Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
pepsin
  • isim, biyoloji Mide mukozasının salgıladığı proteinli besinleri peptona çeviren enzim
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
pepsin

Proteinleri asidik çözeltide proteaz, pepton ve peptitlere hidroliz eden domuzların midesinden ince beyaz granüller halinde elde edilen suda veya seyreltik asitte çözünen,nem çekici , bir mide özsuyu enzimi.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
pepsin

Midede peptik hücrelerden pepsinojen hâlinde salınan ve hidroklorik asitle etkin pepsine dönüşen, proteinlerin hidrolizini katalizleyerek kısa polipeptit zincirine parçalayan mide sıvısı enzimlerinden biri.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
pepsin

Mide öz suyunda bulunan ve proteinleri sindiren enzim.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
pepsin

(biyoloji, botanik, zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
pepsin

(Yun. pepsis = sindirim,) Midenin saldığı bir enzim olup Hcl ile birlikte proteinlerin peptid evresine kadar sindirilmesinde rol oynar. Optimum etkisi asit ortamdadır.

Vikipedi
Pepsin

Pepsin; mide özsuyundaki et, yumurta gibi proteinli yiyeceklere tesir eden kuvvetli bir enzimdir. Anlamı Yunanca'da "πέψις (sindirim)" sözcüğünden gelmiş olup, 1836 yılında Theodor Schwann tarafından keşfi yapılmıştır. Yapı olarak büyük ve karmaşık bir moleküldür. Mide duvarında bulunan şef hücrelerince salgılanan pepsinojen ile mide özsuyunda bulunan hidroklorik asidin tepkimesi sonucu pepsin oluşur. 1929 yılında John Howard Northrop tarafından kristalize edilerek bu proteinin etki alanı keşfedilmiştir.İngilizce Vikipedi

Pepsin öncelikle mide duvarındaki şef hücrelerinden "Pepsinojen" biçiminde salgılanır. Pepsinojen, pepsinin öncülü olup, sindirim kayda değer bir etkinliği yoktur. Pepsinojen midedeki hidroklorik asit (HCl) ile tepkime verir ve pepsine dönüşür. Bu mekanizmanın amacı bu enzimin salgılandığı hücre veya kanala karşı olumsuz etkisini azaltmaya yöneliktir. Pepsinin etki gücü midenin asitlik düzeyi ile ilişkilidir. Ortamdaki pH düzeyi 1.5-2.5 aralığında iken üst düzey etki gösterir. Pepsinin bozunmadan depolanmasını sağlamak için −80 °C ile −20 °C arasındaki bir ortamda muhafaza edilmelidir.

Pepsin, ticari olarak küçükbaş hayvanların midelerinden elde edilir. Peynir üretiminde sütün kesilmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Ham pepsin, deri sanayiinde derilerin üzerindeki tüyleri yok etmede ve dabağlamadan sonra çıkmayan inatçı artıkları yok etmede kullanılır. Yine pepsin kullanılarak ıskarta, sinema ve fotoğraf filmlerinin üzerindeki jelatin tabaka sıyrılır, böylece alttaki gümüşün alınması kabil olur. Pepsinden imal edilen pepton da laboratuvarlarda bakteri ve diğer mikroorganizmaların üretiminde kullanılır.

Pepsinojen, pepsinin öncülü olup, sindirim kayda değer bir etkinliği yoktur. Pepsinojen midedeki hidroklorik asit (HCl) ile tepkime verir ve pepsine dönüşür. Bu mekanizmanın amacı bu enzimin salgılandığı hücre veya kanala karşı olumsuz etkisini azaltmaya yöneliktir.

"pepsin" kelimesinin kullanım örnekleri.

Laringofaringeal ve gastroözofageal reflü hastalıkları durumunda alkali su mide içindeki asidi nötralize ederek reflü hastalığından sorumlu bir endopeptidaz olan pepsin geri dönüşümsüz bir şekilde etkisiz hale getirir.

Asit, pepsin yemek borunun alt kısmındaki epitel hücrelerini eriterek, kansere kadar varabilen hücre değişikliklerine neden olabilir, yemek borusu alt ucunda daralma ve yapışıklıklar olabilir.

Ayrıca bu besinlerdeki asit, pepsin adlı protein sindirici enzimi aktif hale getirebilir ve yemek borusunda aktif hale gelen pepsin yemek borusunun iç tabakasına zarar verecektir.

Ülser ise yüzeysel tabakanın tamamen zarar gördüğü epitelin ortadan kalktığı derin yaralardır, Asit ve pepsin gibi mideye saldıran mide tarafından salgılanan kimyasallar etkisi ile ortaya çıkar, ancak böyle bir zedelenmenin oluşabilmesi için mide defansif faktörlerin çeşitli ilaçlar veya H.

Bunun sonucunda da midedeki asit ve pepsin yani midede proteinlerin sindirimine yardım eden madde, yemek borusunun alt ucunu tahriş etmekte ve yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelmektedir.

Kekeçoğlu, arı sütünün sindiriminin midedeki pepsin enzimleriyle sağlandığını, bunun da tok tutma yönünde önemli etki oluşturduğuna işaret ederek oruç tutanlar uzun süre aç kaldığından ramazan ayında arı sütü tüketilmesinde yarar gördüklerini dile getirdi.