Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
otsu
  • sıfat, bitki bilimi Ot gibi olan, gövdesi odunlaşmayan, kısa ömürlü (bitki), otsul
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
otsu

(botanik)

"otsu" kelimesinin kullanım örnekleri.

Arnika çayır ve ormanlarda yetişen, papatyayı andıran, portakal sarısı çiçekli otsu bir bitkidir.

Bileşikgiller familyasından, 50 santimetreye kadar boylanabilen bir yıllık otsu bir bitkidir.

Birleşikgiller familyasından olup boyu 25 santime kadar uzayabildiği belirtilen otsu bir bitki olan papatya, yazın başlangıcında toplanarak kuru, havadar ve gölge yerlerde kurutularak kış döneminde çayı tüketilebiliyor.

Dikey tarım kullanılarak domates, patates, yeşil soğan, havuç, patlıcan, salatalık, kabak, bezelye, fasulye, ıspanak, marul, roka, maydanoz, biber, brokoli, mısır, buğday, karpuz, kavun, çilek ve benzeri tüm otsu gövdeli bitkiler kolaylıkla yetiştirilebiliyor.

Ergin dişilerin yumurtalarını özellikle otsu ve çok yıllık bitkilerin sürgünlerine, yarı odunsu ince dallarına, kabuk altına, doku içerisine grup halinde bıraktıklarını dile getiren Öztemiz, zararlının yumurta koymak için daha çok kuru ya da kurumaya yüz tutmuş ince sürgün ve dalları tercih ettiğini ifade etti.

Bu tür, yumurtalarını özellikle otsu ve çok yıllık bitkilerin taze sürgünlerine, yarı odunsu ince dallarına, kabuk altına, doku içerisine toplu halde bırakmaktadır.

Kahveci, ormanlık alanlarda yalancı akasya, söğüt, akçaağaç, badem, sofora türleri ile ağaçlandırma yaparak, bal verimi için önemli olan otsu ve çalımsı bitkiler yetiştirerek, arıcıların ekonomik olarak kalkınmalarına yardımcı olmayı amaçladıklarını söyledi.

Ülkemizde bolca yetiştirilen yer elması çok yıllıklı otsu bir bitki olarak bilinmektedir.

Lale zambakgiller familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adıdır.

Burada arıcılık verimi için önem arz eden otsu ve çalımsı bitkiler yetiştirilecek.

Bölge Müdürü Pir, söz konusu ormanlık alanlarda yöreye uygun bitki, fidan bal verimi için önemli olan otsu ve çalımsı bitkiler dikildiğini kaydetti.