ACKJON Üniversitesi Tıp Merkezi, Hollanda ayırır. Otizm kalıtımsal kökenlidir ancak kalıtsallığı oldukça karmaşıktır ve OSB’nin kökeninin çoklu gen etkileşimlerinden mi yoksa ender görülen mutasyonlardan mı kaynaklandığı çok açık değildir. Nadir vakalarda, doğum sakatlıklarına neden olan etmenlerle yakından bağlantılıdır. Diğer görüşlere göre ise çocuklukta yapılan aşılar gibi nedenler tartışmalıdır ve aşı kökenli varsayımların ikna edici bilimsel kanıtları yoktur. Yakın dönem araştırmaları otizmin prevalansını 1.000 kişiye bir ya da iki vaka olarak tahmin eder, aynı araştırmalardaki tahminlere göre OSB yaklaşık 1.000 kişide altı vakadır ve erkeklerde rastlanma oranı kadınlara göre 4,3 kat daha fazladır. Otizm vakalarının sayısı 1980’lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bunun nedeni kısmen tanı koyma yöntemlerindeki değişikliklerdir; gerçek prevalansın artıp artmadığı anlaşılamamıştır.

Otizm beynin birçok kısmını etkiler ama bu etkinin nasıl geliştiği çok iyi anlaşılamamıştır. Ebeveynler genellikle çocuklarının yaşamının ilk iki yılında belirtileri fark eder. Erken davranışsal ya da kavrayışsal müdahaleler çocukların kendine bakabilme yetisi ile sosyal ve iletişimsel yetiler kazanmasına yardımcı olabilir. Otizm tanılı çocukların çok azı erişkin olduktan sonra bağımsız yaşamakta, bunlardan bir kısmı bunda başarılı olabilmektedir. Bazılarının otizme bir çare aradığı, diğerlerinin de otizmin bir bozukluktan çok bir durum olduğuna inandığı bir otistik kültür ortaya çıkmıştır.

"otizm" kelimesinin kullanım örnekleri.

Çağlayan’ın açılış konuşması sonrasında ailelere hitaben konuşan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Öğretim Görevlisi Ali Haydar Akpolat ise, Otizm Nedir?

Onun sayesinde Türkiye’de birçok insan ‘otizm’ diye bir şeyle tanıştı ve otizmli çocukların eğitim alamamak gibi bir derdi olduğuyla.

Anadolu insanının kadim geleneği imece ruhu ve hayırseverlik ile zor günde bir olma kültürünün, çağdaş, demokratik, bilimin yolunda, vicdan ve inancın kılavuzluğunda, devletin gücünü sivil toplumun enerjisiyle birleştirmeyi amaçlayan, misyonuna uygun olarak kurulan Anadolu Otizm Vakfı'nın; Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek toplumun her kesiminden kişilerini barındıran, en yüksek mütevelli üyesi sayısına sahip vakıf haline geldiğini ifade eden yetkililer, "Tüm engelli sorunlarına kılavuzluk etmeyi hayal eden bir hizmeti amaçlayan ANOV örnek olacağı modeliyle Anadolu'nın her köşesinde tüm insanları kucaklayarak yayılmayı ve Anadolu kültürümüzün geçmişindeki yüksek değerlerini yaşatarak geliştiren en önemli kurumlarından biri olmayı hedeflemektedir.

ANOV devam eden-başlatılan projeleriyle, katkı koymak ve sorumluluk almak isteyenlerin verdiği güçle ve bağışlanan arazilerinde; Avrupa’nın en büyük Otizm Temel Eğitim Kampüsü’nü, tüm dezavantajlı bireylere hizmet veren uzmanların yetiştirileceği Tematik üniversiteyi, kimsesiz dezavantajlı bireylerin onurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebileceği yaşam köylerini oluşturmaktadır.

Soba ve tüp gaz zehirlenmeleri, karbonmonoksit zehirlenmesi, hava gaz ambolisi, yumuşak doku enfeksiyonları, multiple skleroz, otizm, crohn hastalığı, skleroderma gibi birçok hastalıkta da denenme ve araştırılma aşamasındadır.

Atipik Otizm ise Otizm belirtilerini göstermesine rağmen Otizm kadar yeterli tanı kriteri taşımayan hastalara atipik Otizm adı verilir.

Otizm rahatsızlığı belirtilerine sahip ancak tanı konacak kadar yeterli kriterleri sağlamayan çocuklara verilen tanıya Atipik Otizm denir.

Eğer çocuk Atipik otizm belirtilerine sahipse hemen bir uzmana danışmalı ve tedavi süreci hızlı bir şekilde başlatılmalıdır.

Otizm rahatsızlığında tedavi sürecine en iyi cevap veren grubun Atipik Otizm rahatsızlığına sahip olan grup olduğunu unutmamak gerekir.

İZOT Otizm Korosu Konserleri, Sesli Betimleme Sinema Günleri, kan ve kök hücre bağış kampanyası, kanserli hastalar ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi KİTVAK Hasta Konuk Evi yararına düzenlenen konser gibi pek çok organizasyon gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşma yapan Malatya Otizm Dernek Başkanı Alaettin Boydaş Otizm hastalığı hakkında bilgiler verdi.

İlgi Otizm Derneği Başkan Yardımcısı Çiğdem Ergüvenç ise 2 yaşına kadar konuşamayan oğluna, o dönemde Otizm tanısı konulduğunu dile getirdi.

TİKA Karadağ Program Koordinatörü Ahmet Altun da, dünyada otizmli hastaların sayısının her geçen gün arttığını dile getirerek, proje kapsamında anaokulunun ihtiyaç duyduğu otizm odasının donanımının tamamlandığını ve temin edilen biofeedback cihazının Karadağ genelindeki anaokullarında bir ilk olması sebebiyle engelli çocukların eğitim imkanlarına erişe bilirliği önündeki engelleri ortadan kaldırarak eğitimde fırsat ve imkan eşitliğini sağlandığını kaydetti.

Otizm spektrum bozukluklar destek eğitim programıyla, bireylerin işlevsel becerilerin kazandırılmasına ön koşul oluşturan temel eşleme ve taklit becerilerini geliştirmeleri, sosyal etkileşim başlatma ve sürdürme becerilerini geliştirmeleri, iletişim becerilerini geliştirmeleri, öz bakım ve günlük yaşam becerilerini geliştirmeleriyle akademik becerilerini geliştirmeleri sağlanacak.

Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı tarafından 71 ilde gelişimsel tarama programları içerisine otizm başlığı da program olarak eklenerek, çocukların mümkün olan en kısa sürede erken tanı hizmeti alarak destek programlarına erişimleri sağlandı.